Κρήτη: Αποδίδει παρά τα «τοπικά προβλήματα» το πρόγραμμα δακοκτονίας – Τι προβληματίζει ειδικούς και ελαιοπαραγωγούς

Πρέπει να διαβάσετε

«Το πρόβλημα με τον δάκο στην περιοχή της Κρήτης έχει χειροτερέψει πολύ τα τελευταία πέντε χρόνια και αν μέσα στην επόμενη τριετία δεν φροντίσουμε με προγράμματα ολοκληρωμένης καταπολέμησης να αντιμετωπίσουμε συνολικά τα ζητήματα της ελιάς, τότε όταν θα σταματήσει η χρήση των νευροτοξικών φαρμάκων στη δακοκτονία, οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για το προϊόν» επισήμανε στον ΣΚΑΪ Κρήτης και την Ελένη Βακεθιανάκη ο δ/ντής του Τμήματος Μοριακής Εντομολογίας του ΙΤΕ Γιάννης Βόντας.

Ο κ. Βόντας επισήμανε παράλληλα ότι το θέμα του δάκου είναι πολύ δύσκολο στην Κρήτη καθώς οι μικρές διάσπαρτες ιδιοκτησίες δεν ευνοούν φθηνότερες λύσεις αντιμετώπισής του.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι λύση στο πρόβλημα αυτό μπορεί να δώσει η εξειδικευμένη επιστημονική υποστήριξη και οι καινοτόμες δράσεις που θα αναπτυχθούν κάτω από την ομπρέλα της Περιφέρειας Κρήτης μέσω του ΙΤΕ και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Ένα έργο με προϋπολογισμό 100.000 ευρώ που αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην απόκτηση της απαιτούμενης γνώσης ώστε να παραχθούν αποτελεσματικές λύσεις φυτοπροστασίας για τον Κρητικό ελαιοπαραγωγό και να μπουν οι σωστές βάσεις για τη μελλοντική φυτοπροστασία της ελιάς.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η φετινή χρονιά για την ελαιοπαραγωγή θα είναι καλύτερη από την περυσινή και ότι τα υπάρχοντα προβλήματα είναι τοπικού χαρακτήρα κυρίως στις βόρειες και κεντρικές περιοχές του νησιού.

«Φέτος έγινε η καλύτερη δυνατή διαχείριση των υφιστάμενων μέσων, χρήματα και φάρμακα στο πρόγραμμα δακοκτονίας, έχουν γίνει σωστές εφαρμογές, γι’ αυτό και περιμένουμε καλύτερη εικόνα. Όμως αυτή η διαχείριση έχει ένα «ταβάνι»» ανέφερε.

Ακούστε αναλυτικά τη συνέντευξη του κ. Βόντα:

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα