Ο στόχος για το τείχος ανοσίας ανέβηκε στο 85% του πληθυσμού εξαιτίας του καινούριου πιο μεταδοτικού στελέχους του κορωνοϊού, Delta, αναφέρει ο Αθανάσιος Σκουτέλης. Όπως εξηγεί ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμού μιλώντας στην ΕΡΤ, «με το 85% προστατεύουμε το 100% . Αν δεν το πετύχουμε δε σημαίνει παράδοση άνευ όρων» σημειώνει. «Το 50 είναι καλύτερο από το 49, το “δεν χρειάζεται να εμβολιαστώ επειδή δεν μπορούμε να πετύχουμε το τείχος ανοσίας” είναι λάθος. Έτσι περιορίζουμε τη δυνατότητα του ιού να αναπαράγει νέα στελέχη ενδεχομένως πιο επικίνδυνα» εξηγεί.

Όσον αφορά στο ποσοστό των εμβολιασθέντων, ο κ. Σκουτέλης είπε ότι είμαστε στο 58% του γενικού πληθυσμού και στον μέσο όρο της Ευρώπης. Ο στόχος είναι «όσο ψηλότερα, τόσο καλύτερα» τόνισε.

Κορωνοϊός – Σκουτέλης: Ανεπίκαιρος ο εμβολιασμός σε παιδιά κάτω των 12

Μη επίκαιρο χαρακτήρισε το θέμα των εμβολιασμών σε παιδιά κάτω των 12 ετών ο κ. Σκουτέλης, επισημαίνοντας την ανάγκη «να εστιαστούμε στην εμβολιαστική κάλυψη της ομάδας 12- 17 ετών καθώς και άνω των 60, ανεξάρτητα αν στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώθηκε από την Pfizer ότι το “παιδικό” εμβόλιο για ανήλικους από 5 ετών θα έχει εγκριθεί πριν από τα τέλη Οκτωβρίου».

«Η επιδημιολογική εικόνα από το άνοιγμα των σχολείων θα φανεί τέλος Σεπτεμβρίου κι αν προστεθούν παράγοντες όπως η πτώση της θερμοκρασίας, τα νούμερα θα αυξηθούν» κατέληξε ο Αθανάσιος Σκουτέλης.

Πηγή: newsbeast.gr