Ανησυχητικές ενδείξεις για αυξητικές τάσεις των περιστατικών καρκίνου προκύπτουν μέσα από το Αρχείο Καταγραφής Καρκίνου που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο πλαίσιο των προγραμματικών συμβάσεων που υπογράφηκαν μεταξύ της Περιφέρειας και του Πανεπιστημίου Κρήτης για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας στο νησί.
Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Μαρία Μπινιχάκη ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του Έργου, καθηγητής γενικής ιατρικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Χρήστος Λιονής μέσα από το αρχείο καταγραφής του καρκίνου προκύπτουν εκτιμήσεις για αύξηση των θανάτων από συγκεκριμένες μορφές καρκίνου στο νησί, με τους δείκτες μάλιστα να είναι ανησυχητικά αυξημένοι σε συγκεκριμένες περιοχές ή και επαγγέλματα κατά περίπτωση.
Όπως εξήγησε ο κ. Λιονής οι δείκτες, που προκύπτουν μέσα από την καταγραφή από νοσοκομειακά αρχεία αλλά και αρχεία γιατρών, αφορούν τις περιπτώσεις θανάτου ανά 100.000 πληθυσμού στην Κρήτη και είναι σταθμισμένοι με τον ευρωπαϊκό πληθυσμό για να μπορούν να είναι συγκρίσιμοι με τους δείκτες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Όπως εξήγησε ο κ. Λιονής οι δείκτες αυτοί επιδεινώνονται τα τελευταία χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Σε ότι αφορά την Κρήτη δε, τόνισε πως διαφοροποιούνται και ως προς δήμο αλλά και ως προς άλλα χαρακτηριστικά των ασθενών, κυρίως κοινωνικά και οικονομικά.
Σύμφωνα με τον κ. Λιονή, ανησυχητικά ποσοστά αύξησης εμφανίζει ο καρκίνος του πνεύμονα στην Κρήτη, ο οποίος πλέον αφορά ολοένα και συχνότερα και το γυναικείο φύλο, γεγονός που προβληματίζει τους ειδικούς.
Παράλληλα ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία για τον καρκίνο του παγκρέατος, ο οποίος εμφανίζεται σε ανθρώπους στο νησί με σχετικά μικρή συχνότητα, ωστόσο τα θεραπευτικά αποτελέσματα σε αυτές τις περιπτώσεις παραμένουν ακόμα και σήμερα «φτωχά».
Ανησυχητικοί είναι οι δείκτες και για τον καρκίνο του ήπατος στην Κρήτη, ο οποίος όπως τόνισε ο κ. Λιονής, συνδέεται με την παχυσαρκία και γενικότερα με το τρόπο ζωής και ο οποίος δείχνει να εμφανίζεται πιο συχνά στην Κρήτη σε σχέση με άλλες περιφέρειες της Ευρώπης.
Ο κ. Λιονής ανέφερε επίσης πως προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι κακοήθεις νεοπλασίες του αιμοποιητικού ιστού και του λεμφικού (λευχαιμίες – λεμφώματα) εντοπίζονται συχνότερα σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές του νησιού.
Το μελάνωμα είναι ένας από τους καρκίνους που καταγράφουν αυξητικές τάσεις σε όλους του δήμους του νησιού, σημείωσε ο καθηγητής ο οποίος τέλος σημείωσε πως μέσα από το Αρχείο Καταγραφής Καρκίνου προκύπτει μια ιδιαίτερη επιβάρυνση των ατόμων που δηλώνουν αγροτική δραστηριότητα σε σχέση με εκείνους που δεν δηλώνουν. «Και δεν είμαστε συνηθισμένοι να βλέπουμε αρκετούς καρκίνους σε αυτά τα πρόσωπα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Λιονής ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται επιδημιολογικές μελέτες, ωστόσο οι δείκτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των υγειονομικών και τοπικών αρχών, ώστε να δώσουν κατευθύνσεις για έναν σχεδιασμό προάσπισης της υγείας των πολιτών.
Ο ίδιος μάλιστα τόνισε την ανάγκη να οργανωθεί μια μεγάλη συζήτηση με την συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης, των δήμων του νησιού, της 7ης ΥΠΕ αλλά και των Ιατρικών Συλλόγων όπου τα αποτελέσματα του Αρχείου Καταγραφής Καρκίνου θα αναλυθούν προκειμένου να σχεδιαστούν στοχευμένες παρεμβάσεις σε περιοχές όπου οι δείκτες εντοπίζονται ιδιαίτερα αυξημένοι.