Σάββατο, 20 Αυγούστου, 2022
27.5 C
αίθριος καιρός - Δήμος Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κορωνοϊός – Στους τρεις μήνες η αναμνηστική δόση για να «σωθούν» τα Χριστούγεννα

Πρέπει να διαβάσετε

Τα υψηλά νούμερα που συνεχίζονται να καταγράφονται σε όλη τη χώρα, όσο αφορά τα κρούσματα, τους θανάτους από επιπλοκές λόγω του κορωνοϊού αλλά και τους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ, προκαλούν «πονοκέφαλο» σε κυβέρνηση και ειδικούς.

Την ίδια στιγμή οι μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας οι οποίες δείχνουν πως η προστασία των εμβολίων αρχίζει να μειώνεται μήνα με το μήνα, καθώς και η το νέο στέλεχος Όμικρον που έχει κάνει την εμφάνισή του και στην Ελλάδα, ώθησαν τους επιστήμονες να εισηγηθούν να γίνει πιο γρήγορα η αναμνηστική δόση του εμβολίου.

Για τον λόγο αυτό, άνοιξε χθες, η πλατφόρμα για την τρίτη δόση, με όλους τους ενήλικες να μπορούν να προγραμματίζουν το ραντεβού τους.

Χθες, είχαμε ανατροπή με την απόφαση για την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κοροωνοϊό. Μπορεί όλοι να περίμεναν ότι θα μειωθεί ο χρόνος από τους έξι μήνες που ίσχυαν μέχρι τώρα στους τέσσερις, αλλά σχεδόν κανείς δεν ανέμενε ότι το διάστημα θα έφτανε να είναι στους τρεις μήνες, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους στην επίσημη ενημέρωση που πραγματοποίησε σήμερα.

Να τονίσουμε ότι η απόφαση πάρθηκε έπειτα από τη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Το παρασκήνιο της απόφασης

Ο κ. Θεμιστοκλέους διάβασε την απόφαση της Επιτροπής, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία παρανόηση: «Με την ανάδυση της παραλλαγής Όμικρον και την εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανασκόπησε όλα τα διεθνή και εγχώρια δεδομένα και επανεξέτασε εκτάκτως τις συστάσεις αναμνηστικού εμβολιασμού για την Covid – 19 καταλήγοντας στα εξής:

Χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης σε όλους τους πολίτες 18 και άνω, τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με δύο δόσεις. Σε περίπτωση προηγηθείσας νόσου Covid-19 ο εμβολιασμός συστήνεται 3 μήνες μετά τη διάγνωσή της.

Η διαφαινόμενη μεταβολή του κινδύνου μόλυνσης από την παραλλαγή Όμικρον σε συνδυασμό με την έναρξη του χειμώνα καθιστούν απαραίτητη την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας έναντι της νόσου Covid-19 μέσω της επιτάχυνσης του αναμνηστικού εμβολιασμού.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα συνεχίσει να αξιολογεί τα νέα δεδομένα και να επικαιροποιεί τις συστάσεις, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η βέλτιστη προστασία του πληθυσμού».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα