Καλοκαιρινός θα είναι ο καιρός σήμερα και αύριο, ωστόσο από την Κυριακή η θερμοκρασία θα επιστρέψει στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Σύμφωνα με το Μετεωρολόγο Μιχάλη Καρακατσάνη, ο οποίος μίλησε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τη Μαρία Μπινιχάκη ο καιρός σήμερα αλλά και αύριο Σάββατο θα είναι κατάλληλος για βουτιές!

«Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο και το θερμόμετρο κοντά στους 30 βαθμούς σε αρκετές περιοχές του νησιού», ανέφερε ο κ. Καρακατσάνης και διευκρίνισε πως στα βόρεια παραθαλάσσια τμήματα η θερμοκρασία θα είναι 1- 2 βαθμούς χαμηλότερη λόγω της θαλασσινής αύρας.

Οι άνεμοι από νότιες, νοτιοανατολικές διευθύνσεις, ενισχύουν την άνοδο της θερμοκρασίας και θα πνέουν σήμερα και αύριο κοντά στα 3-4 μποφόρ.

Ωστόσο από την Κυριακή, σύμφωνα με τον κ. Καρακατσάνη οι άνεμοι στρέφονται σε βορειοδυτικές διευθύνσεις και παρά την αρκετή ηλιοφάνεια η θερμοκρασία θα πέσει 4 – 5 βαθμούς και θα κυμανθεί στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα της τάξης των 24 – 25 βαθμών Κελσίου.

Ανοιξιάτικος φαίνεται πως θα είναι ο καιρός και όλη την επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με τον κ. Καρακατσάνη, με το βορειοδυτικό ρεύμα να επιμένει κοντά στα 4 μποφόρ διατηρώντας τη θερμοκρασία στους 22 – 25 βαθμούς Κελσίου.

Μη φυσιολογικές οι θερμοκρασίες του Πάσχα

Ο κ. Καρακατσάνης αναφέρθηκε και στις «καυτές» μέρες του Πάσχα τονίζοντας πως υπάρχουν παράγοντες που κάνουν αυτή την απότομη αύξηση της θερμοκρασίας μη φυσιολογική, «χτυπώντας» ξανά καμπανάκι για την κλιματική αλλαγή.

«Είναι πολύ νωρίς για να έχουμε θερμοκρασίες κοντά στους 30 βαθμούς για πολλές συνεχόμενες ημέρες. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε θερμοκρασίες πολύ πάνω των 30 βαθμών τουλάχιστον για ένα 48ωρο. Αυτό δεν ήταν φυσιολογικό από ποια άποψη: Έχουν παρατηρηθεί πολλές φορές θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών στο νησί μας Μάιο μήνα, όμως αυτές σημειώθηκαν κυρίως το 3ο δεκαήμερο του Μάη. Εδώ είχαμε ένα επεισόδιο αρκετά υψηλών, καθαρά καλοκαιρινών θερμοκρασιών μόλις τις πρώτες μέρες του Μάη και αυτό από μόνο του σαν γεγονός θα έλεγα ότι δεν το καθιστά και τόσο φυσιολογικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος και συνέχισε:

«Ένα δεύτερο στοιχείο είναι ότι επίσης είχαμε αυξημένες τιμές ακόμα και στις ελάχιστες θερμοκρασίες που σημαίνει ότι και αργά το βράδυ και νωρίς το πρωί και πάλι η ζέστη ήταν αρκετά έντονη».