Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κριστίν Λαγκάρντ: “Σήμα” για συνέχιση της ανόδου επιτοκίων

Πρέπει να διαβάσετε

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε χθες ότι υπάρχει «λίγος δρόμος ακόμη» στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, για να φέρουμε τον «υψηλό πληθωρισμό» εντός των στόχων. «Η νομισματική μας πολιτική πρέπει προφανώς να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%, μεσοπρόθεσμα», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην Ecole Polytechnique, στο Παρίσι.

«Είναι μια άσκηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Έχουμε ήδη αναπτύξει ένα σημαντικό μέρος, υπάρχει ακόμη λίγος δρόμος», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. «Η διάρκεια αυτής της διαδρομής θα εξαρτηθεί προφανώς από ορισμένους παράγοντες και ειδικότερα από τις επιπτώσεις που θα έχουν τα οικονομικά προβλήματα που βιώσαμε στη διαθεσιμότητα των πιστώσεων», τόνισε η κ. Λαγκάρντ, αναφερόμενη στην κρίση που αντιμετώπισε ο τραπεζικός τομέας τον Μάρτιο μετά την κατάρρευση δύο αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών και την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS.

Ερωτηθείσα για πιθανή αλλαγή του στόχου της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, η πρόεδρος της ΕΚΤ απέκλεισε οποιαδήποτε αλλαγή στο άμεσο μέλλον. «Δεν είναι τώρα η ώρα. Και το ερώτημα δεν τίθεται απολύτως. Είμαστε προσηλωμένοι στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, θα τον πετύχουμε και θα τον διατηρήσουμε», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ. Πρόσθεσε μάλιστα πώς «δεν είναι αυτή η συζήτηση σήμερα. Θα ήταν εντελώς άχρηστο και αναποτελεσματικό να το κάνουμε τώρα. Πρώτα θα χτυπήσουμε τον στόχο, θα είμαστε σίγουροι ότι τον πετύχαμε και μετά θα μπορέσουμε να απαντήσουμε σε ένα σωρό ερωτήματα», επέμεινε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Στο μεταξύ, ισχυρή αποκλιμάκωση παρουσίασε ο πληθωρισμός χονδρικής στην Γερμανία, ο οποίος υποχώρησε σε χαμηλό σχεδόν δύο ετών τον Μάρτιο. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης κινήθηκε με ετήσιο ρυθμό 7,5% τον Μάρτιο, επιβραδύνοντας σημαντικά από το 15,8% του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας (Destatis). Πρόκειται για τη χαμηλότερη μέτρηση του δείκτη από τον Μάρτιο του 2021, ενώ ήταν και σημαντικά χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις της αγοράς, καθώς οικονομολόγοι σε έρευνα της Wall Street Journal προέβλεπαν ένα ρυθμό της τάξεως του 10,1% και 9,8% στο Reuters. Σε μηνιαίο επίπεδο δε, οι τιμές παραγωγού στην Γερμανία μειώθηκαν τον Μάρτιο κατά 2,6%, συμπληρώνοντας τον έκτο διαδοχικό πτωτικό μήνα, κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας.

Πηγήnews247.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα