Μέτρα κυρίως ταμειακής διευκόλυνσης των επιχειρήσεων που ήδη έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, ετοιμάζεται να ανακοινώσει σήμερα το οικονομικό επιτελείο, ξορκίζοντας το σενάριο «ιταλοποίησης» και της ελληνικής οικονομίας.

Το πρώτο «πακέτο», το οποίο θα ανακοινωθεί στις 12 και μισή το μεσημέρι, καλύπτει κατ’ αρχάς τις επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά, μετά από σχετική εντολή της κυβέρνησης, προκειμένου να ανασχεθεί η εξάπλωση του ιού.

Συνεπώς μιλάμε για τους νομούς Ηλείας, Αχαΐας, Ζακύνθου, ωστόσο ό,τι ισχύσει για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, θα ισχύσει εφεξής και σε όσες περιοχές επεκταθεί η υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας.

Η συμμετοχή στη χθεσινή σύσκεψη του υφυπουργού Οικονομικών Α. Βεσυρόπουλου και του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, ουσιαστικά «κλείδωσε» το πρώτο μέτρο ανακούφισης αυτών των επιχειρήσεων, που δεν είναι άλλο από την αναστολή πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Κορωνοϊός: Πόσο θα διαρκέσει το μέτρο ανακούφισης των επιχειρήσεων

Το μέτρο θα έχει 6μηνη διάρκεια αλλά κατά την πορεία θα επανεξεταστεί εάν απαιτείται παράταση. Πρόκειται για παρέμβαση, που θα διευκολύνει ταμειακά τις επιχειρήσεις, χωρίς να έχει- όχι τουλάχιστον στα χαρτιά- δημοσιονομικό κόστος, καθώς οι υποχρεώσεις αυτές μετατίθενται χρονικά. Φυσικά αντιλαμβάνεται κανείς ότι όσο διευρυνθεί ο κύκλος των επιχειρήσεων, που θα καλύψει το εν λόγω μέτρο, τόσο θα επηρεαστεί ταμειακά ο Προϋπολογισμός και μάλιστα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία.

Κορωνοϊός: Το «αγκάθι» με τις μισθολογικές απώλειες

«Αγκάθι» χαρακτηρίζεται το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μισθολογικών απωλειών για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έκλεισαν ή πρόκειται να κλείσουν, είτε λόγω κυβερνητικής εντολής είτε λόγω επέλασης του κορωνοϊού. Το ενδεχόμενο κάλυψης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό δεν προσκρούει στους κοινοτικούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, ωστόσο είναι προφανές ότι το κόστος θα είναι υπέρμετρο αν το πρόβλημα διογκωθεί.

Αυτό ακριβώς είναι που προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο, το δημοσιονομικό κόστος και μοιάζει εφιαλτική μοιάζει η προοπτική να χρειαστεί να κινηθεί ανάλογα με την Ιταλία, προκειμένου να γιατρέψει τις οικονομικές πληγές του κορωνοϊού. Η γειτονική χώρα, που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων, η οποία απομόνωσε σχεδόν όλες τις βόρειες περιφέρειες, ανακοίνωσε ήδη μέτρα στήριξης της οικονομίας ύψους 7,5 δις ευρώ, χωρίς να είναι βέβαιο ότι επαρκούν. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, το ιταλικό μοντέλο μελετάται από το ελληνικό επιτελείο, αλλά προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα. Έτσι, για παράδειγμα, ενώ η ιταλική κυβέρνηση προχωρά σε φοροεκπτώσεις και φοροαπαλλαγές για επιχειρήσεις που έχασαν πάνω από το 25% του τζίρου τους λόγω κορωνοϊού, το ελληνικό οικονομικό επιτελείο σκέπτεται να υιοθετήσει το κριτήριο αλλά για άτοκα δάνεια στις πληγείσες επιχειρήσεις.

Κορωνοϊός: Το Eurogroup θα κρίνει τα μέτρα στήριξης

Η συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη Δευτέρα θα κρίνει πολλά, καθώς θα δείξει πώς θα κινηθούν οι Ευρωπαίοι, δηλαδή αν θα αποφασίσουν κοινά μέτρα στήριξης των οικονομιών ή θα παραπέμψουν στις εθνικές κυβερνήσεις. Ως «μαξιλάρι» αυτήν τη στιγμή προβάλλει η προβλεπόμενη ρήτρα του Συμφώνου Σταθερότητας για τις έκτακτες καταστάσεις, όπου οι δαπάνες δεν συνυπολογίζονται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Είναι, όμως, προφανές ότι η συγκεκριμένη ρήτρα για μια τέτοιου μεγέθους οικονομική βόμβα, μοιάζει ασαφής και ανεπαρκής, καθώς οι όποιες τέτοιες δαπάνες θα εξετάζονται εκ των υστέρων αν πληρούν τα κριτήρια εξαίρεσης.

Με αυτό το δεδομένο, το ελληνικό οικονομικό επιτελείο έχει κάθε λόγο να προβληματίζεται, ειδικά αν η κατάσταση ξεφύγει επιδημιολογικά, τόσο εντός όσο κι εκτός των συνόρων, αφού σε μια τέτοια περίπτωση πέρα από τη διαταραχή στην εσωτερική οικονομία (ζήτηση, κατανάλωση, απασχόληση), το πλήγμα στον Τουρισμό θα είναι βαρύ.

Πηγή: iefimerida.gr