Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025
12.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κορωνοϊός – Σχέδιο επανεκκίνησης: Τα επτά στάδια, οι κομβικές ημερομηνίες και τα μέτρα προφύλαξης

Πρέπει να διαβάσετε

Από την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά η σταδιακή άρση του lockdown που είχε επιβληθεί στη χώρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού. Η εβδομάδα που πέρασε ήταν εβδομάδα ανακοινώσεων, καθώς δόθηκε ο οδικός χάρτης για την έξοδο από την καραντίνα, με την κυβέρνηση, ωστόσο, να ξεκαθαρίζει πως κάθε βήμα θα αξιολογείται πριν προχωρήσουμε στο επόμενο.

Ενδεικτικό είναι πως το πρόγραμμα για την επαναλειτουργία της αγοράς θα κλιμακώνεται ανά εβδομάδα, θα αξιολογείται ανά εικοσιτετράωρο και με το σχέδιο επανέρχονται σταδιακά 68.528 εργαζόμενοι.

Συγκεκριμένα, από την επόμενη Δευτέρα η αγορά τίθεται σε επανεκκίνηση, σε επτά στάδια.Τα πρόστιμα τόσο για τους πολίτες, όσο και για τις επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης θα είναι «τσουχτερά». Συγκεκριμένα, προβλέπεται πρόστιμο 150 ευρώ για όσους δεν φορούν μάσκα στους χώρους που ανέφερε η κυβέρνηση (κομμωτήρια, καταστήματα, ΜΜΜ κλπ), 1.000 ευρώ για συναθροίσεις ανώ των 10 ατόμων και 5.000 για καταστήματα / επιχειρήσεις που απαγορεύεται να λειτουργούν.

Τα επτά στάδια

1ο στάδιο: 4 Μαΐου 

Στο πρώτο στάδιο που τοποθετείται στις 4 Μαΐου επανεκκινούν οι εταιρείες λιανικού εμπορίου (βιβλιοπωλεία, οπτικά, αθλητικός εξοπλισμός, πώλησης φυτών, αγορές καταναλωτών και απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ περιφερειών) και παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής και ΚΤΕΟ). Οι κωδικοί που επανεκκινούν είναι οι 4741, 4742, 4761, 4762, 4764, 4776, 7120, 9602. Επίσης επανεκκινούν οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υποδημάτων, τα καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Επανέρχονται στην εργασία τους συνολικά 68.528 εργαζόμενοι και επαγγελματίες από τους 690.000 που είχε ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων τους (ποσοστό 10%) και επαναλειτουργούν 26.167 επιχειρήσεις από το σύνολο των περίπου 260.000 (ποσοστό 10%).

Όσον αφορά στην τήρηση των αποστάσεων στις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν αυτά έχουν ως εξής: Στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου έως 20 τ.μ. 4 άτομα, από 20 τ.μ. – 100 τ.μ. 4 άτομα + 1 άτομο / 10 τ.μ. και άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα + 1/ 15 τ.μ.

Όσον αφορά στη ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων η έναρξη τους μεταφέρεται στις 10.00 π.μ. με διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση, τήρηση αποστάσεων 2 μέτρων ανά άτομο, χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες, ενώ συνιστάται μη χρήση ανελκυστήρων, αλλά εφόσον είναι αναγκαία τότε επιτρέπεται χρήση του 40% των προβλεπόμενων ατόμων ενώ αν το κατάστημα έχει κυλιόμενες δεν επιτρέπεται στους πελάτες η χρήση του ανελκυστήρα

Για τα κουρεία, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα εφαρμόζεται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας. Προσέλευση πελατών μόνο με ραντεβού και καταχώρηση τους σε κατάλογο που θα συντάσσει η επιχείρηση κατά την έναρξη καθημερινής λειτουργίας. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους και τα γάντια μιας χρήσης για τους εργαζόμενους στα κέντρα αισθητικής. Το ωράριο λειτουργίας απελευθερώνεται από τις 7.00 – 22.00 τις καθημερινές και από τις 7.00 – 21.00 τα Σάββατα. Ισχύουν οι περιορισμοί συγκέντρωσης προσώπων των λιανεμπορίου. Σε περίπτωση περισσοτέρων τους ενός επιπέδων, δεν επιτρέπεται παρουσία άνω του ενός ατόμου 1 / 10 τ.μ..

Για τη λειτουργία των ΚΤΕΟ ισχύουν οι ίδιοι όροι προσέλευσης πελατών. Στις λαϊκές αγορές παραμένουν τα μέτρα λειτουργίας του 50% και μη πώλησης βιομηχανικών ειδών.

2ο στάδιο: 11 Μαΐου

Στο δεύτερο στάδιο που θα εφαρμοστεί στις 11 Μαΐου επανεκκινούν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου με τους ίδιους κανόνες της πρώτης φάσης. Επανέρχονται στις λαϊκές, τα βιομηχανικά είδη και επαναλειτουργούν οι σχολές οδηγών, με μάσκες και γάντια.

3ο στάδιο: 18 Μαΐου 

Στο τρίτο στάδιο στις 18 Μαΐου επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι ενώ δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις. Επίσης επαναλειτουργούν τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών χωρίς να παρέχονται υπηρεσίες σε καθήμενους.

4ο στάδιο: 1η Ιουνίου 

Στο τέταρτο στάδιο, την 1η Ιουνίου, επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα, τα εστιατόρια και καφέ σε εξωτερικούς χώρους με απόσταση 2 μέτρων και 4 ατόμων ανά τραπέζι.

5ο στάδιο: Εντός Ιουνίου

Στο πέμπτο στάδιο που θα προσδιοριστεί τον Ιούνιο επανεκκινούν τα θερινά σινεμά με 1,5 μ απόσταση μεταξύ των θεατών ανά σειρά και πληρότητα έως 60%. Επίσης επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, με όρους αντίστοιχους των καφέ και των εστιατορίων.

6ο στάδιο

Στο έκτο στάδιο επαναλειτουργούν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι παιδότοποι σε εξωτερικούς χώρους, με τους ίδιους κανόνες απόστασης.

7ο στάδιο

Στο έβδομο στάδιο επαναλειτουργούν εστιατόρια και καφέ σε εσωτερικούς χώρους, επιχειρήσεις διασκέδασηςκαταλύματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Οι κομβικές ημερομηνίες

Το σχέδιο της επόμενης μέρας δεν είναι επιστροφη στην κανονικότητα αλλά γέφυρα ασφάλειας, από το «Μένουμε Σπίτι» στο «Μένουμε Ασφαλείς», δήλωσε ο Άκης Σκέρτσος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, αναφερόμενος στη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η μετάβαση στην επόμενη φάση στηρίζεται σε τρεις άξονες:

  1. στη σταδιακή αύξηση των βαθμών ελευθερίας υπό το πρίσμα της αιρεσιμότητας,
  2. δίνεται προτεραιότητα στην απελευθέρωση δραστηριοτήτων που έχουν χαμηλό ή μέσο δείκτη επικινδυνότητας εφόσον τηρούνται τα αναγκαία μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης αλλά και την πάροδο ικανού χρόνο για την εκτίμηση της κατάστασης
  3. στηρίζεται στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης και παρέμβασης, ενός Παρατηρητηρίου για την καταπολέμηση της πανδημίας και την καταγραφή των κρουσμάτων, που θα μετράει το βαθμό επικινδυνότητας και θα προχωράει στην ταχεία λήψη μέτρων αναλόγως του επιπέδου του κινδύνου.

Αναφερόμενος στα «τρία στάδια “εξόδου” από την κρίση προς την νέα καθημερινότητα» ανέφερε ως κομβικές ημερομηνίες την 4η, 11η και 18η Μαΐου, ενώ το πλάνο του Ιουνίου θα ανακοινωθεί μετά τις 18 Μαΐου.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους. Επίσης αποφασίστηκε:

  • Χρήση των ΙΧ αυτοκινήτων αντί των ΜΜΜ και προσωρινή αναστολή του δακτυλίου.
  • Διαφορετικά ωράρια στα καταστήματα (10 το πρωί αντί για 9).
  • Έναρξη των εμπορικών καταστημάτων στις 10 το πρωί
  • Ισχυρή σύσταση για τηλεργασία όπου είναι δυνατόν.
  • Διατήρηση της διευκόλυνσης των γονέων με την άδεια ειδικού σκοπού.
  • Σύσταση στις ευπαθείς ομάδες για τήρηση του «Μένουμε Σπίτι» χωρίς διαφοροποιήσεις, ειδικά κατά τον μήνα Μάιο.

«Μετά τον Μάιο θα εξεταστεί η δυνατότητα όσοι μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες διαμένουν σε μεικτά νοικοκυριά με νέους και έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν εκτός αστικών κέντρων, να το κάνουν», επεσήμανε.

Τα μέτρα προφύλαξης

Η επόμενη μέρα στη «νέα κανονικότητα» φέρνει μαζί της και νέους κανόνες, όμως, οι οποίοι θα πρέπει να τηρούνται ευλαβικά, προκειμένου να διαφυλάξουμε τον εαυτό μας και τους άλλους.

Η μάσκα γίνεται υποχρεωτική, το αντισηπτικό δεν πρέπει να λείπει από καμία τσάντα και η φυσική απόσταση είναι οι νέες μας συνήθειες.

