Για το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου, μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης.

Ο κ. Χαλκιαδάκης επεσήμανε πως ένα μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, είναι το τι θα συμβεί με τους τουρίστες όταν εκείνοι γυρνάνε πλέον στις χώρες τους. «Παίρνουν τηλεφώνα και ρωτάνε τι θα γίνει με τους πελάτες που θα γυρνάνε πίσω. Είναι το πιο βασικό πρόβλημα τώρα».

Τόνισε δε, πως τώρα επισκέπτονται το νησί άνθρωποι που είτε έχουν δικά τους σπίτια είτε φοιτητές είτε άνθρωποι που έχουν κλείσει κάποιο AIRBNB δωμάτιο. «Τώρα ξεκινάει το αεροδρόμιο και έχει πτήσεις. Στις 13 Μαΐου έρχονται 12 πτήσεις και στις 14 έχουμε 15 πτήσεις. Βέβαια, το Ηράκλειο έγινε home port και ήδη στις 13 έχουμε αρκετές πτήσεις για να ξεκινήσουν από εδώ την κρουαζιέρα τους». 

Ο κ. Χαλκιαδάκης ανέφερε πως από αύριο ξεκινούν οι charter πτήσεις και η πρώτη θα είναι από το Τελ Αβίβ. Στις 13 Μαΐου έρχεται μια πτήση από την Ελβετία και τη Γερμανία και στις 16 από Τσεχία και Πολωνία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ρεθύμνου Μανώλης Τσακαλάκης ανέφερε πως οι περισσότερες κρατήσεις είναι τα voucher που δεν ολοκληρώθηκαν το 2020. «Οι κρατήσεις μπαίνουν με το σταγονόμετρο. Πάμε για μια χρονιά full last minute. Θα δούμε αυτό που έγινε στο παρελθόν να πηγαίνει η οικογένεια στο αεροδρόμιο και εκεί να παίρνουν τις αποφάσεις».

Διαβεβαίωσε δε, πως τα ξενοδοχεία είναι έτοιμα να ανοίξουν ξανά από τον Οκτώβριο του 2019 και τώρα όλα προετοιμάζονται. «Είναι έτοιμα ορισμένα να ανοίξουν. Αρχές Ιουνίου τα μεγάλα. Με ένα 20-25% που είναι ο μέσος όρος των κρατήσεων δεν είναι εφικτό να ανοίξουν τα ξενοδοχεία. Άρα περιμένουμε. Πρέπει πρώτα να πρασινίσουμε εμείς, μετά να χαμηλώσουν οι καμπύλες από τις χώρες προέλευσης των τουριστών και στη συνέχεια να λυθούν κι άλλα θέματα όπως το πως θα μπαίνουν και θα βγαίνουν οι πελάτες. Πέρσι εφαρμόσαμε όλα τα πρωτόκολλα, ώστε να μην μολυνθεί κανένας εργαζόμενος και τουρίστας. Αυτό περιμέναμε και φέτος όμως η πανδημία μας άλλαξε τα δεδομένα».

Ο κ. Τσακαλάκης τόνισε πως το μεγάλο στοίχημα είναι να μην έχουμε … «πισωγυρίσματα», όπως έγινε και στην Κύπρο ενώ πρόσθεσε πως οι tour operators προσπαθούν να αυξήσουν τις θέσεις τους, ώστε να κερδίσουν το χαμένο έδαφος. «Μπορεί το 50% που είχαμε προγραμματίσει πέρσι να ανατραπεί αν δεν μπει στο παιχνίδι και ο Νοέμβριος, δεν θα το πετύχουμε».