Εκδήλωση για τον επετειακό εορτασμό του κοινού έτους Ιστορίας Ρωσίας και Ελλάδας και τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Creta Palace του ομίλου της Grecotel.

Στο μήνυμα που διαβάστηκε εκ μέρους του κ. Δασκαλαντωνάκη, ο πρόεδρος του ομίλου της Grecotel σημείωσε μεταξύ άλλων πως «εδώ και 2,5 δεκαετίες μου έγινε η τιμή να αναλάβω επίτιμος πρόξενος της Ρωσίας στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, η εμπειρία μου αυτή  με έκανε να γνωρίσω και να εκτιμήσω βαθιά το ρωσικό λαό, ένα λαό που πλέον θεωρώ αδελφό μου, με παρακαταθήκη τους άρρηκτους θεσμούς που συνδέουν τον τόπο μου με τον ρωσικό λαό και σε μια ιδιαίτερη απαιτητική εποχή από την τιμητική αυτή θέση, είχα ως στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών».

Πρόσθεσε επίσης πως «στo πλαίσιο του επετειακού εορτασμού του Έτους Ιστορίας Ελλάδος – Ρωσίας που  συμπίπτει με τα 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα Απελευθέρωσης του Ελληνισμού θεωρώ αγαστή συγκυρία την τιμητική παρουσία στην αποψινή εκδήλωση νέων επιστημόνων του Ερευνητικό Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας του Ν. Gamaleya για την σπουδαία ανακάλυψη του εμβολίου SPUTNIC V και την συμβολή τους στη σύγχρονη απελευθέρωση της ανθρωπότητας από τον κορωνοϊό».

Ειδική μνεία για την Κρήτη έκανε ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ. Σε μήνυμά του σημείωσε πως «η Κρήτη κατέχει μία πολύ σημαντική θέση στους δεσμούς των χωρών και των λαών μας. Χιλιάδες Ρώσοι κάθε χρόνο επιλέγουν το φιλόξενο και πανέμορφο νησί σας για ανάπαυση. Βαθιές είναι και οι ιστορικές σχέσεις μεταξύ της Κρήτης και της Ρωσίας».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο πρώην υφυπουργός Υποδομών και βουλευτής Ρεθύμνου της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης, ανακηρύχθηκε σε πρόεδρο της ομάδας φιλίας Ελλάδας – Ρωσίας.

Ο κ. Κεφαλογιάννης στον χαιρετισμό που απέστειλε στην εκδήλωση δεσμεύτηκε για τη στενή συνεργασία με τον κ. Δασκαλαντωνάκη, Επίτιμο Πρόξενο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με σκοπό να ενισχυθεί περαιτέρω η γέφυρα μεταξύ των δυο χωρών Ελλάδας Ρωσίας.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε η επιστημονική ομάδα από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας του N.F. Gamaleya που ανέπτυξε το εμβόλιο Sputnik.