Κρήτη: Η Περιφέρεια «τιμωρεί» τις νοσηλεύτριες του γηροκομείου που μίλησαν

Πρέπει να διαβάσετε

Περίεργες μεθοδεύσεις στην υπόθεση του γηροκομείου στα Χανιά αποκαλύπτει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών» και ενώ ακόμα καθυστερεί η άσκηση ποινικών διώξεων για τους υπεύθυνους της μονάδας που ερευνάται για τις συνθήκες θανάτου δεκάδων ηλικιωμένων.

Με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Χανίων, ανακλήθηκαν, για τυπικούς λόγους, οι άδειες άσκησης επαγγέλματος δυο νοσηλευτριών, οι οποίες τυχαίνει να είναι και βασικές μάρτυρες κατηγορίας στην υπόθεση, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτήματα.

Υπενθυμίζεται πως η εισαγγελική έρευνα για την πολύκροτη υπόθεση συνεχίζεται από τον Απρίλιο και αφορά την πιθανή τέλεση των αδικημάτων της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της έκθεσης και των σωματικών βλαβών επί αδύναμων ατόμων και της ανθρωποκτονίας τελεσθείσας με δόλο διά παραλείψεως κατά συρροή.

Σύμφωνα με έγγραφα που έχουν έρθει στη δημοσιότητα, ήδη από προηγούμενους ελέγχους είχαν διαπιστωθεί παρατυπίες (ως προς τις συνθήκες διαβίωσης, την έλλειψη προσωπικού κτλ.), οι οποίες, ωστόσο, δεν είχαν οδηγήσει σε επιβολή μέτρων ή στην ανάκληση της άδειας της μονάδας.
Η υπόθεση που φέρνει σήμερα στο φως η «Εφ.Συν.» αφορά ξανά τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία, με αιφνιδιαστική απόφασή της στις 18 Ιουνίου ανακάλεσε τις άδειες άσκησης επαγγέλματος δύο εκ των βοηθών νοσηλευτριών της Μονάδας.
Πρόκειται για τις νοσηλεύτριες Καλλιόπη Χατζηδάκη και Ροζίτσα Στάνεβα, οι οποίες είναι από τις βασικές μάρτυρες κατηγορίας στην υπόθεση και έχουν δώσει πλήθος πληροφοριών για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο γηροκομείο.
Για τις δύο γυναίκες διαπιστώθηκε, κατόπιν εορτής, ότι δεν πληρούσαν ένα από τα τυπικά κριτήρια για την έκδοση της άδειας εργασίας τους. Συγκεκριμένα, θεωρήθηκε ως άκυρη η πρακτική τους άσκηση που έγινε μέσα στο γηροκομείο, καθώς δεν εποπτεύθηκε από ειδικευμένο νοσηλευτή πανεπιστημιακής ή τεχνικής εκπαίδευσης, όπως ορίζει ο νόμος, αφού η Μονάδα δεν διέθετε -αν και όφειλε- αντίστοιχο έμπειρο προσωπικό.

«Εγινε λάθος»

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», για την πρακτική άσκηση των συγκεκριμένων νοσηλευτριών είχε υπογράψει ο επιβλέπων ιατρός της Μονάδας (ο ίδιος που υπέγραφε και για τα δεκάδες πιστοποιητικά θανάτων με αιτιολογία ανακοπή καρδιάς) και ο οποίος έχει αποχωρήσει από το γηροκομείο, μετά τον σάλο που προκλήθηκε και τις βαριές κατηγορίες που ενδέχεται να αποδοθούν και στον ίδιο.

«Οι άδειες άσκησης επαγγέλματος δόθηκαν εκ παραδρομής και από λάθος», ανέφερε στην «Εφ.Συν.» ο Αθ. Κεχαγιάς, υπάλληλος της Διεύθυνσης Υγείας που τις εξέδωσε πριν από περίπου έναν χρόνο. Το ερώτημα βέβαια είναι πώς γίνεται η έλλειψη ειδικευμένου νοσηλευτή να αποτελεί σήμερα αναδρομικά λόγο ανάκλησης των αδειών άσκησης επαγγέλματος των βοηθών νοσηλευτριών που εισφέρουν σοβαρά στοιχεία για την υπόθεση, ενώ δεν αποτέλεσε πρόβλημα για την ανανέωση της άδειας λειτουργίας της μονάδας μόλις έναν χρόνο νωρίτερα ή πώς δεν διαπιστώθηκε σε κανέναν από τους συνεχείς ελέγχους που ισχυρίζονται οι αρμόδιοι ότι διεξήγαν στη μονάδα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, ο οποίος υπογράφει και την ανάκληση των αδειών, παραδέχεται πως το προηγούμενο διάστημα υπήρξε πιο χαλαρή αντιμετώπιση της συγκεκριμένης μονάδας από τους προκατόχους του, ενώ διαβεβαιώνει πως, με βάση τα στοιχεία της Διεύθυνσης Υγείας, σήμερα στη μονάδα υπηρετεί ειδικευμένος νοσηλευτής.

Τη διαχρονικά προβληματική στάση της Περιφέρειας Κρήτης στην υπόθεση αυτή καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» η Μαρία Παπαδάκη, δικηγόρος κάποιων εκ των οικογενειών των θυμάτων αλλά και πρώτη καταγγέλλουσα ως κόρη ενός από τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο γηροκομείο: «Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ακόμη σκάνδαλο στη στάση της Διοίκησης και δη της εποπτεύουσας αρχής. Αρχικά μιλούσαν για “απόλυτη νομιμότητα” και “υποδειγματική λειτουργία” μιας μονάδας που αποδείχτηκε ότι είχε απασχολήσει πολυάριθμες φορές τις εισαγγελικές αρχές με εγκλήσεις για σοβαρά αδικήματα κατά της ζωής αλλά και τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας με καταγγελίες που ως διά μαγείας… “εξαφανίζονταν”.

Χωρίς άδεια

»Στη συνέχεια αποδείχτηκε πως η μονάδα λειτουργούσε αρχικά χωρίς άδεια και κατόπιν με άδεια δυναμικότητας 16 ατόμων σε χρόνους που οι θάνατοι λάμβαναν χώρα κατά δεκάδες, υπό το βλέμμα της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας. Και τώρα η ίδια διοίκηση παραβλέπει κάθε πρόσχημα, πλήττοντας βάναυσα και εντελώς αναιτιολόγητα βασικούς μάρτυρες κατηγορίας, αντί να τους επιβραβεύει και να τους προστατεύει, όπως εύλογα θα ανέμενε κανείς σε μια ευνομούμενη πολιτεία».

Η κ. Παπαδάκη καταγγέλλει πως η ανάκληση των αδειών των δύο νοσηλευτριών ήρθε -όχι τυχαία- λίγες μέρες μετά τα νέα στοιχεία από τη νεκροψία μετά την εκταφή της γυναίκας από την Κίσσαμο, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου της. «Πρόσφατα παραδόθηκε στους υπεύθυνους του ιδρύματος αντίγραφο της επιβαρυντικής μαρτυρίας μίας εκ των συγκεκριμένων νοσηλευτριών για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ ήρθε σε γνώση τους πως και η δεύτερη έχει καταθέσει εναντίον τους», λέει στην «Εφ.Συν.» η κ. Παπαδάκη.

Υπενθυμίζεται πως οι ιστολογικές εξετάσεις στο κεφάλι της θανούσας έδειξαν κακώσεις 48 έως 72 ώρες πριν από τον θάνατο, εύρημα που επιβεβαιώνει πλήρως την καταγγελία των οικείων της και τις μαρτυρίες δύο νοσηλευτών για πτώση της από ύψος, σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι και μη άμεση διακομιδή της στο νοσοκομείο.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα