Κρήτη: «Επικίνδυνες οι υποπαραλλαγές της Όμικρον» λένε οι ειδικοί – «Καμπανάκι» για τη χαλάρωση των μέτρων

Πρέπει να διαβάσετε

«Ο ιός είναι εδώ και συνεχίζει να μας απειλεί» τόνισε με κάθε αυστηρότητα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και στην Μαρία Μπινιχάκη ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, αναφορικά με την πορεία της πανδημίας αλλά και την χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζαφειρόπουλος, ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί, αντιθέτως συνεχίζει να διασπείρεται όμως με χαμηλότερη δύναμη. «Βλέπουμε μείωση των δεικτών που είναι ευχάριστο και επίσης συνεχίζει να μεταλλάσσεται, δεν έχει σταματήσει. Από τη στιγμή που πολλαπλασιάζεται ο ιός, μεταλλάσσεται. Αυτή τη στιγμή οι πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις διεθνώς θεωρούνται η Όμικρον 4 και η Όμικρον 5, οι οποίες έχουν έρθει και έχουν εγκατασταθεί και στη χώρα μας».

Πρόσθεσε δε, πως υπάρχουν περισσότερες μεταλλάξεις, όμως υπάρχουν και εκείνες που «δίνουν» κάτι περισσότερο στον ιό και αυξάνουν την συχνότητα τους μεταξύ του πληθυσμού του ιού. «Οτιδήποτε δίνει ένα πλεονέκτημα επιβίωσης ή μειονέκτημα για εμάς, τους ανθρώπους, αυξάνει την συχνότητα του στον πληθυσμό του ιού, αυτό παρατηρείται σε αυτές τις υποπαραλλαγές. Οι μέχρι τώρα μελέτες, δείχνουν ότι αυτό έχει να κάνει με αυξημένη μεταδοτικότητα, όχι κάτι όσον αφορά την παθογονικότητα αλλά και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει».

Σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρόπουλο, οι υπομεταλλάξεις της Όμικρον έχουν πολύ μικρές διαφορές σε σχέση με το αρχικό στέλεχος. «Ουσιαστικά η ανοσιολογική απάντηση που παράγει ο οργανισμός, μας καλύπτει απέναντι σε αυτές τις μεταλλάξεις. Ουσιαστικά πρέπει να έχουμε στο νου μας, ότι η προστασία από τη μόλυνση κρατάει λίγο, άσχετα αν έχουμε εμβολιαστεί ή νοσήσει. Κρατάει 3 – 4 μήνες, από εκεί και μετά παραμένει η προστασία για την βαριά νόσηση που έχουμε για αρκετό διάστημα».

Ο κ. Ζαφειρόπουλος διευκρίνισε πως η μετάλλαξη Όμικρον, προκαλεί σοβαρή νόσο και συνεχίζει να είναι επικίνδυνη. «Το γεγονός ότι είμαστε εμβολιασμένοι, όσοι είμαστε, και έχουμε κάνει τις υπενθυμιστικές δόσεις, έχουμε μικρότερη πιθανότητα να νοσήσουμε σοβαρά δεν σημαίνει ότι ο ιός είναι ακίνδυνος. Όπως επίσης και με τη χαλάρωση μέτρων, αυτό που φοβάμαι είναι ότι θα ειπωθεί πως η μάσκα είναι άχρηστη. Δεν είναι άχρηστη, απλά δεν είναι υποχρεωτική. Αυτό πρέπει να προσέξει ο πληθυσμός και αυτό φοβάμαι. Είμαστε σε μια καθοδική πορεία όσον αφορά τα κρούσματα και πρέπει να το κρατήσουμε αυτό και να αν γίνεται να μηδενίσουμε τα κρούσματα για να περάσουμε ένα καλοκαίρι σχετικά άνετο. Αν ξεφύγουμε, αν θεωρήσουμε ότι η μάσκα δεν είναι απαραίτητη, να ξεσαλώνουμε σε εκδηλώσεις με αρκετό συγχρωτισμό, θα παρατηρήσουμε αύξηση κρουσμάτων και των σοβαρών περιστατικών, αυτό είναι μαθηματικά βέβαιο, αν δεν προσέξουμε αυτή τη στιγμή».

Ο κ. Ζαφειρόπουλος, υπενθύμισε πως πέρσι το Μάιο, όταν τελείωσε το διδακτικό έτος και είχαν αφαιρεθεί κάποια μέτρα κατά του κορωνοϊού, «ο κόσμος βγήκε έξω, διασκέδασε και τον Ιούνιο είχαμε ένα κύμα επιδημιολογικό που μας διέλυσε, είμαστε σε μια καλή τάση και πρέπει να το διαφυλάξουμε με πολύ προσοχή».

Ο καθηγητής συνέστησε στον κόσμο να βγει αλλά με ιδιαίτερη προσοχή. «Έχουμε πάρει πολύτιμα μαθήματα όλοι, όσον αφορά την προσωπική υγιεινή και τη γενικότερη προσοχή που πρέπει να έχουμε στον κοινωνικό περίγυρο. Αν βρεθούμε σε συγχρωτισμό πρέπει να πάρουμε μέτρα προφύλαξης. Έχουμε ένα μεταδοτικό παράγοντα που κυκλοφορεί στην κοινότητα και πρέπει να προσέχουμε. Αν μπούμε σε κλειστό χώρο που έχει αρκετό κόσμο να φοράμε μάσκα, όταν είμαστε σε ανοιχτούς χώρους 10 τ.μ. και βρίσκονται αρκετοί πολίτες να αποφεύγουμε όσο μπορούμε τον συγχρωτισμό. Πρακτικά θέματα που μπορούν να γίνουν και δεν επηρεάζουν την διασκέδαση και τις διακοπές μας. Να προσέξουμε ακόμη και αν δεν είναι υποχρεωτικό».

Κλείνοντας, ο κ. Ζαφειρόπουλος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο μίας τέταρτης δόσης εμβολίου, λέγοντας πως δεν έχει αλλάξει κάτι όσον αφορά τον ιό. «Είναι αυτός που ξέραμε το χειμώνα, που προκαλεί 50 νεκρούς και 30 χιλ. κρούσματα την ημέρα. Αυτό που θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση, είναι να βγει ένα νέο εμβόλιο που θα είναι ενημερωμένο για τον καινούριο ιό, το εμβόλιο να εφαρμοστεί μαζικά το Σεπτέμβρη ας πούμε. Αλλά μαζικά όχι όπως απλώσαμε τον εμβολιασμό σε 12 μήνες, πρέπει σε 2 – 3 μήνες να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού. Αυτό θα μας προστατεύσει για 3 – 4 μήνες και θα μειώσει την μετάδοση του ιού, αλλιώς θα είμαστε σε αυτή τη φάση. Θα έχουμε κάθε χρόνο κάποιες υπενθυμιστικές δόσεις, μία ή και περισσότερες και θα ανησυχούμε για το αν υπάρχει ιός στο κοντινό μας περιβάλλον».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα