Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
26.8 C
Ηράκλειο

Δες τον καιρό

Κρεμλίνο: Η συντριβή του αεροσκάφους του Πριγκόζιν μπορεί να προκλήθηκε σκόπιμα

Πρέπει να διαβάσετε

Το Κρεμλίνο δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη πως η έρευνα για τη συντριβή του αεροπλάνου που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο επικεφαλής του μισθοφορικού στρατού Wagner, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, και εννέα άλλοι άνθρωποι την περασμένη εβδομάδα περιλαμβάνει την πιθανότητα να προκλήθηκε από πρόθεση, στην πρώτη σαφή παραδοχή ότι μπορεί να έχει δολοφονηθεί. «Είναι προφανές πως εξετάζονται διάφορες εκδοχές, περιλαμβανομένης της εκδοχής –ξέρετε για τι μιλάμε– ας πούμε, μιας σκόπιμης φρικαλεότητας», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους. «Ας περιμένουμε για τα αποτελέσματα της ρωσικής έρευνάς μας».

Το ιδιωτικό αεροσκάφος Embraer στο οποίο επέβαινε ο Πριγκόζιν είχε αναχωρήσει από τη Μόσχα με προορισμό την Αγία Πετρούπολη όταν συνετρίβη βόρεια της Μόσχας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 10 άνθρωποι που επέβαιναν σε αυτό στις 23 Αυγούστου, περιλαμβανομένων δύο άλλων ανώτατων στελεχών της Βάγκνερ, τεσσάρων σωματοφυλάκων του και του τριμελούς πληρώματος. Η αιτία δεν είναι ακόμη σαφής, όμως κάτοικοι χωριών που βρίσκονται κοντά στον τόπο της συντριβής δήλωσαν στο Reuters πως άκουσαν έναν κρότο και στη συνέχεια είδαν το αεροπλάνο να κατακρημνίζεται στο έδαφος.

Το αεροπλάνο συνετρίβη ακριβώς δύο μήνες αφότου ο Πριγκόζιν πήρε τον έλεγχο της νότιας πόλης Ροστόφ στα τέλη Ιουνίου, ξεκινώντας μια ανταρσία που συγκλόνισε τη βάση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Ρωσία ενημέρωσε την αρχή ερευνών αεροπορικών δυστυχημάτων της Βραζιλίας ότι δεν θα διεξαγάγει την έρευνα για τη συντριβή του βραζιλιάνικης κατασκευής Embraer με βάση τους διεθνείς κανόνες “προς το παρόν”, όπως δήλωσε η υπηρεσία της Βραζιλίας στο Reuters.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πεσκόφ είπε πως «Κατ΄αρχάς, η έρευνα είναι σε εξέλιξη, η Ερευνητική Επιτροπή εμπλέκεται σε αυτό». «Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει καμία κουβέντα για οιαδήποτε διεθνή πτυχή», είπε ο Πεσκόφ. Το Κρεμλίνο δήλωσε επίσης ότι «παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς» την κατάσταση στην Γκαμπόν, όπου υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι ανέτρεψαν την κυβέρνηση.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε πως «η Μόσχα έλαβε με ανησυχία αναφορές για απότομη επιδείνωση στην εσωτερική κατάσταση στη φιλική αφρικανική χώρα. Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε από κοντά την εξέλιξη της κατάστασης και ελπίζουμε για ταχεία σταθεροποίησή της».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα