Κρήτη: Έρχεται λύση για τους εργάτες γης – Τι εξετάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Πρέπει να διαβάσετε

Εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες, στο ζήτημα των εργατών γης που έχει κλονίσει την παραγωγική διαδικασία σε πολλές περιοχές της Ελλάδος αλλά ιδιαίτερα στην Κρήτη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και στην Μαρία Μπινιχάκη, ο Γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Μιχάλης Βιαννιτάκης σημείωσε πως με την τελευταία επιστολή με την οποία εξέπεμψαν SOS, οι αγροτικοί φορείς του νησιού αλλά και εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, κατάφεραν να… αφυπνίσουν την κυβέρνηση. «Ενώσαμε φωνές και λέω ως προειδοποίηση προς τον πρωθυπουργό γιατί έχουμε εξαντλήσει όλες τις άλλες δυνατότητες που είχαμε με τα συναρμόδια υπουργεία, που δεν μπορούν να δώσουν λύση, γιατί εξαρτώνται από συγκεκριμένες πολιτικές κατευθύνσεις, για τις οποίες την ευθύνη έχει μόνο ο πρωθυπουργός».

Πρόσθεσε δε, πως κάθε νέα καλλιέργεια που ξεκινάει τώρα αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό, στο μέγιστο βαθμό. «Χθες είχαμε μια επικοινωνία από την Κω, όπου ξεκινούν τώρα οι καλλιέργειες κηπευτικών οι αγρότες και επικοινώνησαν μαζί μας για να μας ρωτήσουν τι να κάνουν. Όπως και στην Κρήτη, στο Οροπέδιο Λασιθίου είναι έντονο το πρόβλημα γιατί τώρα ξεκίνησε η σεζόν. Το παρήγορο είναι ότι η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης, έχουμε μια καθημερινή σχεδόν επικοινωνία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που φαίνεται και ο υπουργός να παίρνει το θέμα πάνω του».

Μάλιστα, ο κ. Βιαννιτάκης ανέφερε πως σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού κ. Γεωργαντά τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει μια διάταξη που θα καθορίζει τις διαδικασίες για τους παράτυπα διαμένοντες στην περιοχή, τους εργάτες δηλαδή που μένουν στην Κρήτη όμως δεν διαθέτουν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα. «Αυτοί που έχουν απομείνει είναι το εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό, έχουμε μεγάλη ανάγκη όλοι οι αγρότες και πρέπει πάση θυσία να τους βοηθήσουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Βιαννιτάκη, αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα καθώς το άρθρο με το οποίο καθορίζονται οι διαδικασίες για εργάτες λήγει 31 Ιουνίου. «Έχει δοθεί μια προτεραιότητα σε αυτό, για το πως θα είναι η νέα διαδικασία για να νομιμοποιηθούν επείγον και άμεσα όσοι είναι στην Κρήτη. Αυτό είναι το πρώτο σκαλοπάτι, σχετικά με τους υπόλοιπους που θα φέρουμε στην αγροτική παραγωγή με τη διαδικασία της μετακύλησης υπάρχουν ακόμη κάποια αγκάθια στη διαδικασία, από τη μία επειδή περνάει μέσω Αποκεντρωμένης και Περιφέρειας, τμήματα υποστελεχωμένα, είναι χρονοβόρο το θέμα. Άρα σε δεύτερη φάση που συζητάμε αυτή τη στιγμή, είναι πως θα μπορέσει να γίνει η διαδικασία μέσω gov.gr, της πλατφόρμας που χρησιμοποιείται ήδη για την μετακύληση τριών μηνών που δεν εξυπηρετεί την περιοχή μας απλά, εμάς μας εξυπηρετεί η μετακύληση 9 μηνών που έχει απίστευτα χρονοβόρα διαδικασία».

Αυτά, είναι κάποια από τα θέματα που όπως τόνισε ο κ. Βιαννιτάκης, συζητιούνται έντονα τις τελευταίες ημέρες. «Θεωρούμε ότι θα δοθεί μια λύση, γιατί μας δείχνουν ότι έχουν λάβει το μήνυμα, ότι εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο, η κοινωνία και ο καταναλωτής θα είναι ο αποδέκτης της οδυνηρής κατάστασης και την ευθύνη την έχουν αποκλειστικά η πολιτική ηγεσία».

Ο κ. Βιαννιτάκης ανέφερε πως αρκετοί παραγωγοί δεν μπορούσαν να συγκομίσουν στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, προϊόντα που βλέπαμε σε υψηλές τιμές στο ράφι, όπως η ντομάτα. «Ήταν ένα φαινόμενο που σε ένα ποσοστό οφείλεται στην έλλειψη εργατών. Αυτή τη στιγμή έχουν μειωθεί οι καλλιέργειες κατά πολύ, τα εναπομείναντα άτομα αυτή μπορούν να εξυπηρετήσουν ως ένα βαθμό τις ανάγκες, δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται πρόβλημα από την έλλειψη εργατικών χεριών στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Όμως, έχουμε μπροστά μας την ελαιοσυλλογή, πολύ σημαντικό θέμα για φέτος, που πρέπει όλη η διαδικασία να γίνει σύντομα. Για να φέρουμε εργάτες γης είναι μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, δεν μπορεί κάποιος 10 Οκτωβρίου ή 15 Νοεμβρίου που ξεκινάει σε κάποιες περιοχές η συλλογή, να πει ότι θέλω εργάτη. Πρέπει να κινηθούν έγκαιρα».

Κλείνοντας, ο κ. Βιαννιτάκης σημείωσε πως ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος, έχει μεριμνήσει για το ζήτημα αυτό, ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες και όλα να οργανωθούν ώστε να είναι έτοιμοι οι φάκελοι για τη νέα περίοδο.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα