Για την επιστροφή τους στα σχολεία προετοιμάζονται οι μαθητές των Λυκείων μετά το «πράσινο φως», από τους επιστήμονες της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων Γιάννης Κυριακάκης, έκανε λόγο για μια «χαμένη χρονιά». «Δεν μπορεί κάποιος να μην παρατηρήσει ότι κλείσαμε με 1.500 κρούσματα και ανοίξαμε με 4.000, αυτό δημιουργεί ερωτηματικά. Έχω ξαναπεί και άλλες φορές ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, τα σχολεία ήταν κλειστά όλο το χρόνο σχεδόν και ανοίγουν τώρα για δύο εβδομάδες μέχρι το Πάσχα και 4,5 εβδομάδες μετά. Μιλάμε για μια χαμένη χρονιά και κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη. Τώρα ποια είναι τα όπλα με τα οποία μας ρίχνουν στη μάχη αυτή; Είναι επικοινωνιακά, είναι τα self test. Βασικά για να ακριβολογούμε είναι η υπεύθυνη δήλωση ότι έχω κάνει το τεστ, το ότι θα τυπώσω μια δήλωση να την πάω στο σχολείο εγκυμονεί κάποιους κινδύνους».

Ο κ. Κυριακάκης ανέφερε ότι ίσως υπάρξουν πολίτες που δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν στη διενέργεια των τεστ. «Υπάρχουν κι εκείνοι που για διάφορους λόγους λένε ότι δεν υπάρχει ιός. Εμείς πως θα προχωρήσουμε; Θα φέρουν την υπεύθυνη δήλωση και όλα εντάξει; Οδηγούμαστε όλοι μαζί, θεωρώντας ότι είναι όλα εντάξει και μπαίνουμε σε μια διαδικασία που ίσως δημιουργήσει προβλήματα στα σχολεία». 

Ο κ. Κυριακάκης αναφέρθηκε στην επιφυλακτικότητα που υπάρχει σχετικά με τα self test ενώ παράλληλα επεσήμανε πως έπρεπε να είχαν παρθεί μέτρα από την πρώτη στιγμή, ώστε τα σχολεία να μην είναι τόσες εβδομάδες κλειστά. «Οδηγούμαστε σε μια σχολική χρονιά που θα υπάρχουν τεράστια σχολικά κενά». 

Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη αγωνία σε γονείς και μαθητές καθώς οι Πανελλήνιες πλησιάζουν. «Όσο θα πλησιάζει ο καιρός, τα παιδιά θα φοβούνται να έρθουν στο σχολείο και πάλι θα τιναχτεί στον αέρα το μάθημα. Χάθηκε πολύς χρόνος, γίνονται κινήσεις πανικού».