Με λιτό τρόπο τιμήθηκε σήμερα η επέτειος των 116 χρόνων από την Επανάσταση του Θερίσου. 

Ο Νικόλαος Παπαδάκης, Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ελευθέριος Βενιζέλος, σε δηλώσεις του στο Creta24, αναφέρθηκε στην διακυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλο, ο οποίος όπως δήλωσε κατάφερε να δώσει το φιλελεύθερο μήνυμα της απελευθέρωσης και της κοινωνικής δικαιοσύνης και διπλασίασε τη χώρα.

«Ένας όμως από τους κορυφαίους σταθμούς στην πορεία του Ελευθέριου Βενιζέλου, προς την διακυβέρνηση της χώρας ήταν το Θέρισο. Το Θέρισο ήταν το εφαλτήριο, από το οποίο ξεκίνησε η μεγαλύτερη επαναστατική αλλαγή που έγινε ποτέ σε αυτόν τον τόπο. Αυτό πυροδότησε την επανάσταση του 1909. Η επανάσταση του 1916 της Θεσσαλονίκης, είχε ως αφετηρία τα μηνύματα του Θερίσου.  Επομένως, η διαχρονική σημασία της επετείου του Θερίσου είναι απαραίτητο να διατηρηθεί στην ιστορική μας μνήμη και οπωσδήποτε να αποτελέσει πηγή φρονηματισμού για τις οποιοσδήποτε ενέργειες οι οποίες αφαιρούν το μεγάλο νόημα της επανάστασης στην οποία συμμετείχαν οι Κρήτες και οδήγησαν στην κατάληξή του αυταρχικού καθεστώτος του Πρίγκιπα Γεωργίου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδάκης.

Η Πρόεδρος της Κοινότητας Θερίσου, Φυτουράκη Σοφία παραδέχτηκε ότι φέτος οι συνθήκες εορτασμού της επετείου δεν είναι ιδανικές, ευχήθηκε όμως του χρόνου να γίνει μια καταλληλότερη γιορτή.

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να γιορτάσουμε τα 116 χρόνια από την επανάσταση του Θερίσου με τον Ελευθέριο Βενιζέλου. Δεδομένων των συνθηκών ο εορτασμός φέτος είναι πολύ λιτός, δε θα μπορούσαμε όμως να αφήσουμε αυτήν την μέρα να περάσει απαρατήρητη. Ευχόμαστε υγεία σε όλο τον κόσμο και του χρόνου να γιορτάσουμε αυτήν την μέρα όπως πρέπει», δήλωσε η κα. Φυτουράκη.

Το παρόν στην εκδήλωσε έδωσε και ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της σημερινής επετείου, δηλώνοντας εμπνευσμένος από τον τρόπο διακυβέρνησης του Ελευθέριου Βενιζέλου.

«Η επανάσταση του Θερίσου, που έλαβε χώρα εδώ πριν από 116 χρόνια, υπήρξε μια σημαντική και αποφασιστική στιγμή σε μια πορεία αγώνων αιώνων των Κρητών κατά του ζυγού και υπέρ της ένωσης με την Μητέρα Ελλάδα. Σε αυτήν την επανάσταση αναδείχθηκε το πολιτικό ταλέντο και η διορατικότητα του Ελευθέρου Βενιζέλου και μπήκαν οι βάσεις για την τελική ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Οφείλουμε όλοι να διδασκόμαστε από τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ένωσε τους Κρήτες με την μητέρα Ελλάδα, να διδαχτούμε από τις πολιτικές αυτές, οι οποίες μακριά από λαϊκισμούς στοχεύουν και πετυχαίνουν αποτελέσματα. Εμείς σαν τοπική αυτοδιοίκηση στεκόμαστε με απόλυτο σεβασμό στην μνήμη του Ελευθέρου Βενιζέλου και των συναγωνιστών αυτών και ελπίζουμε η φετινή χρονιά να είναι η τελευταία που δεν μας επιτρέπει να τιμήσουμε αυτήν την λαμπρή στιγμή με τον τρόπο που της πρέπει», ανέφερε ο δήμαρχος.