Ένας λεγόμενος υπερμεταδότης του κορωνοϊού που ταξίδεψε στη βορειοανατολική Κίνα έχει συνδεθεί με 102 επιβεβαιωμένες λοιμώξεις, σύμφωνα με Κινέζους αξιωματούχους.

Το άτομο, που εργάστηκε ως πωλητής που προωθεί προϊόντα υγείας σε ηλικιωμένους, είχε ταξιδέψει από την επαρχία του Heilongjiang στην γειτονική επαρχία Jilin, φέροντας τον ιό.

Οι αρχές ισχυρίζονται ότι διέδωσε χωρίς να το γνωρίζει τον ιό στους ηλικιωμένους κατοίκους για αρκετές ημέρες προτού εντοπιστεί από αξιωματούχους υγείας ως στενή επαφή ενός επιβεβαιωμένου περιστατικού.

«Το φαινόμενο της υπερμετάδοσης σημειώθηκε στην επαρχία μας κυρίως επειδή όταν ο υπερμεταδότης εντοπίστηκε, ήταν ακόμα στην αρχική φάση της μόλυνσης και είχε σχετικά ισχυρή ικανότητα να μεταδίδει τον ιό», δήλωσε αξιωματούχος του επαρχιακού κέντρου ελέγχου και πρόληψης ασθενειών της Jilin, στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Το φαινόμενο της υπερμετάδοσης στην Jilin σημειώθηκε ενώ η Κίνα προσπαθεί να αντιμετωπίσει την χειρότερη επιδημία κορωνοϊού εδώ και μήνες, αναφέροντας εκατοντάδες περιπτώσεις μόλυνσης την στιγμή που δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων έχουν τεθεί σε καθεστώς lockdown στις βόρειες επαρχίες της.

Έδειξε επίσης την έκταση και την ταχύτητα της ανίχνευσης και του ελέγχου επαφών από τις κινεζικές υγειονομικές αρχές, οι οποίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξουδετέρωση των τοπικών εστιών.

Ο πωλητής διαγνώστηκε ως επιβεβαιωμένο κρούσμα της Covid-19 την Κυριακή, αφού αναγνωρίστηκε αρχικά ως ασυμπτωματικός φορέας την περασμένη Τρίτη, σύμφωνα με την επαρχιακή επιτροπή υγείας της Jilin. Η Κίνα καταγράφει ασυμπτωματικές λοιμώξεις ξεχωριστά από τον επίσημο αριθμό περιπτώσεων.

Πηγή: iefimerida.gr