Κρήτη: «Καλπάζουν» οι παιδικές ιώσεις – Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Πρέπει να διαβάσετε

Σε έξαρση βρίσκονται οι παιδικές ιώσεις στην Κρήτη, με τους ειδικούς να συστήνουν απόλυτη προσοχή στους γονείς και ταυτόχρονα, όχι… πανικό!

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η ωτορινολαρυγγολόγος Άννα Ελευθεριάδου-Γκίκα σημείωσε πως οι ιώσεις είναι στην καθημερινότητα του μαθητικού πληθυσμού, με αποτέλεσμα τα παιδιά να χάνουν ώρες και σχολικές ημέρες. «Η ιδιαιτερότητα φέτος, επειδή οι εμβολιασμοί στο μαθητικό πληθυσμό παρότι ξεκίνησαν δυναμικά, δεν έφτασαν στα επίπεδα που ήταν επιθυμητά ή που θα κρατήσουν μια μονάδα ασφαλή, έχει ως αποτέλεσμα με κάθε πυρετό οι γονείς να παθαίνουν πανικό και οι εκπαιδευτικοί επίσης. Γιατί είναι δύσκολο να διακρίνεις αν πρόκειται για κορωνοϊό ή γρίπη στην αρχή, με αποτέλεσμα από τη μια να μένουν παιδιά στο σπίτι από την άλλη είναι και το αντίθετο φαινόμενο. Δηλαδή, να στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο με πυρετό λίγο κοντά στο 38 και τελικά να είναι κορωνοϊός. Αυτό έχει προκαλέσει τεράστια διασπορά στο μαθητικό πληθυσμό και δεν είναι επίφοβο τόσο. Δεν θα νοσήσει βαριά σε σχέση με το μέσο όρο, θα νοσήσει όμως βαριά το οικογενειακό περιβάλλον που μπορεί να έχει ένα ηλικιωμένο ευπαθή ομάδα».

Σύμφωνα με την κα. Ελευθεριάδου-Γκίκα το αισιόδοξο είναι ότι τα νούμερα μιλούν για βαριά νόσηση και θανάτους ανεμβολίαστων πολιτών. «Είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα περιστατικά αυτά. Αυτό δυναμώνει το επιχείρημα του εμβολιασμού γιατί μιλούν πια τα νούμερα, όπως θα παλεύουμε κάθε χρόνο τα παιδιά με τις ιώσεις έτσι θα κάνουμε και φέτος. Ούτε πανικός από τους γονείς αλλά από την άλλη όμως και μια αίσθηση ευθύνης ατομικής, απέναντι στο σύνολο, γιατί είναι αμαρτία να γίνει διασπορά και να κλείσουν τμήματα. Στους παιδικούς σταθμούς έχουμε ακόμη σοβαρότερο πρόβλημα. Γιατί εκεί υπάρχει μια ιδιότυπη κατάσταση, τα παιδιά δεν φορούν μάσκες οπότε το να προστατευτούν είναι αδύνατο».

Σύμφωνα με την κα. Ελευθεριάδου-Γκίκα, οι παιδικοί σταθμοί κλείνουν με δύο κρούσματα ωστόσο υπάρχει αναστάτωση, όταν βρίσκεται κρούσμα σε διδακτικό προσωπικό. «Αυτή τη στιγμή έχουμε τρεις δασκάλες που νοσούν σε παιδικούς σταθμούς και προσπαθούμε να λειτουργήσουμε με μείον 3 δασκάλες. Δεν προβλέπει η ΚΥΑ να κλείνει το τμήμα σε ότι αφορά το διδακτικό προσωπικό».

Κλείνοντας, η κα. Ελευθεριάδου-Γκίκα, σημείωσε πως τα τεστ ειδικά σε μικρά παιδιά δεν πρέπει να γίνονται από… γονείς. «Πρέπει να τα κάνει κάποιος ξένος γιατί η μαμά τα λυπάται και το δείγμα δεν παίρνεται από βαθιά. Πολλές φορές είναι ψευδώς αρνητικά τα αποτελέσματα. Είναι προτιμότερο να πάρουμε σωστά το δείγμα, για να έχουμε σίγουρο αποτέλεσμα. Αν είναι κορωνοϊός το παιδί δεν πρέπει να πάει σχολείο, μέχρι να δούμε αν θετικοποιείται ή όχι, θα έλεγα με αίσθημα ευθύνης όσο περισσότερο μπορούν οι γονείς να τα τηρούν χωρίς πανικό. Τα παιδάκια που νόσησαν, νόσησαν ελαφρά σχετικά, πολλά δεν είχαν καν συμπτώματα και βρέθηκε τυχαία ότι νοσούν».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα