Κορωνοπάρτι σε Αθήνα, Πάτρα, στην Θεσσαλονίκη, στην παραλιακή του Ηρακλείου, κορωνοπάρτι παντού στα νησιά και στις μεγάλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Χιλιάδες νεαροί, άντρες και γυναίκες, μαζεύτηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, σε πανεπιστημιακά και δημοτικά πάρκα, πλατείες, ακόμα και σε παραλίες και διασκέδαζαν μέχρι πρωίας σαν να μην υπήρχε αύριο. Καμία απαγόρευση κυκλοφορίας δεν τους σταματάει, ούτε ο υπόλοιπος κόσμος που συμμορφώνεται με τα μέτρα και επιστρέφει στο σπίτι του στις 12 το βράδυ τους επηρεάζει, με κλειστά και χωρίς μουσική τα μαγαζιά εστίασης. Για ακόμα ένα Σαββατοκύριακο οι νέοι που συμμετείχαν στα υπαίθρια πάρτι, αγνόησαν τα μέτρα, τις απαγορεύσεις, την Πολιτεία, την Αστυνομία και την Δικαιοσύνη. Για ένα ακόμα Σαββατοκύριακο το αλκοόλ έρρεε άφθονο και τα αυτοσχέδια ενισχυμένα μουσικά ηχεία δονούσαν την ατμόσφαιρα, μετατρέποντας σε κλάμπ τους υπαίθριους δημοτικούς ή δημοτικούς κατοικημένους χώρους.

Δεν χρειάζεται να ταξιδέψουμε μακριά για να δούμε και να περιγράψουμε με λεπτομέρεια τι γίνεται κάθε φορά στα κορωνοπάρτι σε όλη την Ελλάδα. Αρκεί να δούμε εικόνες και video τις μεταμεσονύκτιες ώρες κυρίως τα Σαββατοκύριακα από την παραλιακή του Ηρακλείου, στο πάρκο στην περιοχή του Λιμενικού Περιπτέρου, καφετέρια Mare, απέναντι από το ιστορικό μουσείο. Ακόμα καλύτερο είναι να ακούσουμε τους κατοίκους της περιοχής ή να διαβάσουμε την αναφορά που απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι κατέθεσαν προ ημερών στον Εισαγγελέα και στις αρμόδιες Αστυνομικές Υπηρεσίες. Σας παραθέτουμε αποσπασματικά στοιχεία της καταγγελίας των κατοίκων για αστικό θόρυβο, ηχορύπανση στο πάρκο περιοχής πρώην «Ξενία» στο παραλιακό μέτωπο.

«Αυτό που συμβαίνει κάθε καλοκαίρι, αλλά και τώρα με την πανδημία του Covid-19 κάθε βράδυ είναι: Συνωστισμός 200 περίπου ατόμων. Ζωντανή μουσική (Κρητική λύρα, τσαμπούνα, ασκομαντούρα) και ηχογραφημένη μουσική σε υψηλή ένταση. Θορυβώδεις συζητήσεις, τραγούδια, συγκρούσεις και διαπληκτισμοί, βιαιοπραγίες μεταξύ των παρευρισκομένων λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ μέχρι τις πρωινές ώρες. Το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έχει παραλάβει τουλάχιστον δύο φορές αιμόφυρτους από τις συμπλοκές. Ουρούν στις πόρτες μας!! Γνωρίζουμε ότι στις 15 Μαϊου έγινε επέμβαση της Αστυνομίας. Δημοσιεύουν ανακοινώσεις που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Προφανώς δεν είναι εργαζόμενοι ούτε κάτοικοι της περιοχής. Φεύγοντας από εκεί δεν ξεχνούν να γράψουν συνθήματα στους τοίχους των σπιτιών μας, γιατί έτσι εκφράζονται!!!»

Μετά από τα παραπάνω και όσα άλλα περιγράφονται στην προαναφερθείσα έγγραφη αναφορά των κατοίκων, ακολούθησε η πρόσκληση από την Δημοτική Αστυνομία για σύσκεψη των αρμόδιων Αστυνομικών Υπηρεσιών και η Εισαγγελική παραγγελία για άμεσες ενέργειες με σκοπό την πρόληψη και την καταστολή της καταγγελλόμενης παραβατικότητας. Άμεση ήταν η αντίδραση της Εισαγγελίας Ηρακλείου, της Δημοτικής Αρχής αλλά και η ανταπόκριση των Αστυνομικών και Λιμενικών Υπηρεσιών.

Μπορεί το φαινόμενο να επαναλήφθηκε την επομένη της σύσκεψης, όμως από την Κυριακή και μετά, ο συντονισμός των Υπηρεσιών απέτρεψε την συνέχιση των νυκτερινών συγκεντρώσεων στο πάρκο της παραλιακής λεωφόρου. Η παρουσία των Λιμενικών και Αστυνομικών Αρχών από τα μεσάνυχτα και μέχρι το πρωί απέτρεψε τον συνωστισμό, λειτουργώντας προληπτικά, σε συνδυασμό με τους ελέγχους που έγιναν γύρω από το σημείο, και τις βεβαιώσεις παραβάσεων για άσκοπη μετακίνηση.

Η γνωστή ιστορία σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όπου οι νέοι κάνουν κορωνοπάρτι ανενόχλητοι, η Δικαιοσύνη να δίνει εντολές για έρευνα και η Αστυνομία να προσπαθεί να βρει τους υπεύθυνους, δείχνει υπηρεσίες να προσποιούνται ότι κάνουν την δουλειά τους και ο χαμός να συνεχίζεται.

Στον Δήμο Ηρακλείου όπως φαίνεται από τις εξελίξεις, οι Αστυνομικές Υπηρεσίες είναι αποφασισμένες να υλοποιήσουν τις οδηγίες της Εισαγγελίας και αυτά που αποφασίστηκαν στην σύσκεψη. Η Δημοτική Αρχή δεν κρύφτηκε κατά την εκδήλωση του φαινομένου δηλώνοντας αναρμοδιότητα, κινήθηκε, συνεννοήθηκε, συνέδραμε και θα συνεχίσει υπηρεσιακά και πολιτικά να στηρίζει το έργο των Αστυνομικών Υπηρεσιών. Δεν τίθεται ζήτημα στοχοποίησης της νεολαίας. Είναι καθαρά θέμα τάξης, ισονομίας, κοινής ησυχίας και Δημόσιας υγείας. Τα κορωνοπάρτι στέλνουν λανθασμένα μηνύματα άρνησης της νομιμότητας και προσπαθούν να βρουν μιμητές στην κοινωνία. Η κατάσταση με τα κορωνοπάρτι τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο και η Πολιτεία με τις αρμόδιες Αρχές οφείλουν έγκαιρα να βρούν τρόπο νόμιμο, δίκαιο και αποτελεσματικό να δώσουν τέλος στην πραγματοποίηση των.

Μαρίνος Παττακός

Ο Μαρίνος Παττακός είναι Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου