Κορωνοϊός: Σε ποιες κινήσεις στρατηγικής προχωρά η ΕΕ υπό το φόβο έλλειψης εμβολίων

Πρέπει να διαβάσετε

Με την πανδημία του κορωνοϊού να καλπάζει στο ευρωπαϊκό έδαφος, και τις μεταλλάξεις να προσδίδουν ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση κατεπείγοντος ως προς την εξέλιξη των εθνικών προγραμμάτων εμβολιασμού, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιταχύνει τις κινήσεις της προς κάθε κατεύθυνση στο πλαίσιο συνολικής προσπάθειας, που λαμβάνει ενίοτε και τα χαρακτηριστικά ενός ιδιότυπου «πολέμου», με διακύβευμα την κάλυψη των ελλείψεων-καθυστερήσεων στις προμήθειες εμβολίων.

Τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις σελίδες των Financial Times θέλουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να ζητά από τη διακυβέρνηση υπό τον Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει την εξαγωγή στη Ευρώπη εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19.

Παράλληλα, η ΕΕ θα ξεκινήσει τη Δευτέρα συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την εξασφάλιση του εφοδιασμού της σε αμερικανικά συστατικά των εμβολίων, τα οποία υπόκεινται από την Ουάσινγκτον σε αυστηρούς περιορισμούς εξαγωγής, σύμφωνα με δηλώσεις ευρωπαϊκής πηγής που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τη βιομηχανική πλευρά της παρασκευής εμβολίων, θα συναντηθεί κατά τις ίδιες πληροφορίες το απόγευμα της Δευτέρας με τον Τζέφρι Ζάιεντς, συντονιστή της ομάδας για τη μάχη κατά της Covid-19 στον Λευκό Οίκο.

Η Ουάσινγκτον διαθέτει ένα αυστηρό πλαίσιο για τις εξαγωγές όλων των απαραίτητων συστατικών για τα εμβόλια, οι οποίες υπόκεινται σε ειδικές άδειες.

«Ο καθένας έχει τους κανόνες του, που είναι νόμιμοι. Η ιδέα δεν είναι να τους ξανασυζητήσουμε, αλλά να εξετάσουμε τις διοικητικές διαδικασίες που εφαρμόζονται [για τις εξαγωγές συστατικών] και να δούμε πώς θα τις διευκολύνουμε, θα τις επιταχύνουμε» υπογραμμίζει η ευρωπαϊκή πηγή μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας.

ΕΕ «καλεί» ΗΠΑ για τα εμβόλια της AstraZeneca

«Πιστεύουμε πως μπορούμε να εργαστούμε από κοινού με τις ΗΠΑ για να εξασφαλίσουμε ότι εμβόλια που παράγονται ή εμφιαλώνονται στις ΗΠΑ θα διατεθούν για την πλήρη εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων παραγωγών εμβολίων με την ΕΕ» ανέφερε η εφημερίδα Financial Times σήμερα, Σάββατο, επικαλούμενη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ ξεκίνησαν τους εμβολιασμούς στα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά προχωρούν με πολύ πιο αργό ρυθμό από άλλες πλούσιες χώρες, περιλαμβανομένης της Βρετανίας, πρώην μέλος της ΕΕ, και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αξιωματούχοι επιρρίπτουν την ευθύνη για την αργή πρόοδο εν μέρει σε προβλήματα προμηθειών με τους παρασκευαστές.

Ιταλικό «μπλόκο» στην Αυστραλία – Στην ίδια γραμμή η Γαλλία

Σε μία πιο «έντονη» κίνηση, η νέα ιταλική κυβέρνηση υπό τον Μάριο Ντράγκι εμπόδισε -με τη στήριξη της Κομισιόν- την εξαγωγή ενός φορτίου εμβολίων της AstraZeneca (συνολικά 250.000 φιαλίδια) με προορισμό την Αυστραλία.

Η κίνηση θεωρείται νόμιμη, βάσει της απόφασης της Κομισιόν για τον μηχανισμό ελέγχου των εξαγωγών, η οποία ελήφθη στις 30 Ιανουαρίου, και οι δόσεις εμβολίου που κατασχέθηκαν πρόκειται να αναδιανεμηθούν στα κράτη-μέλη της Ένωσης.

Είναι η πρώτη φορά που κράτος-μέλος της ΕΕ έκανε χρήση του μέτρου, όμως στην ίδια γραμμή συντάσσεται ήδη ανοιχτά και η Γαλλία.

«Φυσικά, κατανοώ τι έπραξε η Ιταλία. Θα μπορούσαμε να κάνουμε το ίδιο. Είμαστε σε στενή επικοινωνία με την Ιταλία, καθώς και με όλους τους εταίρους μας στην ΕΕ, ώστε να έχουμε μία κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση στο ζήτημα» ήταν η ενδεικτική δήλωση του Γάλλου υπουργού Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Η αγγλοσουηδική εταιρία AstraZeneca επικρίνεται στην ΕΕ για αποτυχία ανταπόκρισης στις συμβατικές υποχρεώσεις της προς τους «27», εξαιτίας των καθυστερήσεων στις παραδόσεις εμβολίων -η ΕΕ παρήγγειλε 300 εκατομμύρια δόσεις έως τα τέλη Ιουνίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει την ίδια στιγμή να επεκτείνει τον μηχανισμό ελέγχου των εξαγωγών εμβολίων κατά της Covid-19 έως τα τέλη Ιουνίου, όπως έχουν αναφέρει κοινοτικές πηγές στο πρακτορείο Reuters.

Βάσει του μηχανισμού αυτού, οι εταιρίες πρέπει να εξασφαλίσουν άδεια προτού εξαγάγουν εμβόλια κατά της Covid-19, και μπορεί να απορριφθούν αιτήματά τους για εξαγωγές αν δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για εφοδιασμό της ΕΕ.

Ως προς το ιταλικό μπλόκο στην Αυστραλία, η δηκτική απάντηση της κυβέρνησης ήταν πως «ορισμένες χώρες σκίζουν τα βιβλία με τους κανόνες»

«Προφανώς αισθανόμαστε απογοήτευση και ματαίωση λόγω της απόφασης αυτής, αλλά λάβαμε τα μέτρα μας για ακριβώς αυτό το ενδεχόμενο. Ο κόσμος βρίσκεται σε αχαρτογράφητη περιοχή επί του παρόντος, δεν εκπλήσσει λοιπόν ορισμένες χώρες σκίζουν τα βιβλία με τους κανόνες» δήλωσε ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών Σάιμον Μπέρμιγχαμ.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα