Έκτακτη σύσκεψη με κύριο θέμα την πορεία των εμβολιασμών, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο Ρέθυμνο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Δημόσιας Υγείας Ρεθύμνου Άννα Ελευθεριάδου Γκίκα.

Σύμφωνα με την ίδια, αυτή η σύσκεψη ήταν απαραίτητη να γίνει εδώ και αρκετό καιρό. «Επισκέφθηκα την κα. Μπορμπουδάκη πριν τις γιορτές του Πάσχα για διάφορα θέματα του δήμου και μου υποσχέθηκε ότι θα κάνουμε μια τέτοια σύσκεψη, αυτό αργούσε και πιέσαμε τα πράγματα. Ο λόγος είναι ότι είμαστε πίσω στους εμβολιασμούς, κάποια κέντρα υγείας είχαν Astrazeneca και δεν προχώρησαν καθόλου, ο κόσμος ακύρωνε τα ραντεβού με αποτέλεσμα ολόκληρες περιοχές να έχουν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών. Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα δημόσιας υγιεινής». 

Πρόσθεσε δε, πως η ενδοχώρα του Ρεθύμνου καθυστέρησε να αποκτήσει γραμμή εμβολιασμού. «Σε μια πόλη σαν αυτή, δυστυχώς είχαμε μικρή κάλυψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Δηλαδή ένα κέντρο υγείας που δεν έχει ένα παθολόγο και ένα ΤΟΜΥ που η οδηγία από την 7η ΥΠΕ είναι να μην συνταγογραφεί καθημερινά και να μην βλέπει ανθρώπους που είναι εγγεγραμμένοι στο ΤΟΜΥ αλλά να αξιοποιούνται όλοι στους εμβολιασμούς. Βλέπουμε τη δημόσια υγεία να μένει πίσω, κανείς σε μια πόλη Ρεθύμνου δεν μπορεί να βρει ένα παθολόγο σε δημόσια δομή. Είναι τεράστιο πρόβλημα». 

Η κα. Ελευθεριάδου – Γκίκα αναρωτήθηκε τι θα συμβεί εάν ένας άνθρωπος που πρωτοεμφανίζει διαβήτη δεν έχει κάποιον, να τον εξετάσει. «Αυτό για εμένα είναι το ίδιο σημαντικό με τους εμβολιασμούς και παρότι αύριο η συζήτηση θα είναι για τους εμβολιασμούς θα το θέσω ξανά. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να προσλάβουν κι άλλους συναδέλφους».

Μάλιστα, σημείωσε πως οι αλλαγές που έγιναν με το εμβόλιο της Astrazeneca έκαναν μεγάλη ζημιά και στην πορεία των εμβολιασμών στο Ρέθυμνο. «Το βασικότερο είναι ότι πρέπει να θεσπιστούν προνόμια για τους εμβολιασμένους γιατί αυτό θα είναι ένα ισχυρό κίνητρο».