Κρήτη: Καλλιέργησαν, είχαν καλή σοδειά, αλλά την αφήνουν να σαπίζει

Πρέπει να διαβάσετε

Η έλλειψη εργατικών χεριών στον πρωτογενή τομέα απειλεί την συγκομιδή στην Κρήτη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Μαρία Μπινιχάκη ο Γενικός Γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Μιχάλης Βιαννιτάκης, αναφέρθηκε στο μείζον για την αγροτική παραγωγή θέμα που έχει προκύψει, τονίζοντας πως θα έχει καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις για τους παραγωγούς του νησιού, αλλά θα επηρεάσει και τους καταναλωτές.

Όπως σημείωσε ο κ. Βιαννιτάκης η περιοχή της Ιεράπετρας βρίσκεται ήδη στο τέλος της πρώτης καλλιέργειας της ντομάτας για την φετινή περίοδο. Η σοδειά φέτος ήταν πολύ καλή και μάλιστα η ντομάτα μετά από αρκετά χρόνια ο φετινός Μάιος ήταν ο μοναδικός που το προϊόν έχει μια καλή τιμή. Ωστόσο οι παραγωγοί της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση καθώς εδώ και 10 ημέρες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους, αφού δεν έχουν εργατικά χέρια για τη συγκομιδή. Μάλιστα τόνισε πως αν η συγκομιδή δεν γίνει στον χρόνο που πρέπει τότε ο καρπός υποβαθμίζεται ποιοτικά και δεν είναι εμπορικός.

«Αυτή η κατάσταση θα φέρει, μεγάλες ελλείψεις, μεγάλες αυξήσεις στις τιμές για τους καταναλωτές και πολλές εισαγωγές», τόνισε, ενώ εκτίμησε πως λόγω της έλλειψης εργατών γης οι καλλιέργειες στο νησί θα «συρρικνωθούν», αφού για παράδειγμα κάποιος που μέχρι τώρα είχε 10 στρέμματα θερμοκηπιακής καλλιέργειας, την επόμενη χρονιά θα καλλιεργήσει μόλις τα τρία για να μπορέσει να ανταποκριθεί στον όγκο δουλειάς με λιγότερους εργάτες.

Ο ίδιος εξήγησε πως το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι αλλοδαποί εργάτες γης προτιμούν να πάνε σε άλλες χώρες όπου μπορούν να εργαστούν νόμιμα. «Ένας εργάτης δεν θα έρθει στην Ελλάδα και δεν είναι θέμα οικονομικών απολαβών. Θέλει να νιώθει ασφάλεια, να μπορεί να κυκλοφορήσει και να εργαστεί νόμιμα, να μπορεί κάποια στιγμή να επιστρέψει στην πατρίδα του για να επισκεφθεί την οικογένειά του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βιαννιτάκης τονίζοντας πως η Ιταλία έχει καταφέρει να απλοποιήσει την διαδικασία, η οποία ολοκληρώνεται σε 3 χρόνια, την στιγμή που για την ίδια διαδικασία στην Ελλάδα απαιτούνται 7 χρόνια.

Οι αγρότες ζητούν λύση στο πρόβλημα, το οποίο συζητείται για αρκετά χρόνια, χωρίς ωστόσο να έχει βρεθεί μέχρι τώρα λύση.  Μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες στην συνέλευση του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας αποφασίστηκε να ενταθούν οι προσπάθειες για μία συνάντηση με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα