Με δυσκολίες εξελίσσεται το σχέδιο των εμβολιασμών COVID.  Ειδικότερα για το εμβόλιο της AstraZeneca τα εμβολιαστικά κέντρα που έχουν αναπτυχθεί στην Κρήτη είναι ελάχιστα με το Ρέθυμνο να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης και στην Μαρία Μπινιχάκη,  ο γενικός γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνης Ανδρέας Αντωνίου σχολίασε τις ανακοινώσεις του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά για την Π.Ε. Ρεθύμνου ανέφερε πως «γλύτωσαν το καθολικό lockdown» ενώ πρόσθεσε πως καθημερινά υπάρχει στο νομό ένας μέσος αριθμός κρουσμάτων 15 με 20 κρούσματα. «Πρέπει να ομολογήσουμε ότι ο κόσμος έχει κουραστεί πολύ. Μέσα σε όλα αυτά, έχει αρχίσει να αυξάνεται η ανησυχία για την τουριστική σεζόν που έρχεται. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Μεσαράς με τα εμβολιαστικά κέντρα, αντιμετωπίζεται και εδώ. Την προηγούμενη εβδομάδα δεν μπορούσαν να κλείσουν ραντεβού λόγω της μη επάρκειας των εμβολίων». 

Ο κ. Αντωνίου πρόσθεσε πως έχει αποκατασταθεί η επάρκεια των εμβολίων πλέον αλλά όσον αφορά τα εμβόλια της Pfizer τα διαθέσιμα ραντεβού είναι τον Απρίλιο και για τα εμβόλια της AstraZeneca είναι τον Μάρτιο. «Υπάρχουν ευπαθείς ομάδες που είναι σε παραγωγικές ηλικίες και ετοιμάζονται να δουν αν θα εργαστούν στα ξενοδοχεία, στην εστίαση και περιμένουν να εμβολιαστούν. Αυτή τη στιγμή, οφείλουμε να αναλογιστούμε ότι πανευρωπαϊκά είμαστε σε ένα καλό επίπεδο, όμως γενικά το όλο θέμα είναι λίγο οξύμωρο». 

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, η έλλειψη εμβολίων είναι πανευρωπαϊκό ζήτημα. «Είχαμε την πληροφορία και εμείς για το εμβόλιο της Johnson&Johnson και είναι κάτι ευχάριστο. Πιστεύω όμως ότι προτεραιότητα θα πάρει η αμερικάνικη αγορά. Τα αποτελέσματα του ήταν καλά και μας κάνει να ευελπιστούμε ότι ίσως μπορέσει να έρθει και στα ελληνικά φαρμακεία προκειμένου να αυξηθεί ο εμβολιαστικός ρυθμός». 

Όπως σημείωσε ο κ. Αντωνίου, όλο και περισσότεροι πολίτες ενδιαφέρονται να κάνουν το εμβόλιο, όμως δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τους Ευρωπαίους πολίτες που μένουν μόνιμα στη χώρα μας και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες . «Υπάρχει η διαδικασία της έκδοσης ΑΜΚΑ όμως προκαλεί μια ταλαιπωρία και αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται ξεκρέμαστοι». Λύση στα θέματα αυτά, θα δώσει η αύξηση των εμβολιαστικών κέντρων αλλά και το να μπουν τα φαρμακεία στην όλη διαδικασία, όπως ακριβώς έγινε με τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

«Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι προστατεύει τις μεγάλες ηλικίες και τις ευπαθείς ομάδες. Μπαίνουμε στον Μάρτιο και είμαστε ακόμη στην ηλικιακή ομάδα άνω των 75. Είμαστε καλά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο όμως το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Όσα περισσότερα εμβόλια γίνονται, τόσο το πρόβλημα θα λύνεται» τόνισε ο κ. Αντωνίου.

Τέλος, ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν για την πανδημία του κορωνοϊού, συνέβαλαν αρκετά και στην γρίπη, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα στον νομό Ρεθύμνου.