Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού στην Κρήτη, καθώς όπως ανέφερε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοχιαδάκης, παρατηρείται αύξηση πάνω από 100% σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Ο κ. Κοχιαδάκης ανέφερε πως στην Ιατρική Σχολή συνεχίζεται η δια ζώσης διδασκαλία σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού ωστόσο οι εμβολιασμοί των φοιτητών κυμαίνονται στο 95-98%. «Αυτό σημαίνει ότι τα κρούσματα έχουν ήπια νόσηση, έχουν παρουσιαστεί μέχρι τώρα στους 1.050 φοιτητές, γύρω στα 20 κρούσματα, που είναι όλοι εμβολιασμένοι με αποτέλεσμα να έχουν ήπια νόσηση και απλά να ακολουθούν τις επόμενες ημέρες καραντίνα. Οι ιχνηλατήσεις στα περιστατικά δείχνουν ότι είναι μεμονωμένα κρούσματα και παρότι συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, οι μολύνσεις στους άλλους είναι μειωμένες».

Αυτό δείχνει, όπως ανέφερε ο κ. Κοχιαδάκης ότι το όπλο που έχουμε στα χέρια μας είναι ο εμβολιασμός μαζί με τα συνοδά μέτρα, τις αποστάσεις και την χρήση μάσκας. «Εμείς ακολουθούμε τους κανόνες στην Σχολή με αποτέλεσμα, να υπάρχει χαμηλός αριθμός κρουσμάτων».

Σύμφωνα με τον κ. Κοχιαδάκη, το να εφαρμοστεί ένα γενικευμένο lockdown είναι κάτι που έχει εφαρμοστεί ξανά στο παρελθόν και φάνηκε ότι οι επιπτώσεις στην κοινωνία είναι πολύ περισσότερες από το όφελος. «Αναφέρω ξανά τη σχολή μας, όπου τα ποσοστά των κρουσμάτων είναι μικρά ακολουθώντας τα μέτρα, τα υγειονομικά. Αν στην κοινωνική μας ζωή ακολουθήσουμε αυτά τα 3 μέτρα, εμβολιασμός, αποστάσεις και μάσκες θα περιορίζαμε τα κρούσματα με λιγότερη ζημιά από ένα γενικευμένο lockdown».

Μάλιστα, με την εικόνα που έχει ο κ. Κοχιαδάκης από το εμβολιαστικό κέντρο της Ιατρικής Σχολής και του ΠΑΓΝΗ, το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί πολύ οι νέοι άνθρωποι που προσέρχονται για να εμβολιαστούν τόσο με την α’ δόση και με την γ’ δόση. «Έχουν αυξηθεί πολύ τα ραντεβού, συζητώντας με υπηρεσίες είναι πάνω από 100% αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες».

Κλείνοντας ο κ. Κοχιαδάκης ανέφερε ότι τα νοσοκομεία του νησιού δεν πιέζονται όπως στην Βόρεια Ελλάδα καθώς εκεί τα ποσοστά εμβολιασμού είναι μικρότερα από της Κρήτης. «Πρέπει να βάλουμε στο μυαλό μας ότι υπάρχουν πολλά περιστατικά πλαστών πιστοποιητικών στην Β. Ελλάδα που σημαίνει ότι το ποσοστό εμβολιασμού είναι μικρότερο από την πραγματικότητα».