Για το επίσημο άνοιγμα της τουριστικής σεζόν προετοιμάζεται η τουριστική βιομηχανία της χώρας.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης, ανέφερε πως αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι έτοιμο τον Μάρτιο. «Η Ε.Ε. αντιδρά πολύ αργά. Εκνευριστικά αργά και εμείς δεν παράγουμε ούτε αυτοκίνητα ούτε πλυντήρια. Εμείς έχουμε τον τουρισμό και δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα αποφασίσει το κοινοβούλιο και πότε θα γίνουν οι προτάσεις. Θα αργήσει πολύ, λένε πριν το καλοκαίρι αλλά δεν λένε ποιο καλοκαίρι. Εμείς δεν μπορούμε να είμαστε εφησυχασμένοι. Τα λέμε σε όλους ότι πρέπει να κάνουμε διακρατικές συμφωνίες με τα κράτη που αντλούμε τους πελάτες». 

Ο κ. Βλατάκης τόνισε ότι κανένας δεν περίμενε πως το τρίτο κύμα της πανδημίας θα ταλαιπωρούσε τον κόσμο τόσο πολύ. «Είναι άγνωστο το πότε θα μπορέσουμε να επανεκκινήσουμε. Έχει οριστεί η 14η Μαΐου, δεν έχουμε όμως καθόλου κρατήσεις. Ούτε για τον Μάιο, ούτε για τον Ιούνιο αλλά ούτε και για τον Ιούλιο. Η δειλή ροή των κρατήσεων είναι από τον Αύγουστο και μετά διότι πιστεύουμε ότι θα έχουν μειωθεί οι προϋποθλεσ4εις. Πρέπει να έχουμε γερό στομάχι, διότι όταν μειωθούν οι προϋποθέσεις θα έχουμε κρατήσεις τελευταίου δευτερολέπτου. Το κυριότερο είναι το πράσινο. Αν γίνει η Κρήτη πράσινη τότε θα μιλάμε για τουρισμό». 

Ο κ. Βλατάκης απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να προσέχουν και να τηρούν τα μέτρα, διότι ο τουρισμός είναι το μόνο που έχουμε και πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή ενώ πρόσθεσε πως το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να επικαιροποιηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα προκειμένου να μπορέσουν να έρθουν οι επισκέπτες. «Δεν θα έρθει κανείς αν είναι τα πρωτόκολλα αυστηρά και δυσλειτουργικά». 

Γ. Πελεκανάκης: Σε κακή κατάσταση οι κρατήσεις για τους επόμενους μήνες

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης, ο οποίος ανέφερε πως η πανδημία βρίσκεται στα ύψη και η κατάσταση στις ευρωπαϊκές χώρες είναι τραγική. «Περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα και το πιο βασικό είναι η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας για το πότε θα ξεκινήσουν οι πτήσεις». 

Ο κ. Πελεκανάκης τόνισε πως ο τουρισμός δεν θα ξεκινήσει με το «πάτημα ενός κουμπιού» ενώ πρόσθεσε πως οι κρατήσεις είναι καλές για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, λιγότερο καλές για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και σε κακή κατάσταση για τον Απρίλιο και τον Μάιο.