Κορωνοϊός: Η υποπαραλλαγή BQ.1 εντοπίστηκε και στην Κρήτη – «Καμπανάκι» από τους ειδικούς

Πρέπει να διαβάσετε

Τον κώδωνα του κινδύνου, κρούουν οι επιστήμονες, για τη νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού, την BQ.1, που έχει εντοπιστεί και στην Κρήτη!

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του ΠΑΓΝΗ και μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ Γιώργος Σουρβίνος, ανέφερε πως η νέα υποπαραλλαγή που αναφέρεται από τον ECDC, έχει κάνει την εμφάνιση της στην Κρήτη και γενικά στη χώρα μας. 

«Δεν ξέρουμε πως θα συμπεριφερθεί, αν η ταχύτητα είναι αυτή που προβλέπει ο ECDC, μέχρι τέλος του έτους, το Δεκέμβριο να έχουμε 50% επικράτηση, μιλάμε για πλήρη εκτόπιση του κλασικού στελέχους, της Όμικρον 5 κάτι που μπορεί να εξελίξει και τις νοσηλείες ταχύτερα, περιμένουμε να δούμε στον επόμενο πώς θα διασπαρθεί το νέο στέλεχος αυτό, που υπάρχει ήδη και σε εμάς» τόνισε ο κ. Σουρβίνος.

Μάλιστα, ο κ. Σουρβίνος σημείωσε πως από τα 5 υποστελέχη που αναφέρει ο ECDC, τα 3 έχουν ήδη εντοπιστεί στην Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, κυρίως όμως στην Αττική, όπου γίνονται εκτεταμένοι γονιδιωματικοί έλεγχοι. «Στην Κρήτη έχουμε ανιχνεύσει στο εργαστήριο αυτά τα στελέχη, που είναι πρόσφατη σχετικά, η εμφάνιση τους στο νησί και παρατηρούμε δυναμικά, πώς αυτά θα εξελιχθούν».

Ο καθηγητής, εξήγησε πως αυτές οι υποπαραλλαγές έχουν μια κοινή μετάλλαξη, που τους προσδίνει την ικανότητα να διαφεύγουν του ανοσοποιητικού. «Ανεξάρτητα αν το υποστέλεχος ανήκει στην Όμικρον 2, 4 ή 5, η μετάλλαξη είναι κοινή και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Εκεί είναι ο κίνδυνος και το καμπανάκι που κρούει ο ΠΟΥ και το ECDC γι’αυτό επιβάλλεται να υπάρχει εκτεταμένη γονιδιωματική επιτήρηση, όπως αυτό συμβαίνει μέσω των δικτύων του ΕΟΔΥ».

Ερωτηθείς αν τα εμβόλια είναι αναποτελεσματικά απέναντι στις νέες υποπαραλλαγές του κορωνοϊού, ο κ. Σουρβίνος κατέληξε πως προς το παρόν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες πληροφορίες και τα κατάλληλα δεδομένα, καθώς προέκυψαν πρόσφατα και δεν έχουν διεξαχθεί οι κλινικές μελέτες με τα επικαιροποιημένα εμβόλια.

«Το θετικό είναι ότι το ένα εκ των δύο βασίζεται στις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5, που είναι τα στελέχη και οι υποπαραλλαγές που αυτή την εποχή επεκτείνονται. Υπάρχει, δηλαδή ένα είδος ανοσίας. Το πρόβλημα που φαίνεται να υπάρχει είναι στην αντιμετώπιση ιδιαίτερων καταστάσεων όπως στους ανοσοκατασταλμένους όπου κάποια μονοκλωνικά αντισώματα που δίνονται, φαίνεται ότι δεν είναι ικανοποιητικά, οι μεταλλάξεις είναι ανθεκτικές σε αυτά τα αντισώματα και αυτό ίσως αδρανοποιήσει κάποιες θεραπείες και κάποια πρωτόκολλα, για τους ασθενείς αυτούς» τόνισε ο κ. Σουρβίνος.

Κλείνοντας, επεσήμανε πως η προστασία των εμβολίων έναντι σοβαρής νόσησης και θανάτου είναι πολύ υψηλή. «Δεν μπορούμε όμως να ξέρουμε ποια θα είναι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε σχέση με τη μεταδοτικότητα και την μόλυνση σε άτομα τα οποία έχουν μολυνθεί αρκετό καιρό νωρίτερα».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα