Το Μεξικό παρέλαβε την Δευτέρα (22/2) τις πρώτες 200.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V για τον κορωνοϊό. Τα εμβόλια θα αξιοποιηθούν από τις υγειονομικές αρχές για να συνεχιστεί η εκστρατεία ανοσοποίησης των πολιτών της χώρας ηλικίας άνω των εξήντα ετών.

«Έχει υπογραφτεί το συμβόλαιο, όπως γνωρίζετε» και «σήμερα παραλαμβάνουμε τις πρώτες 200.000 δόσεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικό, Μαρσέλο Εμπράρδ. «Θα ακολουθήσουν κι άλλες παραδόσεις», ενώ οι ενέσεις με τις δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού που παραλήφθηκαν την Δευτέρα (22/2) «θα ξεκινήσουν την Τετάρτη», διευκρίνισε.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο, το Μεξικό παρέλαβε φορτίο 200.000 δόσεων του εμβολίου που παράγει η κινεζική εταιρεία Sinovac. Προηγουμένως η χώρα είχε παραλάβει δόσεις εμβολίων των Pfizer/BioNTech, της AstraZeneca και της CanSino, καναδοκινεζικής φαρμακευτικής.

Το Μεξικό άρχισε την 24η Δεκεμβρίου την ανοσοποίηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τη 15η Φεβρουαρίου, άρχισε ο εμβολιασμός των πολιτών άνω των 60 ετών, οι οποίοι είναι πάνω από 15 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η μεξικανική κυβέρνηση ελπίζει να ολοκληρωθεί η ανοσοποίηση αυτής της ηλιακής κατηγορίας του πληθυσμού περί τα μέσα Απριλίου.

Το Μεξικό, χώρα 126 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει χορηγήσει μέχρι εδώ 1.733.404 δόσεις εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού.

Μέχρι και την Δευτέρα (22/2) το Μεξικό είχε καταγράψει 180.546 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 2.043.632 κρουσμάτων του SARS-CoV-2. Πρόκειται για τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό στον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