Κορωνοϊός: Το παρασκήνιο των νέων μέτρων – Για ποιο λόγο δεν επελέγη καθολικό lockdown σε ολόκληρη τη χώρα

Πρέπει να διαβάσετε

Αυστηρά μέτρα και αλλαγές στους κωδικούς μετακίνησης σε ολόκληρη την Ελλάδα ανακοίνωσε η κυβέρνηση, σε μια ακόμα προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, ο οποίος τις τελευταίες μέρες «γονατίζει» τη χώρα μας.

Ωστόσο, παρά τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για καθολικό lockdown σε ολόκληρη τη χώρα η κυβέρνηση αποφάσισε να μην ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο, αλλά να διατηρήσει τον «διαχωρισμό» της χώρας σε δύο επίπεδα: το κόκκινο και το βαθύ κόκκινο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, δύο είναι οι λόγοι που οδήγησαν την κυβέρνηση σε αυτή την απόφαση. Πρώτον διότι και η κυβέρνηση και oi επιστήμονες της χώρας μας θεωρούν ότι μετά από ένα χρόνο αλλεπάλληλων lockdown ο κόσμος έχει κουραστεί. Παράλληλα και η οικονομική δραστηριότητα έχει αυτήν την περίοδο μία κινητικότητα και θα ήταν ολέθριο αν την σταματούσαν και αυτή…

Δεύτερον, διότι από την κυβέρνηση θεωρούν ότι τα εν λόγω μέτρα δεν θα είχαν καθολική εφαρμογή, άρα θα παίρναμε μέτρα τα οποία δεν θα μπορούσαν να ισχύσουν στην πράξη.

Αναλυτικά τα μέτρα

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, όπως είπε από αύριο, Πέμπτη, στις 06:00 και μέχρι την Τρίτη 16 Μαρτίου, σε όλη την Ελλάδα, η μετακίνηση με κωδικό «6» θα γίνεται χωρίς αυτοκίνητο και θα ισχύει μόνο για άσκηση με τα πόδια ή με ποδήλατο. «Κανείς σε όλη τη χώρα δε θα μπορεί να στείλει το 6 και να πάει σε άλλη περιοχή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Ακόμα αυστηροποιείται η μετακίνηση με τους κωδικούς «2» για ψώνια και «3» -στο κομμάτι που αφορά τις τράπεζες-, όπου θα πρέπει να γίνεται είτε εντός του δήμου κατοικίας, είτε σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων.

Ακόμα, όσον αφορά το νούμερο «4» τα ελεγκτικά όργανα μπορούν να ζητούν περεταίρω διευκρινίσεις.

Ποιες περιοχές μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο»

Ακόμα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) κατατάσσεται η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι ακόλουθες Περιφερειακές Ενότητες: Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, ‘Αρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο). Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο Δήμος Καλυμνίων.

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας κατατάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

Εξαίρεση αποτελεί η περιφέρεια Λάρισας όπου τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από το Σάββατο, 6 Μαρτίου προκειμένου να γίνει η διαχείριση των συνεπειών του σεισμού.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» η κυκλοφορία δεν θα επιτρέπεται από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Στις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» αναπροσαρμόζεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 7 αντί για τις 6. Μόνες εξαιρέσεις η Αττική και η Θεσσαλονίκη, όπου τις καθημερινές η απαγόρευση θα ξεκινά από τις 9 το βράδυ και έως τις 5 το πρωί.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα