Κάτι περισσότερο από ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που αφορούν τον τουρισμό για την Κρήτη.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης σημείωσε πως για τον Μάιο και σύμφωνα με στοιχεία από την ΥΠΑ που αφορούν όλη τη χώρα, καταγράφεται μια αύξηση σε σύγκριση με το 2019. «Μιλάμε για το 2019, γιατί πέρσι ήταν μια κουτσουρεμένη χρονιά λόγω πανδημίας, δεν υπήρχαν στατιστικά που μπορεί κανείς να βγάλει συμπεράσματα, να δούμε τα στοιχεία του Μαΐου του 2019 με το 2022, όπου υπήρχε μια αύξηση των πτήσεων 3,4% σε αφίξεις ενώ για τον αριθμό επιβατών η αύξηση ήταν 4 – 5%. Είχαμε ένα καλό μήνα για το Μάιο και ο Ιούνιος συνεχίζεται εξίσου καλά, ίσως και λίγο καλύτερα».
Πρόσθεσε δε, πως ο Μάιος κινήθηκε περίπου στα επίπεδα του 2019 ωστόσο παρατήρησε ότι πολλοί άνθρωποι θα αναρωτηθούν πού… πήγαν οι πελάτες καθώς υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν τον αριθμό των επισκεπτών που ενδεχομένως κάποιος θα περίμενε. «Θα δούμε ξενοδοχεία που έχουν πληρότητες 100%, η αύξηση είναι ισάξια του 2019 αλλά δεν είναι ίδια σε όλα τα ξενοδοχεία».
Σύμφωνα με τον κ. Πελεκανάκη, φέτος η μεγάλη διαφορά είναι ότι και οι τουριστικοί πράκτορες έχουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό. «Θα δούμε ξενοδοχεία που είναι στην Περιφέρεια και κοντά στο αεροδρόμιο πιο γεμάτα, από ότι σε απομακρυσμένες περιοχές, ξενοδοχεία που έχουν λάβει προκαταβολές και δεν έγινε επιστροφή χρημάτων και πρέπει να επιστραφούν, ξενοδοχεία που ήταν ανοιχτά τα τελευταία δύο χρόνια και δεν ήταν κλειστά, όλα παίζουν ρόλο. Υπάρχει διαφορετική εξήγηση γιατί άλλος έχει δουλειά και άλλος όχι. Έχει γίνει μεγάλη ζημιά από τα AIRBNB, είναι η πρώτη φορά που θα δούμε πολλές αφίξεις σε αριθμό αλλά δυσαναλογία σε νούμερα και κρατήσεις».
Ο κ. Πελεκανάκης εξέφρασε την ανησυχία του καθώς αυτό που τρομάζει – όπως ανέφερε – τους παράγοντες του τουρισμού είναι η έλλειψη προσωπικού στις αεροπορικές εταιρίες. «Υπάρχουν πολλές ακυρώσεις πτήσεων και νομίζω ότι από τον Ιούλιο και μετά που ο αριθμός πτήσεων είναι μεγάλος και στα ξένα αεροδρόμια θα έχουμε πολλές ακυρώσεις πτήσεων. Άρα, αναγκαστικά θα υπάρξουν και ακυρώσεις κρατήσεων. Στο τέλος θα μας προβληματίσει, πολλά ξενοδοχεία θα υποστούν μεγάλη ζημιά λόγω τούτου. Δεν θα έρθουν πολλές κρατήσεις, αναμένουμε τις επόμενες εβδομάδες πολλές ακυρώσεις από τα αεροδρόμια των Βρυξελλών, του Άμστερνταμ, της Μεγάλης Βρετανίας και σιγά – σιγά της Γερμανίας. Είναι μεγάλο πρόβλημα, που τα αεροδρόμια δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν, εικόνες που δεν τις έχουμε ξαναδεί, αστυνομία να αδειάζει τα αεροπλάνα με το ζόρι, για να αποβιβαστούν διότι δεν μπορεί να γίνει η πτήση και διάφορα άλλα τραγελαφικά, που δεν έχουμε ξαναζήσει στο παρελθόν».
Όσον αφορά το ζήτημα της ακρίβειας, ο κ. Πελεκανάκης σημείωσε πως σίγουρα η ενέργεια έχει υπερβεί κάθε όριο, καθώς το κάθε ξενοδοχείο ξεχωριστά καλείται να πληρώσει τεράστια ποσά. «Ότι έχει να κάνει με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, τα νούμερα είναι δυσβάσταχτα, μιλάμε για αυξήσεις έως και 200-300%, μεγάλο το νούμερο καθώς και μεγάλο το κόστος στα τρόφιμα. Έχουμε τρόφιμα που έχουν αυξηθεί από 30-40% έως και 200-300%. Το ηλιέλαιο που αγοράζαμε πέρσι 0,78 το λίτρο, το βλέπουμε 2,50 – 3 ευρώ το λίτρο. Η κατάσταση έχει ξεφύγει, όχι μόνο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, εκεί τα προβλήματα είναι συγκεκριμένα αλλά η πανδημία και η έλλειψη προσωπικού τα τελευταία χρόνια, έχει δημιουργήσει την έλλειψη τροφίμων. Δεν υπήρχε παραγωγή τα τελευταία χρόνια, όππως αναγκαστικά στην υπήρχε στοκ στα εργοστάσια και δεν προλαβαίνουμε να καλύψουμε τις ανάγκες που είναι μεγάλες».
Ο κ. Πελεκανάκης αναφέρθηκε στις ελλείψεις προσωπικού, λέγοντας πως το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στον συγκεκριμένο κλάδο αλλά και στον πρωτογενή τομέα. «Θα το δούμε πιο έντονα το χειμώνα, που δεν θα υπάρχουν εργατικά χέρια στον πρωτογενή τομέα. Όσον αφορά τον τουρισμό είναι πανευρωπαϊκό παγκόσμιο θέμα. Η πανδημία έχει φέρει τεράστιες αλλαγές και ιδιαίτερα για τον τουρισμό και στην Ελλάδα. Θα ανατρέξω πιο πίσω στο 2013, όταν το 2010 είχε ξεσπάσει η κρίση, μέχρι το 2013, είχαν κλείσει πολλές επιχειρήσεις άρα πολλοί επιχειρηματίες και επιστήμονες που βρέθηκαν στην αγορά αναγκάστηκαν να απευθυνθούν στον τουρισμό που υπήρχε μεγάλη αύξηση. Το 2020 με την πανδημία, με την ίδια ευκολία που ήρθαν, έφυγαν από τον τουρισμό ταυτόχρονα λόγω της πανδημίας. Δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας σε άλλους κλάδους όπως τα σούπερ μάρκετ, αν τα βάλουμε όλα μαζί θα δούμε ότι ο κόσμος έχει βρει άλλα μονοπάτια εκτός, τον τουρισμό».
Κλείνοντας, ο κ. Πελεκανάκης μίλησε για την πορεία της πανδημίας, λέγοντας πως εντοπίζονται κρούσματα σε εργαζόμενους στα ξενοδοχεία ενώ εκτίμησε πως ίσως πρέπει να εξεταστεί ξανά η χρήση μάσκας. «Ήδη πολλές εταιρίες έχουν αποφασίσει να εφαρμόσουν το μέτρο της μάσκας γιατί βλέπουμε μια μικρή αύξηση αλλά δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται να μεγαλώσει. Υπάρχει το θέμα, αλλά τουλάχιστον δεν έχει καμία σχέση με προηγούμενα χρόνια. Υπάρχουν κρούσματα σε πελάτες και εργαζόμενους αλλά μικρά».