Κρήτη: Αντιδράσεις από τους φαρμακοποιούς για τον «Προσωπικό Ιατρό» – Ζητούν διευκρινίσεις

Πρέπει να διαβάσετε

Αντιδράσεις έχει δημιουργήσει στον κλάδο των φαρμακοποιών το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον «προσωπικό ιατρό», με τους πρώτους να ζητούν διευκρινίσεις.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ανδρέας Αντωνίου, σημείωσε πως το νέο νομοσχέδιο δεν κάνει καμία αναφορά στους φαρμακοποιούς όσον αφορά την ουσία του, δηλαδή των πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. «Γίνονται αναφορές όσον αφορά τα διαδικαστικά θέματα για το clawback των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και το νέο καθεστώς που θα προκύψει ελέγχων των συνταγών που καταθέτουν τα φαρμακεία. Στην ουσία τους όμως δεν υπάρχει καμία αναφορά στους φαρμακοποιούς που όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας έβαλαν πλάτη στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, για το διαμοιρασμό των self αλλά και rapid test».

Μάλιστα, ο κ. Αντωνίου έθεσε ακόμη ένα ζήτημα, λέγοντας πως σε περίπτωση που κάποιος επισκέπτης χρειαστεί ένα αποτέλεσμα rapid test, στα γερμανικά, πως θα το προμηθευτούν οι πολίτες; «Δεν ξέρω αν η εφαρμογή είναι εν ενεργεία αλλά εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε τέτοιο πιστοποιητικό, εκτός αν κάποιος συνάδελφος κάποιες προσωπικές φόρμες που είχαμε, είχε μπει στον κόπο να μεταφράσει για να διευκολύνει τον οποιοδήποτε άνθρωπο, είναι ένα ερώτημα, αν μπορούσε κάποιος να μας απαντήσει».

Ο κ. Αντωνίου, σχολίασε πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που υπερψηφίστηκε, αν κάποιος το μελετήσει θα διαπιστώσει ότι είναι ένα «κενό γράμμα, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα για τους πολίτες. Η πληθώρα των δεδομένων που υπάρχει στο νομοσχέδιο διεκπεραιωτικά τα αναθέτει σε μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις, χωρίς να ξεκαθαρίσει το πως θα πραγματοποιηθούν όλα αυτά αυτά τα πράγματα που αναφέρει μέσα. Καταρχάς, προχωράει σε μια ανασύσταση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καταργώντας τους επιστημονικούς και υπόλοιπους φορείς από το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ. Τους επιστήμονες που καλεί πλην τους φαρμακοποιούς, να συμμετέχουν στο εγχείρημα, τους καταργεί από το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ».

Πρόσθεσε δε, πως φαίνεται ότι θα δημιουργηθεί μια Επιτροπή κυρίως από «πολιτικά και πρόσωπα τεχνοκρατών, αλλά πως πας να αναδομήσεις την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, χωρίς να έχεις μέσα τους φορείς των ασθενών; Είναι άξιο απορίας, για εμάς προσωπικά το νομοσχέδιο είναι ένας επαναβαπτισμός με άλλο νονό και όνομα του νομοσχεδίου 4686 του 2017 του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλάζουμε το όνομα του οικογενειακού ιατρού που απέτυχε, σε προσωπικό ιατρό, και γιατί απέτυχε; Αυτή τη στιγμή, οι ανάγκες για να καλυφθούν σε προσωπικό επίπεδο, είναι περίπου 5,5 χιλ. οι θέσεις είναι μόνο 800, μιλάει το νομοσχέδιο για ένταξη ιδιωτών ιατρών για να ενισχυθεί η διαδικασία, αλλά δεν ξεκαθαρίζει με τι τρόπο, με τι οφέλη, δεν ξεκαθαρίζει τίποτα. Για το Ρέθυμνο και μόνο συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, ήταν ένας γιατρός, πως θα ανταποκριθούν οι ιδιώτες γιατροί για να καλύψουν τα κενά;».

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, για να πάρουν οι γιατροί του ΕΣΥ το μπόνους της ένταξης τους στη διαδικασία πρέπει να συμπληρώσουν 1.500 εγγεγραμμένους ασθενείς. «Όσον αφορά το Σπήλι έχουμε 5 γενικούς ιατρούς, αυτοί οι άνθρωποι 1.500 ασθενείς ο καθένας που θα τους βρουν για να μπορέσουν να αμειφθούν; Επίσης δεν υπάρχει καμία αναφορά στη διαδικασία του πως οι προσωπικοί ιατροί θα εξετάζουν και με τι χρονοδιαγράμματα τους ασθενείς που θα αναλάβουν; Και να μην περάσουμε στις κατ’ οίκον νοσηλείες».

Κλείνοντας, ο κ. Αντωνίου αναρωτήθηκε πως γίνεται όταν υπάρχει τεράστια έλλειψη ιατρικού προσωπικού, να καταφέρουν οι υπάρχοντες ιατροί να σηκώσουν ένα τέτοιο «βάρος». «Επίσης, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αναφορά για τα απογευματινά χειρουργεία αυτό δημιουργεί γιατρούς δύο ταχυτήτων, θα έχουμε τους χειρούργους κάθε ειδικότητας που μπορούν να χειρουργούν τα απογεύματα και θα αμείβονται γι’αυτό και τους υπόλοιπους γιατρούς που δεν έχουν τέτοια δυνατότητα. Λέει το νομοσχέδιο ότι πέρα από τα κλειστά νοσήλια που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ η διαδικασία αυτή, που το πλεόνασμα θα το χρηματοδοτεί ο ασθενής, θα δώσει τη δυνατότητα της αυτοχρηματοδότησης των νοσοκομειακών ιδρυμάτων. Το Νοσοκομείο Ρεθύμνου που είναι υποστελεχωμένο, και μάλιστα στις 19 Μαΐου οι γιατροί έχουν μια συγκέντρωση για το θέμα αυτό, με λίγες υλικές δυνατότητες πως θα εφαρμόσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο;».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα