Ξεκινά ο εμβολιασμός χωρίς …ραντεβού στην Κρήτη.

Αυτό δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τους Σωτήρη Μεταξά και Μαρία Μπινιχάκη ο γιατρός δημόσιας υγείας της Περιφέρεις Κρήτης Μανώλης Λουμπούνης.

«Έχει ανακοινωθεί ότι θα υπάρξει η διάθεση ειδικών μονάδων σε συγκεκριμένα μέρη στην Περιφέρεια Κρήτης από την 7η ΥΠΕ , όπου θα υπάρχει συνεργείο και θα εμβολιάζει χωρίς ραντεβού», ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι οι πολίτες θα μπορούν να προσέρχονται σε αυτές με τον ΑΜΚΑ τους και αφού διαπιστώνεται αν και με ποιες δόσεις έχουν εμβολιαστεί να προχωρούν στον εμβολιασμό τους με την πρώτη ή την τρίτη δόση.

«Νομίζω ότι θα είναι πάρα πολύ καλό γιατί προφανώς θα υπάρχουν άνθρωποι που δεν το θεωρούν ακόμα αρκετά σημαντικό να κλείσουν ραντεβού και να πάνε μόνοι τους να κάνουν το εμβόλιο. Τώρα θα τους έρθει το εμβόλιο στο σπίτι τους», δήλωσε ο κ. Λουμπούνης και εκτίμησε πως και αυτή η δράση θα βοηθήσει να γίνουν μερικές εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες εμβόλια στην Κρήτη και έτσι σε συνδυασμό και με τον εμβολιασμό κατ’ οίκον ο οποίος συνεχίζεται θα βελτιώσει την γενικότερη εικόνα του νησιού.

Ο κ. Λουμπούνης αναφέρθηκε και στην παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού η οποία εκτίμησε πως θα επικρατήσει παγκοσμίως, με δεδομένο ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως είναι πιο μεταδοτική από το στέλεχος Δέλτα. 

Εξήγησε επίσης πως σε ότι αφορά το κατά πόσο διαφεύγει των εμβολίων η  νέα παραλλγή ο κ. Λουμπούνης σημείωσε πως σε κάθε περίπτωση το εμβόλιο θωρακίζει σε ένα ποσοστό τον οργανισμό απέναντι και στην Όμικρον.

«Ο οργανισμός ερχόμενος σε επαφή με το εμβόλιο ουσιαστικά φτιάχνει πολυκλωνικά αντισώματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και αν έρθει σε επαφή με τη νέα μετάλλαξη του ιού να έχει ένα βασικό οπλοστάσιο από αντισώματα στα υπόλοιπά μέλη της ακίδας που δεν έχουν υποστεί μεταλλάξεις. Αυτό καταργεί το γεγονός ότι είσαι «παρθένος» απέναντι στον ιό. Το σημαντικό είναι ο ιός να μην σε βρει , χωρίς να έχεις συναντηθεί ποτέ ξανά μαζί του, είτε με τον ίδιο είτε μέσω εμβολίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο κ. Λουμπούνης αναφέρθηκε στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμών στο νησί τονίζοντας πως σε αυτά οφείλεται το γεγονός ότι το τοπικό ΕΣΥ δεν βρίσκεται σε πίεση. «Στο νησί έχουμε ένα υψηλό ποσοστό εμβολιασμού ιδιαίτερα στους άνω των 60 και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είχαμε το καλοκαίρι ένα κύμα Δέλτα το οποίο «σάρωσε» την Κρήτη και μας έδωσε ένα σημαντικό ποσοστό φυσικής ανοσίας, όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια καλή ανοσολογική εικόνα που μας έχει δώσει αυτή τη σχετικά καλή εικόνα που έχουμε στην Κρήτη σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα, δηλαδή χαμηλές νοσηλείες και μικρούς αριθμούς νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ», κατέληξε.