Τα καταστήματα από Δευτέρα μπαίνουν σε άλλη λογική λειτουργίας και ήδη έχουν ξεκινήσει πυρετώδεις προετοιμασίες ώστε να είναι έτοιμα.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Αθήνας-Πειραιά ( ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, παρέθεσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,  τους κανόνες, που θα πρέπει να εφαρμόζουμε σε νοσοκομεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, μικρά καταστήματα.

Νοσοκομεία

Από Δευτέρα ξεκινάνε στα νοσοκομεία τα τακτικά ιατρεία και τα τακτικά χειρουργεία και όπως αναφέρει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, ήταν κάτι που οι γιατροί το ζητούσαν, διότι, «τα χρόνια περιστατικά μπορεί να γίνουν επείγοντα κάποια στιγμή, αυτοί οι ασθενείς χρειάζονται ιατρική παρακολούθηση. Δεν μπορεί να γίνεται ιατρική από το τηλέφωνο», τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Προσθέτει ότι υπάρχει λίστα τακτικών χειρουργείων μετά από δύο μήνες αναβολής και μέχρι τέλος Ιουλίου όλα αυτά πρέπει να έχουν προχωρήσει.

Η συμμόρφωση στα νοσοκομεία είναι σε υψηλό επίπεδο, καθώς τα μέτρα προστασίας είχαν εφαρμοστεί από την αρχή της πανδημίας. Υπογραμμίζει ότι και μέσα στο νοσοκομείο οι ασθενείς θα φοράνε μάσκα και θα τηρούνται οι αποστάσεις. Σχετικά με τα γάντια αναφέρει ότι αν ο ασθενής έχει το περιθώριο να τα αλλάζει βεβαίως και να φοράει, αν όμως δεν έχει αυτό το περιθώριο, τότε καλύτερα να πλένει τα χέρια του τακτικά με νερό και σαπούνι ή αντισηπτικό.

Κομμωτήρια

Πελάτες και εργαζόμενοι φοράνε υποχρεωτικά μάσκα. Επιπλέον, απαραίτητο μέτρο είναι η τήρηση των αποστάσεων μέσα στο κομμωτήριο, δηλαδή οι καρέκλες δεν θα είναι όπως ήταν παλιά, δίπλα – δίπλα. Θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον ένα μέτρο. Αν το κομμωτήριο είναι μεγάλο θα μπαίνουν μέσα τρία με τέσσερα άτομα και μαζί με τους εργαζόμενους δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα έξι με επτά άτομα. Στα μικρά κομμωτήρια θα μπαίνουν μέχρι δύο πελάτες.

Παράθυρα και πόρτες θα πρέπει να παραμένουν ανοιχτά για να δημιουργείται ρεύμα και το κλιματιστικά θα πρέπει να είναι κλειστό. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο στέγνωμα με το πιστολάκι, διότι γίνεται περιστροφή αέρα, γι’ αυτό είναι απαραίτητο οι πόρτες και τα παράθυρα να είναι ανοιχτά ώστε να υπάρχει αλλαγή αέρα. Δεν χρησιμοποιούμε σεσουάρ, διότι είναι κλειστά και μέσα γίνεται περιστροφή αέρα.

Οπωσδήποτε οι εργαζόμενοι στο κομμωτήριο θα πρέπει να φοράνε γάντια που θα αλλάζουν ανά πελάτη. Δεδομένη είναι η αλλαγή ρόμπας και πετσέτας. Η κ. Παγώνη μάλιστα προτείνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ να αφήσουμε να περάσει λίγο διάστημα ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός και μετά να κλείσουμε το ραντεβού μας.

Κέντρα αισθητικής

Οι αποστάσεις είναι ένα μέτρο που θα μας συνοδεύει παντού, στη νέα καθημερινότητά μας. Και στα κέντρα αισθητικής θα πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου, πελάτες και εργαζόμενοι να φοράνε οπωσδήποτε μάσκα. Η κ. Παγώνη προτείνει μάλιστα να μπουν διαχωριστικά και θεωρεί δεδομένη την απολύμανση των κεφαλών των μηχανημάτων μετά από κάθε πελάτη.

Μικρά μαγαζιά

Η απόσταση και η χρήση μάσκας τηρούνται και στα μικρά μαγαζιά που ανοίγουν από Δευτέρα. Ένα με δύο άτομα μέσα στο κατάστημα με μάσκα, βγαίνει ένας και μπαίνει ο επόμενος, λέει η κ. Παγώνη.

Σχετικά με τη δοκιμή ρούχων αναφέρει ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Ό,τι περνάει από το κεφάλι καλό είναι να μην το δοκιμάζουμε και όσο για τα υπόλοιπα να αποφεύγουμε τις πολλές δοκιμές και όταν πάμε σπίτι τα πλένουμε και κάνουμε μπάνιο.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα