Για την επιδημιολογική εικόνα της Κρήτης μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος του Ιατρικού  Συλλόγου Ηρακλείου Χάρης Βαβουρανάκης. 

Όπως ανέφερε ο κ. Βαβουρανάκης, τα ενεργά κρούσματα των τελευταίων 14 ημέρων στην Κρήτη μέχρι και τις 31 Μαρτίου ήταν 1.058 εκ των οποίων 158 ήταν νοσηλευόμενοι, ένα ποσοστό 15% χρειάστηκε νοσηλεία. Σήμερα Τρίτη, τα κρούσματα είναι 1.183 ενώ οι νοσηλευόμενοι είναι 180. «Έχει μεγάλη σημασία και το αναφέρω ότι τα κρούσματα είναι ευμετάβλητα και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για το τι κάνουμε. Έχει μεγάλη σημασία, να δώσουμε χώρο στην κόπωση που έχουμε, να φοράμε πάντα τη μάσκα μας και να αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς και τις συνευρέσεις».

Ο κ. Βαβουρανάκης αναφέρθηκε στα self test, λέγοντας πως το πιο σημαντικό είναι να γίνεται σωστά και να καταχωρείται το αποτέλεσμα ώστε να υπάρχει μια εκτίμηση της κατάστασης.  «Αυτή η πανδημία κατόρθωσε να ανατρέψει πολλές ιδεοληψίες. Μπορεί η τεχνολογία να είναι χρήσιμη αλλά δεν μπορεί να απομονώσει και να βγάλει εκτός τον γιατρό. Να μη διστάζουν οι πολίτες να καλούν το γιατρό τους».

Όσον αφορά το εμβόλιο της Astrazeneca, ο κ. Βαβουρανάκης τόνισε πως όλα ξεκινάνε από τις διαφορετικές πολιτικές αποφάσεις που παίρνουν τα κράτη της Ευρώπης. «Αυτό μπερδεύει τον κόσμο και εμάς. Αυτή τη στιγμή στον κόσμο έχουν γίνει 18 εκ. δόσεις εμβολίου και σε αυτά παρατηρήθηκαν 37 περιπτώσεις θρόμβωσης, 9 εκ. πολίτες εμβολιάστηκαν πλήρως». 

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, διότι τα νοσοκομεία του νησιού μπορεί να αντέχουν αλλά δεν πρέπει να εξαντληθούν οι αντοχές γιατί θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα.