«Ας μην ξεχνάμε ότι το κρύο είναι μάλλον σύμμαχος του κορωνοϊού και όχι των ανθρώπων» σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου στην αρχή της ενημέρωσης, για την πορεία των εμβολιασμών του γενικού πληθυσμού ενάντια στον κορωνοϊό.

Η ίδια αναφέρθηκε ξανά στις ηλικιακές ομάδες που εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα, λέγοντας πως «στις πρώτες πληθυσμιακές μονάδες που άρχισε ο εμβολιασμός στην Ελλάδα πλην των υγειονομικών είναι τα ηλικιωμένα άτομα που ζουν σε δομές και έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η επιχείρηση. Ακολούθησαν τα άτομα πάνω από 85 ετών από το περασμένο Σάββατο. Το κριτήριο της επιλογής αυτής της ηλικίας είναι πως η πιθανότητα θνητότητας από τη λοίμωξη είναι αυξημένες ακόμα και με 10 φορές περισσότερα».

Αναφερόμενη στις περιπτώσεις θανάτων ηλικιωμένων που εμβολιάστηκαν για τον κορωνοϊό στη Νορβηγία, ενημέρωσε ότι ο ΕΟΦ εξέδωσε προ ολίγου ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει συσχέτιση αυτών των θανάτων με την εφαρμογή των εμβολίων.

«Ο αριθμός των θανάτων δεν υπερβαίνει τον αναμενόμενο για αυτές τις ηλικίες», σημείωσε και είπε πως ανάλογα περιστατικά δεν έχουν παρουσιαστεί σε άλλα κράτη και στη Νορβηγία ο εμβολιασμός συνεχίζεται κανονικά.

«Οσο αυξάνει ο αριθμός των εμβολιασμών τόσο αυξάνεται το ποσοστό να εμφανιστούν τέτοια περιστατικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε στην έκτη δόση του εμβολίου της Pfizer που θα αρχίσει να χορηγείται.

Στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις που κυκλοφορούν, ξεκαθαρίζοντας ότι το εμβόλιο το ίδιο δεν προκαλεί τη νόσο, ούτε θετικοποιείται ο έλεγχος.

Θεμιστοκλέους: Πώς επιβεβαιώνεται το ραντεβού εμβολιασμού

Μέχρι σήμερα έχουν κλειστεί 372.243 ραντεβού και για την πρώτη και για τη δεύτερη δόση ανέφερε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και πρόσθεσε ότι υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε πως ως σήμερα έχουν εμβολιαστεί 84.639 πολίτες, ήτοι ποσοστό 0,77% εμβολιαστικής κάλυψης. 126.975 πολίτες άνω των 85 ετών και 18.000 περίπου ραντεβού για το υγειονομικό προσωπικό έχουν καταγραφεί στην πλατφόρμα των ραντεβού.

Όπως είπε, την πρώτη ημέρα εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, συνήφθησαν 3.777 ραντεβού, εκ των οποίων 3.585 πολίτες προσήλθαν για να κάνουν το εμβόλιο, ποσοστό προσέλευσης 95% την πρώτη ημέρα.

Το νωρίτερο που μπορεί να κλείσει κάποιος ραντεβού, είναι μετά από πέντε μέρες και αυτό γίνεται για λόγους προγραμματισμού, σημείωσε.

Στη συνέχεια ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στη διαδικασία επικύρωσης ενός ραντεβού. Όπως είπε, αν αυτό γίνει μέσω της άυλης συνταγογράφησης, ο πολίτης θα πρέπει να επιβεβαιώσει το ραντεβού που του έχει σταλεί. Αν δεν το επιβεβαιώσει ή δεν το αποδεχτεί δεν χάνει τη σειρά του ή μέσω πλατφόρμας είτε μέσω κάποιου φαρμακείου, σχολίασε. Όπως γνωρίζουμε μπορεί να αλλάξει κανείς ραντεβού μόνο ως 72 ώρες πριν.

Αν ένας πολίτης κλείσει ραντεβού και δεν προσέλθει, μπορεί να κλείσει νέο ραντεβού, έναν μήνα μετά από τον αρχικό προγραμματισμό. Ο λόγος, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, είναι να μειωθεί στο ελάχιστο η πιθανότητα να χαθούν πολύτιμες δόσεις εμβολίου.

Σχετικά με τις μειωμένες παραδόσεις εμβολίου από τη Pfizer, είπε ότι σήμερα, η Ελλάδα παρέλαβε 49.160 δόσεις, τονίζοντας ότι αυτές αφορούν όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά όλες τις χώρες της ΕΕ και πρόσθεσε ότι έπειτα από επικοινωνία με την εταιρεία, οι παραδόσεις αναμένεται να αποκατασταθούν από την ερχόμενη εβδομάδα.

Γνωρίζουμε όλοι ότι διαχειριζόμαστε ένα πολύ δύσκολο εμβόλιο, είπε και αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες συνθήκες διατήρησής του, σε θερμοκρασία δωματίου, μόνο για πέντε ημέρες. «Η μη προσέλευση δημιουργεί κίνδυνο να χαθούν δόσεις» είπε και συμπλήρωσε πως ως σήμερα, η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε χαμηλό αριθμό χαμένων δόσεων.

Όπως εξήγησε, έχει αναπτυχθεί μηχανισμός ώστε να μην χαθούν εμβόλια, από πολίτες που δεν προσέρχονται σε ραντεβού. Αυτά, χορηγούνται σε στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας που μπορούν έτσι να μεταβαίνουν άμεσα στα εμβολιαστικά κέντρα.

Παράλληλα επεσήμανε ότι τα νέα εμβολιαστικά κέντρα θα αναπτύσσονται ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων.

Πηγή: cnn.gr