Κορωνοϊός: Τι προβλέπει το ΑΠΘ για τα κρούσματα μέχρι τα Χριστούγεννα -«Κλειδιά» η 7η και η 15η Δεκεμβρίου

Πρέπει να διαβάσετε

Τις προβλέψεις του για την πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού τις κρίσιμες εβδομάδες της σταδιακής άρσης του lockdown και κατά τα Χριστούγεννα παρουσίασε ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, μιλώντας στον ΑΝΤ1, βασιζόμενος στα τελευταία στοιχεία για τα κρούσματα, υποστήριξε ότι παρατηρείται «μια σταθεροποίηση στο ιικό φορτίο και μια μείωση που θα επιταθεί τις επόμενες ημέρες».

Σε εκείνο το σημείο αναφέρθηκε στις ημερομηνίες-κλειδιά για το διάστημα προ των Χριστουγέννων και αυτό των εορτών. Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, ο οποίος προ ημερών είχε υποστηρίξει ότι θα χρειάζονταν δύο μήνες για να πέσουν τα κρούσματα στα 500, επισήμανε ότι το μαθηματικό μοντέλο που χρησιμοποιούν «βλέπει» τα εξής:

Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου στα 2.500 κρούσματα

Στις 7 Δεκεμβρίου 2.200 κρούσματα

Στις 15 Δεκεμβρίου 2.000 κρούσματα

Ερωτηθείς κατά πόσο θα επηρεάσει την πορεία των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού η σταδιακή άρση του lockdown, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε ότι «δεν θα δούμε στις 15 Δεκεμβρίου αύξηση, όμως από τις 20 Δεκεμβρίου θα έχουμε ορατή αύξηση». Ενδεικτικά, για τις 20 Δεκεμβρίου είπε ότι «με δεδομένη μια αύξηση μπορεί να έχουμε 2.600 κρούσματα και θα αρχίσει να ανεβαίνει ξανά. Σε εκείνο το σημείο θα πρέπει να δούμε το πώς θα διαχειριστούμε αυτή την αύξηση».

«Μπορεί να φτάσουμε ξανά στα 3.000 κρούσματα»

Ο καθηγητής του ΑΠΘ προσέθεσε ότι «δεν είναι ένα γραμμικό φαινόμενο. Αυτό που θα συμβεί στις 15 με 20 Δεκεμβρίου θα είναι λιγότερο σημαντικό από αυτό που θα έχουμε στις 25 με 30 Δεκεμβρίου. Μπορεί να φτάσουμε ξανά στα 3.000 κρούσματα. Σημασία έχει και το πώς θα ανοίξουμε, όχι μόνο το πότε» εξήγησε.

Σχετικά με το σχεδιαζόμενο άνοιγμα των σχολείων, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε ότι «έχω αμφιβολίες», διευκρινίζοντας ότι αυτό που τον ανησυχεί «δεν είναι η μετάδοση από παιδί σε παιδί. Είναι η μετάδοση στους ενήλικες». Καταλήγοντας, ο καθηγητής του ΑΠΘ επισήμανε την ανάγκη να αυξηθεί η υποχρεωτική τηλεργασία των εργαζομένων στο 70%.

«Είναι κάτι που ζητάμε εδώ και μήνες. Είμαστε ακόμα στο 50%. Ομως δεν φτάνει να βγάλουμε μια ΚΥΑ και να λέμε ότι πάει στο 70%. Πρέπει και να τηρείται το μέτρο. Ξέρω περιπτώσεις, ακόμα και σε πολυεθνικές, όπου δεν εφαρμόζεται το 50%» υπογράμμισε.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα