Κρήτη: Δεν υπάρχουν ύποπτα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας στο νησί – Σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές

Πρέπει να διαβάσετε

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά και εφήβους.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο παιδίατρος και Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Μανώλης Γαλανάκης, σημείωσε πως υπάρχει μια συσσώρευση κρουσμάτων στην Ευρώπη, όμως στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη κάποιο κρούσμα. «Δεν είναι πρωτοφανές για την ηπατίτιδα, το παρακολουθούμε από κοντά το φαινόμενο, δεν μοιάζει να έχουμε στη χώρα κρούσματα, αυτό είναι εφησυχαστικό, ότι μιλάμε για λίγα παιδιά σε όλη την Ευρώπη. Το κακό είναι ότι αρκετά παιδιά δεν το ξεπέρασαν μόνα τους και χρειάστηκε να κάνουν μεταμόσχευση ήπατος, αλλά μόνο λίγα».

Ο κ. Γαλανάκης, διευκρίνισε πως τα παιδιά δεν νοσούν από κορωνοϊό και ηπατίτιδα. «Όμως δεν ξέρω κατά πόσο συμβαίνει σε παιδιά που είχαν νοσήσει, ίσως πριν από κάποιους μήνες. Τα δεδομένα δεν επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο, είναι μια υπόθεση που εξετάζεται, είναι πιο μπερδεμένα ακόμη, το κατά πόσο μια λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει στην ηπατίτιδα, αυτό είναι προς διερεύνηση για την ώρα, δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, προφανώς με τα εμβόλια δεν έχει καμία σχέση επίσης. Πολλά παιδιά δεν είχαν καν εμβολιαστεί».

Σύμφωνα με τον κ. Γαλανάκη, για την ώρα φαίνεται να υπάρχει μια προτεραιότητα στις ευθύνες του αδενοϊού 41. «Αυτό ακόμη δεν είναι επιβεβαιωμένο, το στέλεχος 41 έχει βρεθεί σε πολλά παιδιά που κάνουν την ηπατίτιδα, αλλά όχι σε όλα όμως. Μπορεί να είναι κορωνοϊός ή κάτι άλλο, δεν νομίζω να είναι κάτι καινούριο, μοιάζει να είναι ένας ιός μη τυπικός σχετικά καινούριος ή παλιός που κάνει αυτή την εκδήλωση» ενώ πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν ευάλωτα παιδιά όμως οι ηλικίες 2 – 5 ετών είναι τα περισσότερα προσβαλλόμενα παιδιά ενώ υπάρχουν και οι έφηβοι.

Όσον αφορά τα συμπτώματα, ο κ. Γαλανάκης εξήγησε πως το παιδί μπορεί να κιτρινίσει, να κάνει εμετό, να έχει κακή διάθεση ενώ ασπρίζουν τα ούρα και τα κόπρανα του. «Κυρίως όμως τα μάτια τους, φαίνονται λίγο κίτρινα δεν είναι κάτι που μπορεί να ξεφύγει από τους γονείς, θα το καταλάβουν, δεν είναι όπως τον κορωνοϊό. Οι γονείς το βλέπουν, αν χρειαστεί να ειδοποιήσουν το γιατρό τους. Εμείς ξέρουμε τι να κάνουμε».

Ο κ. Γαλανάκης αναφέρθηκε και στα μέτρα προφύλαξης λέγοντας, πως χρειάζεται καλή καθαριότητα στα χέρια, στην απόσταση ενώ αν υπάρχει κάποιο κρούσμα πρέπει να απομονωθεί.

Κλείνοντας, ο κ. Γαλανάκης σημείωσε πως στην Κρήτη δεν υπάρχουν ύποπτα κρούσματα ηπατίτιδας ωστόσο όλοι οι θεράποντες ιατροί παραμένουν σε επιφυλακή καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποιο παιδί από άλλη χώρα, που βρίσκεται στο νησί για διακοπές, με την εν λόγω νόσο.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα