Αναστολή μέχρι 31 Οκτωβρίου στις κατεδαφίσεις με τροπολογία έβαλε η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν όχι μόνο στην Κρήτη αλλά σε όλη την χώρα όπου είχαν ξεκινήσει ανάλογες εργολαβίες.

Χθες αργά το βράδυ, ο νυν υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας και άλλοι 11 υπουργοί της κυβέρνησης κατέθεσαν τροπολογία με την οποία παγώνουν το κύμα κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε αιγιαλούς, παραλίες, αλλά και στις όχθες και παρόχθιες ζώνες ποταμών, τις οποίες έχουν δρομολογήσει τόσο το ΥΠΕΝ όσο και οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις σε όλη τη χώρα.

Το μεγάλο βέβαια ζητούμενο είναι τι θα γίνει με τις εργολαβίες που έχουν ξεκινήσει στην Κρήτη, στην περιφέρεια της Χαλκιδικής αλλά και σε άλλες περιφέρειες. Θεωρείται πολύ πιθανό οι ανάδοχοι να προσφύγουν δικαστικά και να ζητούσουν ρήτρες που προβλέπονται από τις συμβάσεις.

Στην Κρήτη ο ανάδοχος είχε προλάβει να εκτελέσει ένα πρωτόκολλο κατεδάφισης ενώ είχε ξεκινήσει και τις κατεδαφίσεις σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο στον Άγιο Νικόλαο.

Η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης. Ειδικότερα, η ρύθμιση στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, το οποίο εισάγεται σήμερα προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, θυμίζει έντονα προεκλογικές περιόδους και αφορά αναστολή κατεδάφισης αυθαιρέτων έως τις 31 Οκτωβρίου σε αιγιαλούς και παραλίες.

Η τροπολογία επικαλείται τις συνθήκες της πανδημίας, που δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωση των διαδικασιών τακτοποίησης ή νομιμοποίησης των αυθαιρέτων.

Στην τροπολογία αναφέρεται ότι «αναστέλλεται μέχρι τις 31/10/2021 η εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής για κάθε είδους έργα που έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού χωρίς να υφίσταται απόφαση παραχώρησης της χρήσης αυτών».

Οι υπουργοί που υπογράφουν την τροπολογία είναι οι: Χρ. Σταϊκούρας, Αδ. Γεωργιάδης, Κ. Σκρέκας, Κ. Τσιάρας, Μ. Βορίδης, Κ. Καραμανλής, Γ. Πλακιωτάκης, Σπ. Λίβανός, Κ. Πιερρακάκης, Θ. Σκυλακάκης, Στ. Πέτσας και Ν. Χαρδαλιάς.