Κορωνοϊός: Τριπλάσια πιθανότητα θανάτου αν νοσήσει μια έγκυος – Απαραίτητος ο εμβολιασμός τονίζουν οι ειδικοί

Δεν έχουν τέλος τα περιστατικά ανεμβολίαστων εγκύων στη χώρα μας, οι οποίες νοσούν από κορωνοϊό με αποτέλεσμα να καταλήξουν στις ΜΕΘ των νοσοκομείων. Την ίδια ώρα, οι ειδικοί τονίζουν ότι ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της κύησης είναι πλέον απαραίτητος.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαιευτήρων Γυναικολόγων Ελλάδος, Λουκάς Κλέτζερης έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις, αναφορικά με την αναγκαιότητα του εμβολιασμού των γυναικών, οι οποίες είναι έγκυες ή πρόκειται να μείνουν.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, η λοίμωξη από τον κορωνοϊό στην εγκυμοσύνη είναι μια εξαιρετική επικίνδυνη κατάσταση, και μπορεί να οδηγήσει σε τρεις επικίνδυνες επιπλοκές. «Υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να διασωληνωθεί σε ΜΕΘ, περνάει τη νόσο πιο βαριά και τρίτον η έχει 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσει τη ζωή της».

Παράλληλα, όπως επεσήμανε ακόμα και το έμβρυο δε μένει αλώβητο με τον ιό, αφού κινδυνεύει από προωρότητα, υπολειπόμενη ανάπτυξη ακόμα και από ενδομήτριο θάνατο. «Πάνω από 200.000 έγκυες έχουν εμβολιαστεί σε Αμερική και Αγγλία με τις παρενέργειες να μην είναι διαφορετικές από τις μη έγκυες, δεν αυξήθηκε η πιθανότητα αποβολής και τρίτον δεν έχει δείξει ότι ασκεί τερατογενετικές ιδιότητες. Επίσης, το έμβρυο προστατεύεται μέσω των αντισωμάτων που περνούν από την μητέρα σε αυτό, καθώς και το νεογνό τους πρώτους μήνες. Αν θηλάζει κιόλας η γυναίκα τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα».

Ο κ. Κλέτζερης επανέλαβε ότι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος που έχει μια έγκυος για να προστατεύσει τον εαυτό της και το έμβρυο της είναι το εμβόλιο. «Τα μηνύματα που παίρνουμε από τις μελέτες λένε ότι δεν επηρεάζεται το έμβρυο ακόμα και στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Τα εμβόλιο mRNa, μπορούν να δοθούν είτε πριν την εγκυμοσύνη, είτε κατά τη διάρκεια, είτε μετά, είτε κατά τη διάρκεια του θηλασμού, δεν υπάρχει καμία διαφορά». Πρόσθεσε βέβαια ότι, «οπωσδήποτε δεν έχουμε τελειώσεις τις μελέτες και την παρακολούθηση αλλά ο ιός παραμένει μεταξύ μας, τα πράγματα δυσκολεύουν με τις μεταλλάξεις. Δε ξέρουμε τι θα γίνει σε 5 χρόνια, αλλά τι πρέπει να κάνουμε να περιμένουμε γυναίκες και έμβρυα να πεθάνουν;».

Μάλιστα, όπως τόνισε ο  Πρόεδρος της Ένωσης Μαιευτήρων Γυναικολόγων Ελλάδος, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το εμβόλιο επηρεάζει τη γονιμότητα, ενώ συνιστάται ακόμα και κατά τη διαδικασία της τεχνικής γονιμοποίησης. 

Κλείνοντας, αναφερόμενος στους συναδέλφους του που προτρέπουν τις γυναίκες να μην εμβολιαστούν, ο κ. Κλέτζερης τους πρότεινε να κρατήσουν τις αντιλήψεις τους για τους εαυτούς τους. «Σήμερα θεωρείται παραπληροφόρηση αν πει κάποιος στη γυναίκα να μην κάνει το εμβόλιο όσο είναι έγκυος. Πιστεύω ότι με την κατάλληλη πληροφόρηση θα αλλάξουν γνώμη και οι πιο δύσπιστοι συνάδελφοι», κατέληξε.

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα