Κορυφαίες εκδηλώσεις διεθνούς εμβέλειας με καταξιωμένους καλλιτέχνες στο φεστιβάλ Κρήτης

Πρέπει να διαβάσετε

Σημαντικές εκδηλώσεις κορυφαίων καλλιτεχνικών-μουσικών φορέων, δημιουργών και ερμηνευτών συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα του 2ου Φεστιβάλ της Περιφέρειας Κρήτης, το οποίο ανακοινώθηκε σήμερα στο κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο.

Το moto του 2ου Φεστιβάλ Κρήτης που είναι αφιερωμένο στην “Ειρήνη” τιτλοφορείται: ”Η Μουσική ενώνει ανθρώπους, λαούς, πολιτισμούς» και οι εκδηλώσεις θα γίνουν σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία σε ολόκληρη την Κρήτη. Η παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ έγινε από τον Εντεταλμένο σύμβουλο Τέχνης και σύγχρονου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης Ευάγγελο Ζάχαρη με την συμμετοχή της Κατερίνας Δερμιτζάκη εκπροσώπου της Αν.Πρ/νης Δ/σης Πολιτισμού-Αθλητισμού Εμμανουέλας Γερογιαννάκη και της Ιωάννας Γιάνναρη υπεύθυνης σχεδιασμού-συντονισμού και επιμέλειας του Φεστιβάλ Κρήτης. Ο κ Ζάχαρης αναφέρθηκε στην σημαντικότητα του φεστιβάλ που συνεχώς ενισχύεται, ενώ είπε, ότι, δεκαεπτά κορυφαίες εκδηλώσεις Πανελλήνιας και διεθνούς εμβέλειας περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ το οποίο θα “μαγνητίσει” πολίτες της Κρήτης, Έλληνες και ξένους επισκέπτες, και ότι θα ακολουθήσουν και άλλες μεταφεστιβαλικές εκδηλώσεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022.

“Το πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην Ειρήνη και αυτό είναι το μήνυμα μας, ότι η Μουσική ενώνει ανθρώπους, λαούς, πολιτισμούς. Το φεστιβάλ είναι διεθνούς εμβέλειας και ξεχωρίζει για τις εκδηλώσεις υψηλής τέχνης και ποιότητας” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Ζάχαρης, καλώντας όλους τους φίλους της τέχνης, της μουσικής να το αγκαλιάσουν. Παράλληλα ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για την καλή συνεργασία και έγκριση του προγράμματος του Φεστιβάλ Κρήτης. Επίσης ευχαρίστησε τους συνεργαζόμενους φορείς, το υπουργείο Πολιτισμού, τις Περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου, Χανίων ,Ρεθύμνου, Λασιθίου, τους Δήμους, την Αρχαιολογία και βέβαια την υπεύθυνη σχεδιασμού του Φεστιβάλ Κρήτης, όπως και τα στελέχη και τους εργαζόμενους στη Δ/νση Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Κρήτης. Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός σύμβουλος Τέχνης και σύγχρονου Πολιτισμού, διευκρίνισε ,ότι, η έναρξη του Φεστιβάλ Κρήτης στις 8 Ιουλίου γίνεται με ένα ιδιαίτερα σημαντικό ξεχωριστό γεγονός της παρουσίας για πρώτη φορά στην Κρήτη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών υπό την διεύθυνση του καλλιτεχνικού της διευθυντή Λουκά Καρυτινού.

Στον επιτυχημένο θεσμό του Φεστιβάλ Κρήτης που έχει αγκαλιαστεί από τους πολίτες της Κρήτης και που συνεχώς ενισχύεται, αναφέρθηκε σε δήλωση της στην παρουσίαση του προγράμματος η Κατερίνα Δερμιτζάκη. Παράλληλα η Ιωάννα Γιάνναρη αναφέρθηκε στην σημαντικότητα του επιτυχημένου θεσμού, στις υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις αλλά και στην καλή οργανωτική συνεργασία με φορείς και υπηρεσίες του νησιού.

Θα δοθούν, είπε, 3 συναυλίες από την κρατική ορχήστρα σε Κνωσό και Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων και ακολουθούν σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα του Φεστιβάλ Κρήτης σε ολόκληρο το νησί μας, με την συμμετοχή: Μαρίας Φαραντούρη, Παντελή Θαλασσινού, Κώστα Μακεδόνα, Ιωάννας Φόρτη, την ορχήστρα νέων Κρήτης, το διεθνώς γνωστό σύνολο ‘ Young wind Masters” από το Μουσικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, το διεθνώς αναγνωρισμένο piano duo Antithesis Δ. Καρύδης & Π. Μόσχος, το Λυρικό θέατρο Κρήτης, κα.
Το Φεστιβάλ, όπως ανακοινώθηκε, πέρα από την μουσική, τις συναυλίες και το θέατρο, στο πρόγραμμα του περιλαμβάνει επίσης μια πρωτότυπη έκθεση-εικονογραφία Νεομαρτύρων Αγίων – με τοπικές παραδοσιακές φορεσιές (βρακοφόροι οι Κρητικοί νεομάρτυρες, με φουστανέλες οι νεομάρτυρες από την υπόλοιπη Ελλάδα) μια έκθεση σε συνεργασία με το Επικοινωνιακό Μορφωτικό Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών.

Το εμβληματικό σείστρο και το μήνυμα για την Ειρήνη

Επίσης στη διάρκεια της παρουσίασης του Φεστιβάλ σήμερα στην Περιφέρεια έγινε και η παρουσίαση των καλαίσθητων εκδόσεων του ενημερωτικού προγράμματος των εκδηλώσεων αλλά και του πληροφοριακού υλικού με τους συντελεστές και την ιστορικότητα των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, που θα υλοποιηθούν οι εκδηλώσεις. Στις εκδόσεις αποτυπώνονται η παράσταση του εμβληματικού σείστρου του Μινωικού μουσικού οργάνου με το περιστέρι της Ειρήνης με το moto « Η Μουσική ενώνει ανθρώπους, λαούς, πολιτισμούς»

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων 2ου «Φεστιβάλ Κρήτης»

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που ανακοινώθηκε σήμερα καταχωρείται παρακάτω, ενώ αναλυτικά στοιχεία για τις εκδηλώσεις, για τα καλλιτεχνικά σχήματα αλλά και για την ιστορικότητα του τόπου υλοποίησης τους υπάρχουν σε Ελληνική, Αγγλική και Γερμανική γλώσσα στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης:
https://www.crete.gov.gr/category/enimerosi/actions/politismos/festival/
➢ 8 Ιουλίου 2022, Αρχαιολογικός χώρος Κνωσού – Μινωικό Ανάκτορο,
« Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Φεστιβάλ Κρήτης»

➢ 9 Ιουλίου 2022, Αρχαιολογικός χώρος Κνωσού,
« Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Φεστιβάλ Κρήτης»

➢ 10 Ιουλίου 2022, Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων,
« Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Φεστιβάλ Κρήτης»

➢ 12 Ιουλίου 2022, Ενετικά τείχη Ηρακλείου, κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις»,.
«Γέρμα – el cuerpo muerto», Θεατρικός μονόλογος.

➢ 14 Ιουλίου 2022, Ενετικό Φρούριο Φιρκά, Χανιά,
Συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης και
το σύνολο ‘ Young wind Masters” από το Μουσικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

➢ 15 Ιουλίου 2022, Ενετικό Κάστρο Φορτέτσα, Ρέθυμνο,
Συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης και
το σύνολο ‘ Young wind Masters” από το Μουσικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

➢ 17 Ιουλίου 2022, Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Αρχανών,
Συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης και
το σύνολο ‘ Young wind Masters” από το Μουσικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

➢ 19 Ιουλίου 2022, Μονή «Παναγίας Κεράς» στην Κριτσά,
Συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης και
το σύνολο ‘ Young wind Masters” από το Μουσικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

➢ 22 Ιουλίου 2022, Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελεύθερνας,
«Τραγουδώντας την ποίηση στην Ελεύθερνα» με τη Μ. Φαραντούρη, τον Δ. Καταλεφό.
Μαζί τους ο Βασίλης Γισδάκης.

➢ 29 Ιουλίου 2022, Ι.Μ. Παναγίας Γκουβερνιώτισσας,
Συναυλία με τίτλο «Τα τραγούδια τα Σμυρναϊκά», με τον Παντελή Θαλασσινό & την «Ορχήστρα Ρυθμός».

➢ 12 Αυγούστου 2022, Αρχαιολογικός χώρος Μαλίων, Μινωικό Ανάκτορο,
«Αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη» με τον Κ. Μακεδόνα & την χορωδία Μαλίων

➢ 13 Αυγούστου 2022, Ενετικά τείχη Ηρακλείου, κηποθέατρο «Μ. Χατζιδάκις»
«οι Γάμοι του Φίγκαρο» του W.A. Mozart, από το Λυρικό Θέατρο Κρήτης.

➢ 14 Αυγούστου 2022, Ενετικό Φρούριο Καζάρμα στην Σητεία,
«οι Γάμοι του Φίγκαρο» του W.A. Mozart, από το Λυρικό Θέατρο Κρήτης.

➢ 21 Αυγούστου 2022, στο Φρούριο Κουλέ, στην Άπτερα Χανίων, Συναυλία με τίτλο «Λιθάρια στο χρόνο με την Ιωάννα Φόρτη»

➢ 27 Αυγούστου 2022, Στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Αρχανών.
Συναυλία με τίτλο «Δυο πιάνα σε ρυθμούς τζαζ», με το διεθνώς αναγνωρισμένο piano duo Antithesis Δ. Καρύδης & Π. Μόσχος.

➢ 1 Σεπτεμβρίου 2022, Αρχαιολογικός χώρος Απτέρας Χανίων, Συναυλία με τίτλο: «Σας αρέσει ο Μπράμς…………..»

➢ 19 Σεπτεμβρίου – Αρχές Δεκεμβρίου 2022, Έκθεση με εικονογραφίες νεομαρτύρων σε συνεργασία με το Επικοινωνιακό Μορφωτικό Ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα