Την πεποίθηση ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι η φυσική εξέλιξη του ιού, εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τον Σωτήρη Μεταξά, ο καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούβελας.

Όπως εξήγησε ο κ. Κούβελας, οι ιοί προκειμένου να καταφέρουν να επιβιώσουν και να μακροημερεύσουν δεν θέλουν να σκοτώσουν. «Όταν αγοράζουμε ένα άλογο, είναι λάθος να πάμε να το σκοτώσουμε. Το άλογο το θέλουμε να το έχουμε για να το καβαλάμε και να μας οργώνει, άρα πρόθεση του ιού δεν είναι να μας σκοτώσει αλλά να μας καβαλήσει και να πάει όσο πιο μακριά γίνεται. Αν αφήσουμε τους ιούς ελεύθερους αυτοί που είναι πιο θανατηφόροι θάβονται με τον ξενιστή τους, αυτοί που θα επιβιώσουν σε βάθος χρόνου είναι αυτοί που έχουν ηπιότερη παθολογία και εύκολη μετάδοση. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι η φυσική εξέλιξη του ιού. Είναι ένας ιός που είναι 10 φορές λιγότερο θανατηφόρος από τον Α και έχει μια μεγαλύτερη διεισδυτικότητα. Είναι μια βελτίωση προς το καλό για εμάς, δεν χρειάζεται να ταρασσόμαστε εμείς, είναι μια φυσική και αναμενόμενη εξέλιξη».

Σύμφωνα με τον κ. Κούβελα για να μην είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια, σημαίνει ότι η αρρώστια έχει αλλάξει, κάτι που δεν συμβαίνει. «Άρα τα εμβόλια και τα φάρμακα έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα. Βλέπουμε στην Αγγλία που έχει μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων, ότι νοσούν και εμβολιασμένοι. Μα κανείς ποτέ δεν είπε ότι ο εμβολιασμένος δεν θα νοσήσει από τον ιό. Όποιος πιστεύει ότι έχει εμβολιαστεί και το κάνει για την προστασία των άλλων είτε εις γνώση του λέει ψέματα είτε δεν έχει καταλάβει γιατί μιλάμε. Όποιος έχει λόγους να εμβολιαστεί έχει ακόμη μικρότερη πιθανότητα να νοσήσει σοβαρά, από το συγκεκριμένο στέλεχος. Όσοι έχουν εμβολιαστεί θα νοσήσουν στο 1/10 της σοβαρότητας που θα μπορούσε να έχει νοσήσει με το Α στέλεχος. Ο εμβολιασμένος από τη στιγμή που μπορεί να κολλήσει και να μεταδώσει τον ιό είναι το ίδιο επικίνδυνος με τον ανεμβολίαστο».

Σύμφωνα με τον κ. Κούβελα, υπάρχει ικανοποιητικό ποσοστό είτε τεχνητά εμβολιασμένων είτε ανθρώπων που έχουν νοσήσει και – όπως δείχνουν μελέτες- δεν κινδυνεύουν για έναν χρόνο. «Η φυσική ανοσία προστατεύει καλύτερα από το εμβόλιο αυτούς που έχουν νοσήσει. Υπάρχει και μια κινέζικη μελέτη που λέει δύο χρόνια ότι προστατεύονται. Επομένως με αυτή τη λογική έχουμε ένα 10 – 20% που έχουν περάσει τον ιό, άρα ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού κι ένα ποσοστό που έχει εμβολιαστεί. Από εκεί και πέρα δεν περιμένουμε αυτή την εξέλιξη αν παρακολουθήσουμε τον τρόπο που κινήθηκαν οι πανδημίες. Το τέταρτο κύμα θα ήταν πολύ μικρό, όλα κατά τη δική μου άποψη είναι αισιόδοξα».

Πρόσθεσε δε, πως το πρόβλημα είναι ότι θα έπρεπε να έχουμε αποφύγει τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας. «Δεν κάναμε τίποτα για να μειώσουμε σφοδρότητα του ιού. Δεν κάναμε τίποτα για την πρωτοβάθμια που είναι εκείνη που το ανακόπτει, αλλά και τώρα δεν κάνουμε τίποτα απολύτως γι’ αυτό».