Κρατική αρωγή: Πληρώθηκαν πάνω από 5.800 επιχειρήσεις που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές

Πρέπει να διαβάσετε

Από το Υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη πληρωθεί πάνω από 5.800 δικαιούχοι από τον Απρίλιο του 2021 έως το τέλος του 2022, σύμφωνα με τον απολογισμό των δράσεων οι οποίες έχουν υλοποιηθεί, μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής για τη στήριξη επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

«Τα τελευταία χρόνια, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν γίνει – διεθνώς – πιο έντονες, γεγονός που αποτυπώνεται στη μεγαλύτερη συχνότητα και δριμύτητα των φυσικών καταστροφών. Φαινόμενο που έγινε αισθητό και στη χώρα μας, ιδίως με τις πλημμύρες που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός», τον Σεπτέμβριο του 2020, καθώς και με τις μεγάλες πυρκαγιές του 2021 και του 2022» σχολίασε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Οι κυριότερες καινοτομίες που εισήγαγε το νέο πλαίσιο Κρατικής Αρωγής είναι, μεταξύ
άλλων:

 • Η θέσπιση της δυνατότητας χορήγησης προκαταβολής της επιχορήγησης, ανάλογα με την πορεία εκτίμησης των ζημιών.
 • Η θεσμοθέτηση – για πρώτη φορά – της δυνατότητας χορήγησης πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης για την άμεση στήριξη των πληγέντων.
 • Η καθιέρωση της δυνατότητας επιχορήγησης αγροτών, καθώς και μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.
 • Η θέσπιση ειδικής διαδικασίας επιχορήγησης αγροτών για ζημιές σε πολυετείς καλλιέργειες.
 • Η πρόβλεψη ότι οι ενισχύσεις της Κρατικής Αρωγής είναι αφορολόγητες και ακατάσχετες, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο.
 • Η σύσταση λογαριασμού Κρατικής Αρωγής, ο οποίος ενεργοποιήθηκε μετά τις πυρκαγιές του 2021 και υποδέχεται δωρεές, με στόχο τη στήριξη πληγέντων από φυσικές καταστροφές, την αποκατάσταση μετά από τέτοια φαινόμενα και την πρόληψή τους.

Συνολικά, στον λογαριασμό αυτόν, συγκεντρώθηκαν περίπου 5,6 εκατ. ευρώ, τα οποία, κατόπιν εισήγησης της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, διατέθηκαν στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τη μίσθωση αεροσκαφών με δυνατότητα χρήσης επιβραδυντικού υγρού (3.800.000 ευρώ) και σε δήμους που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021 (1.771.782 ευρώ).

Κομβικής σημασίας παρέμβαση ήταν, επίσης, η θέσπιση – μετά τις πυρκαγιές του 2021 και τον σεισμό στην Κρήτη τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους – ειδικών διατάξεων για τη χορήγηση πρώτης αρωγής.

 

Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιήθηκαν ειδικά σχήματα ενίσχυσης, όπως για τη Βόρεια Εύβοια και την Κρήτη, χορηγώντας περίπου 16,4 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα εμφάνισαν οικονομικές απώλειες εξαιτίας φυσικών καταστροφών.

Συγκεκριμένα, η Κρατική Αρωγή προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις ανήλθε σε:

 • 28,5 εκατ. ευρώ για την θεομηνία του «Ιανού» τον Σεπτέμβριο του 2020,
 • 2,5 εκατ. ευρώ για τον σεισμό και την επακόλουθη πλημμύρα στη Σάμο, τον Οκτώβριο του 2020,
 • 3 εκατ. ευρώ για τις πλημμύρες τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2020 και τον σεισμό τον Σεπτέμβριο του 2021 στην Κρήτη, επιπλέον της πρώτης αρωγής ύψους 3 εκατ. ευρώ που επίσης χορηγήθηκε σε πληγείσες επιχειρήσεις από τον σεισμό,
 • 1,2 εκατ. ευρώ για τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021 στη Βόρεια Εύβοια, επιπλέον της πρώτης αρωγής.

Στα πλαίσια του συντονισμού των μέτρων στήριξης και της παροχής Κρατικής Αρωγής που έχει ενεργοποιηθεί από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με σκοπό την αντιμετώπιση των δυσχερειών που προκαλούνται σε ομάδες πολιτών παρέχονται, μεταξύ άλλων:

1ον: Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ
Έως σήμερα έχει χορηγηθεί απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για ακίνητα που βρίσκονται:

 • στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2021,
 • στις περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τον σεισμό του Σεπτεμβρίου του 2021,
 • στις περιοχές της Σάμου, Ικαρίας και Χίου που επλήγησαν από τον σεισμό στις 30 Οκτωβρίου 2020 και
 • στις περιοχές της Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Γρεβενών, Κοζάνης που επλήγησαν από τον σεισμό στις 3 Μαρτίου 2021.

2ον: Εξάμηνη παράταση στην καταβολή οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση, πλέον και εξατομικευμένα σε συγκεκριμένα φυσικά και νομικά πρόσωπα περιοχών που επλήγησαν από συγκεκριμένη φυσική καταστροφή

Το ευεργετικό αυτό πλαίσιο της χορήγησης παράτασης καταβολής χρεών ενεργοποιείται προκειμένου οι πληττόμενες ομάδες πολιτών να είναι σε θέση να τακτοποιήσουν έγκαιρα τις οφειλές τους στη Φορολογική Διοίκηση λόγω των φυσικών καταστροφών που πλήττουν τις περιοχές όπου έχουν την κατοικία ή την επαγγελματική τους εγκατάσταση.

Παράλληλα, παρατάθηκαν και οι προθεσμίες καταβολής δόσεων νομοθετικών ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση και μετά το πέρας του προγράμματος ρύθμισης.

Στα πλαίσια αυτά, έχει εκδοθεί σειρά υπουργικών αποφάσεων που αφορούν σε παράταση καταβολής και αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση σε περιοχές ή σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.

Ενδεικτικά, ενεργοποιήθηκαν άμεσα τέτοιου είδους αποφάσεις για περιπτώσεις όπως οι πυρκαγιές που έπληξαν τη Βόρεια Εύβοια, την Πελοπόννησο και την Αττική το καλοκαίρι του 2021 καθώς και ο σεισμός της 27 ης Σεπτεμβρίου 2021 στο Ηράκλειο Κρήτης.

Τα μέτρα στήριξης, εκτός από τη χορήγηση απαλλαγών ΕΝΦΙΑ, αναστολών και παρατάσεων καταβολής οφειλών, συμπληρώθηκαν επιπλέον με ειδικά σχήματα ενίσχυσης.

Ειδικότερα, θεσπίστηκαν καθεστώτα ενίσχυσης, με τα οποία προβλέπεται η χορήγηση ενισχύσεων σε επιχειρήσεις με έμμεσες οικονομικές απώλειες σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.

Με βάση τα καθεστώτα αυτά, δόθηκε η δυνατότητα χορήγησης ενίσχυσης με τη μορφή
επιχορήγησης σε επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού και υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες, οι οποίες έγιναν εντονότερες μετά από φυσικές καταστροφές που εκδηλώθηκαν εντός του έτους 2021.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αυτό θεσπίστηκαν τα εξής ειδικά καθεστώτα:

 • Επιχορήγηση σε επιχειρήσεις που υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τον Αύγουστο του 2021 στη Βόρεια Εύβοια.
 • Επιχορήγηση σε επιχειρήσεις επεξεργασίας, αποθήκευσης, μεταφοράς πυρηνόκαρπων – γιγαρτόκαρπων που υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες από τους παγετούς του 2021.
 • Επιχορήγηση σε επιχειρήσεις μεταποίησης, συσκευασίας, αποθήκευσης και εμπορίας σύκων που υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2021 σε περιοχές της Βόρειας Εύβοιας.
 • Επιχορήγηση σε επιχειρήσεις επεξεργασίας ελαιοκάρπου που υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της χώρας το καλοκαίρι του 2021.
 • Επιχορήγηση σε επιχειρήσεις της Δημοτικής Ενότητας Αρκαλοχωρίου στην Κρήτη, που υπέστησαν οικονομικές απώλειες από τους σεισμούς του Σεπτεμβρίου 2021.

Όλες αυτές οι ενισχύσεις καταβλήθηκαν σε επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα επλήγησαν οικονομικά από τα εκάστοτε ακραία φαινόμενα που προανέφερα.

Για παράδειγμα, για την περίπτωση της ενίσχυσης σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από τους παγετούς του 2021, αυτή καταβλήθηκε σε δικαιούχους επιχειρήσεις βάσει συγκεκριμένων οικονομικών κριτηρίων και προϋποθέσεων που ορίστηκαν ρητά στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

Για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού, δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ειδικές πλατφόρμες για την υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών.

Τον απολογισμό παρουσίασαν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών κ. Νικόλαος Κουλοχέρης και ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κ. Γιώργος Πιτσιλής.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα