Κορωνοϊός: Σοκαριστικός ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην Κρήτη – «Έκρηξη» μολύνσεων τον Νοέμβριο

Πρέπει να διαβάσετε

Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία, που παρουσίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Λάμπρος Βαμβακάς, μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή LIVE με την Αντιγόνη, σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στην Κρήτη. 

Σύμφωνα με τον κ. Βαμβακά, η Κρήτη παραμένει σε καλύτερη θέση σε σχέση με άλλα μέρη της Ελλάδας, υπάρχει όμως μια επιβάρυνση και στο νησί τον τελευταίο μήνα. Όπως τόνισε ο ίδιος, τον Νοέμβριο μέχρι και σήμερα είχαμε 942 θετικά κρούσματα στην Κρήτη, όταν όλο τον Οκτώβριο είχαμε 242 και τον Σεπτέμβριο 156 κρούσματα. Μάλιστα, αν προσθέσουμε και τα κρούσματα του τελευταίου 14ημερου, μπορούμε να πούμε ότι στην Κρήτη αυτή τη στιγμή υπάρχουν 602 ενεργά κρούσματα!  «Η Κρήτη είναι στο “κόκκινο”! Γιατί πάει 100 κρούσματα ανά 100.000,  τα τεστ που γίνονται είναι πάνω από 4% θετικά, οπότε καταλαβαίνετε πως όσον αφορά τα κρούσματα το νησί είναι στο “κόκκινο”». 

Όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, από αυτά τα κρούσματα τα περισσότερα είναι στο Ηράκλειο τις τελευταίες ημέρες, όπου υπάρχουν 325 μολύνσεις, όμως στα Χανιά υπάρχουν 179 κρούσματα. Δηλαδή, στην αναλογία που υπάρχει με τις 100.000 είναι 120 ανά 100.000 και είναι πιο υψηλά σε σχέση με το Ηράκλειο γιατί έχει να κάνει με τον γενικό πληθυσμό.  Στο Ρέθυμνο, υπάρχουν 64 κρούσματα ενώ το Λασίθι παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. «Είμαστε τρεις εβδομάδες σταθερά γύρω στα 300 κρούσματα στην Κρήτη. Όμως, υπάρχει μια επιβάρυνση στο σύστημα υγείας. Μέχρι το μεσημέρι υπήρχαν 86 ασθενείς στα νοσοκομεία, όμως όταν είναι τόσα τα ενεργά κρούσματα που σίγουρα υπάρχει μια μεταδοτικότητα, το σύστημα τα δέχεται και υπάρχει επιβάρυνση, καθώς αυτά χρειάζονται κάποιες ημέρες για να γίνουν καλά» ενώ όπως συμπλήρωσε ο κ. Βαμβακάς πλέον υπάρχει διασπορά και στην ενδοχώρα ενώ μέχρι πριν λίγο καιρό τα περισσότερα κρούσματα ήταν στον αστικό κλοιό.

Αυτό που παρατηρείται, σύμφωνα με τον κ. Βαμβακά, είναι ότι δεν τηρούνται τα μέτρα σε μεγάλο βαθμό ενώ μεγάλη είναι και η διασπορά. Μάλιστα, υπάρχει μια οικογενειακή διασπορά καθώς σιγά – σιγά βρίσκονται θετικές στον ιό ολόκληρες οικογένειες. «Χωρίς να θέλουμε να στοχοποιήσουμε τους νέους, βλέπουμε ότι η μετάδοση γίνεται από τους νέους στους μεγαλύτερους» τόνισε ο κ. Βαμβακάς ενώ συμπλήρωσε πως στην ενδοχώρα βλέπουμε να τηρούνται λιγότερο τα μέτρα.

Ο κ. Βαμβακάς επέστησε την προσοχή, ειδικά σε αυτή την περίοδο καθώς έχει ξεκινήσει και η ελαιοσυγκομιδή. «Έχει να κάνει με το πως πάμε, πως μαζευόμαστε. Σίγουρα ο εργαζόμενος δεν μπορεί να φοράει μάσκα, όμως πρέπει να κρατάμε τους κανόνες. Π.χ. στα αυτοκίνητα, όταν μαζευόμαστε να φάμε και να ξεκουραστούμε. Όταν πάμε να αλέσουμε τις ελιές, τηρούνται οι κανόνες; Ξέρω ότι οι περισσότεροι, που έχουν τα εργοστάσια λειτουργούν με ραντεβού αλλά πολλοί δεν πειθαρχούν. Ο ιός είναι παντού και πρέπει να φερόμαστε σαν να είμαστε φορείς του ιού». 

Η μάσκα, είναι αυτή που μας προφυλάσσει τόνισε ο κ. Βαμβακάς και παράλληλα ανέφερε πως πλέον μένουμε στο σπίτι και πρέπει να προσέχουμε τις συναθροίσεις. «Δεν χρειάζονται συναθροίσεις πολλών ατόμων, πρέπει να προσέχουμε γιατί φαίνεται ότι είναι οικογενειακή υπόθεση η μετάδοση. Πρέπει να τηρούμε τους κανόνες» ενώ όπως συμπλήρωσε υπάρχει μικρή διασπορά σε χώρους εργασίας και υπηρεσίες. 

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα