Kουράκης στο CRETA: Να δοθούν ενισχυμένοι πόροι στην Κρήτη

Πρέπει να διαβάσετε

Για όλα τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση και άπτονται με την καθημερινότητα και τις ανάγκες της κοινωνίας, μίλησε χθες βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Τηλεόρασης CRETA ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης Γιάννης Κουράκης.

Η ενδιαφέρουσα συζήτηση με την Μίρκα Οικονομοπούλου ήρθε λίγες ώρες μετά τη συνάντηση εργασίας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Κρήτης και Δημάρχων με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης ΕΟΑΝ και Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Νίκο Χιωτάκη.

Στον τελευταίο ετέθησαν διάφορα αυτοδιοικητικά θέματα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε ζητήματα περιβάλλοντος και ανακύκλωσης.

Ο κ. Κουράκης, εξαίροντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο κομμάτι της ανακύκλωσης στην Κρήτη, επέκρινε την κυβέρνηση για την απόφασή της να επιβάλλει το τέλος ταφής απορριμμάτων.

«Ήταν μία βιαστική απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει το τέλος ταφής και μάλιστα να το συνδέσει με τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή με την αιρεσιμότητα» σχολίασε ο πρόεδρος της ΠΕΔ. «Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Η όποια καθυστέρηση οφείλεται σε συνεχείς αλλαγές των νόμων που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις. Εμείς επιχειρηματολογούμε: ή πρέπει να ανασταλεί το τέλος ταφής για δύο χρόνια ή θα πρέπει ή ίδια η πολιτεία να χρηματοδοτήσει τους Δήμους γιατί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιβληθεί σε τούτη την περίοδο (πανδημία, οικονομική κρίση και ενεργειακή κρίση), δεν μπορούν να επιβάλλονται άλλα βάρη στους πολίτες» τόνισε.

Οι θεσμικές και οι οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι αυτή την εποχή είναι πάρα πολλές.

«Βρίσκονται σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση» παρατήρησε ο κ. Κουράκης. «Από στοιχεία που έχουμε συλλέξει, οι λογαριασμοί της ενέργειας έχουν διπλασιαστεί και τριπλασιαστεί. Είναι τρομερά τα νούμερα! Αντιλαμβάνομαι ότι το ίδιο συμβαίνει και στα νοικοκυριά».

Σε «πάρα πολύ δύσκολη θέση», σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκονται οι Δημοτικές Επιχειρήσεις, όπως οι ΔΕΥΑ, που χρησιμοποιούν ενεργοβόρες μονάδες.

Οι ανάγκες αυτές (και τα ανάλογα αιτήματα που τις συνοδεύουν) θα τεθούν υπόψιν του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών (αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης) Στέλιου Πέτσα και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών (αρμόδιου για τη Δημοσιονομική Πολιτική) Θοδωρή Σκυλακάκη.

Το μείζον για τον κ. Κουράκη είναι να υπάρξει εκ μέρους του κράτους «οικονομική στήριξη στους Δήμους και τις επιχειρήσεις για να μπορούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες των πολιτών με επάρκεια και ποιότητα». Προειδοποίησε μάλιστα πώς «την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης δεν την έχουμε δει ακόμα. Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Ρωσία πιθανόν να φέρουν νέες ανατιμήσεις και πάρα πολλά προβλήματα».

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ καταπιάστηκε απ’ τα έντονα καιρικά φαινόμενα της χθεσινής βραδιάς, για να ψέξει τη σύγχυση αρμοδιοτήτων που επικρατεί διαχρονικά.

«Δεν μπορεί στον 21ο αιώνα να μην ξέρει ποιος έχει την αρμοδιότητα και τί κάνει» σημείωσε σχετικά. Το βέλτιστο για τον ίδιο είναι να ακολουθηθεί ένα μοντέλο διακυβέρνησης όπως στις Κάτω Χώρες, με «ένα κράτος στρατηγείο που θα διατηρεί ενδεικτικά τις αρμοδιότητες της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας και της ασφάλειας», κι όλα τα υπόλοιπα θα μεταβιβάζονται στον πρώτο και τον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης. Αναλόγως και οι πόροι, με το 80% να πηγαίνουν στην τοπική αυτοδιοίκηση και το 20% να το διατηρεί το κεντρικό κράτος.

«Μια τέτοια μεταρρύθμιση» προκρίνει και προτείνει ότι «πρέπει να γίνει» ο κ. Κουράκης. «Εκεί είναι το μέλλον» υποστηρίζει, για μία σύγχρονη πολιτεία που θα υπηρετεί με ορθολογικό τρόπο «τους πολίτες και την κοινωνία».

Εξίσου μεγάλη και βαθιά πληγή, που επιβαρύνει κι επιβραδύνει την άσκηση πολιτικής και την επιτάχυνση των διαδικασιών εις βάρος των τοπικών κοινωνιών, είναι η υποστελέχωση των Δήμων, «ιδιαίτερα σε υπηρεσίες αιχμής», στην οποία έκανε εκτενή αναφορά ο επικεφαλής της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης.

Με μία καταγραφή των αναγκών θα προχωρήσει ένα «μεγάλο πρόγραμμα προσλήψεων» όπως είπε. «Προσωπικό – αρμοδιότητες – πόροι» είναι οι τρεις λέξεις – κλειδιά που μπορούν να εγγυηθούν τη γόνιμη αναπτυξιακή λύση, προϊόντος του χρόνου, την οποία αποζητά η πατρίδα μας.

Αν «εφαρμοστεί η αρχή της εγγύτητας και της επικουρικότητας, το κράτος και οι τοπικές κοινωνίες θα κάνουν άλματα» υποστήριξε ο κ. Κουράκης, πάντα όπως πρόσθεσε με δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες, ώστε η ανάπτυξη να έρθει γρήγορα μαζί με τη διάχυση του πλούτου στις τοπικές κοινωνίες, για την ουσιαστική πρόοδο του τόπου.

Όντας απόλυτα συνειδητοποιημένος για το «πού πρέπει να πάει το νέο μοντέλο οργάνωσης της χώρας», ο πρόεδρος της ΠΕΔ ανέδειξε την ανάγκη να δοθούν ενισχυμένοι πόροι στις νησιωτικές περιοχές και ειδικά στην Κρήτη, προσβλέποντας σε ένα πρωτοπόρο μέλλον αν εισακουστούν οι προτάσεις του ιδίου και των συναδέλφων του.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα