Κορωνοϊός: Το Γιβραλτάρ έχει εμβολιάσει όλους τους ενήλικες και αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες

Πρέπει να διαβάσετε

Στην μετά κορωνοϊό κανονικότητα φαίνεται ότι έχει εισέλθει το  Γιβραλτάρ, που χάρη στη δική του «Επιχείρηση Ελευθερία», έχει καταφέρει να εμβολιάσει το σύνολο του ενήλικου πληθυσμού και πλέον αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες.

Ήδη, τα εστιατόρια είναι ανοιχτά, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Οι κάτοικοι μπορούν να επισκέπτονται τα μπαρ αλλά και τα αξιοθέατα. Οι πολίτες του μικρού βρετανικού υπερπόντιου εδάφους μπορούν πλέον να επιστρέψουν στις περισσότερες συνήθειές τους, να χαιρετηθούν χωρίς μάσκα στους δρόμους ή ακόμη και να μεταβούν και στο γήπεδο, παρακολουθώντας αθλητικές εκδηλώσεις. Η μάσκα παραμένει υποχρεωτική μόνο σε εσωτερικούς χώρους.

Η επιτυχημένη εμβολιαστική εκστρατεία έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των τουριστών. Ήδη, στο Ηνωμένο Βασίλειο οι αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να εκτελέσουν δρομολόγια. Οι Βρετανοί θα μπορούν να επισκέπτονται το Γιβραλτάρ μέσω της Wizz Air, μέσω του αεροδρομίου του Λούτον και της Eastern Airways από το Μπέρμιγχαμ, που ανακοίνωσαν νέα δρομολόγια, τα οποία ήδη διαθέτουν British και easyjet.

With most vaccinated, Gibraltar eases mask rules

Μηδενικά κρούσματα στο εσωτερικό

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τοπικής κυβέρνησης, χθες τα κρούσματα κορωνοϊού ήταν μηδενικά, ενώ ένα είναι το ενεργό κρούσμα, το οποίο προήλθε από το εξωτερικό. Από την έναρξη της πανδημίας, το Γιβραλτάρ, με περίπου 34.000 κατοίκους, μετρά 94 νεκρούς λόγω των επιπλοκών του κορωνοϊού, ενώ τα κρούσματα ανήλθαν σε 4.300.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού, που όπως και στην Ελλάδα ονομάστηκε «Επιχείρηση Ελευθερία», οδήγησε στην ανοσοποίηση του πληθυσμού, κάτι εύκολο σε μία χώρα με μέγεθος 6,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ πάνω από το 50% των 15.000 εργαζομένων που φτάνουν στη χώρα καθημερινά από την Ισπανία έχουν λάβει τουλάχιστον μία από τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Η επιχείρηση ξεκίνησε με την παραλαβή των εμβολίων, ενώ οι κάτοικοι μπορούσαν να εμβολιαστούν επτά ημέρες την εβδομάδα. Αρχικά, το εμβόλιο χορηγήθηκε στους υγειονομικούς και τους οίκους ευγηρίας. Στη συνέχεια δημιουργήθηκε κέντρο εμβολιασμού για τον γενικό πληθυσμό.

Ο εμβολιασμός οδήγησε στη σταδιακή άρση των μέτρων

Λόγω της ταχύτητας στην εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος, ήδη από τα τέλη Μαρτίου οι μάσκες είναι υποχρεωτικές μόνο σε κλειστούς δημόσιους χώρους, τα καταστήματα αλλά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης, οι αρχές κατάφεραν να άρουν το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα μεσάνυχτα, με αποτέλεσμα τα μπαρ και τα εστιατόρια, που ήδη λειτουργούσαν από την 1η Μαρτίου μετά από μήνες περιορισμών, να βλέπουν τους πελάτες να επιστρέφουν.

Από τις 16 Απριλίου αίρονται και οι περιοριστικοί κανόνες ως προς τον αριθμό των πελατών  που μπορούν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι σε ένα μπαρ και ένα εστιατόριο.

Σημαντικό εργαλείο αποτελεί η καθιέρωση ενός είδους πιστοποιητικού εμβολιασμού, μετά και τη λήψη της δεύτερης δόσης, επιτρέποντας στους κατοίκους να μετέχουν σε δραστηριότητες και και να ταξιδεύουν.

Gibraltar's vaccine success shows a glimmer of the future | ITV News

Με θεατές η διεξαγωγή των αθλητικών εκδηλώσεων

Την περασμένη εβδομάδα, το στάδιο Βικτόρια άνοιξε τις πύλες του σε 600 πολίτες που είχαν εμβολιαστεί για τον αγώνα μεταξύ της εθνικής ομάδας και της Ολλανδίας, για τα προκριματικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Με την παρουσία θεατών έγινε και ένας αγώνας πυγμαχίας στις 27 Μαρτίου. Οι πολίτες που έλαβαν μέρος στις αθλητικές εκδηλώσεις έπρεπε να προσκομίσουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού, της ίδιας μέρας.

Ωστόσο παρά την άρση περιορισμών, η χώρα συνεχίζει να προσέχει. Τα λεωφορεία λειτουργούν με το 50% της δυναμικότητάς τους, με τις μάσκες να είναι υποχρεωτικές. Οι πολίτες καλούνται να συνεχίσουν να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας, ενώ στα καταστήματα, υπάρχουν περιορισμοί ως προς τον αριθμό των καταναλωτών. Ανοιχτά είναι τα παιδικά πάρκα. Μέριμνα υπάρχει μόνον για τους άνω των 70 ετών και του ανοσοκατασταλμένους, στους οποίους οι αρχές συνιστούν την παραμονή στο σπίτι. Όσο για τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων; Υποστηρίζουν ότι το επόμενο βήμα θα είναι η δυνατότητα ζωντανής μουσικής στα καταστήματα.

Πηγή: protothema.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα