Αυξητική παραμένει η τάση της καμπύλης σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος ωστόσο εκτιμά ότι η αποκλιμάκωση της πανδημίας στο Λεκανοπέδιο, όπου την Τετάρτη καταγράφηκαν 1.269 κρούσματα, αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες 4-5 ημέρες.

Όπως αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης και η ομάδα του στην ανάλυσή τους για την πανδημία, η Αθήνα πλέον αντιπροσωπεύει περίπου το 47 % των κρουσμάτων, αλλά πλέον, εμφανίζει σχεδόν τα τετραπλάσια κρούσματα από τη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Σαρηγιάννης τονίζει ότι η απόδοση του lockdown που εφαρμόστηκε στην Αττική είναι μειωμένη κατά 45% σε σχέση με τη πρώτη καραντίνα του Μαρτίου-Απριλίου και αυτό σε συνδυασμό με το ότι η διασπορά του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους B.1.1.7. στον πληθυσμό της Αττικής είναι υψηλότερη από αυτή που έχει διαπιστωθεί μέχρι τώρα, έχει οδηγήσει στην μη αναμενόμενη πτώση των κρουσμάτων. “Δυστυχώς, η μη γνώση του πραγματικού αριθμού των κρουσμάτων του μεταλλαγμένου στελέχους, καθώς και η ημερομηνία που ελήφθησαν τα δείγματα, δυσχεραίνει πολύ την εκτίμηση της πορείας της επιδημίας, ιδιαίτερα στην Αττική. Η πιο σαφής εικόνα των μεταλλαγμένων κρουσμάτων, θα επέτρεπε και την καλύτερη κατανόηση του βαθμού εφαρμογής του lockdown, και κατά πόσο και με ποιο τρόπο αυτό θα έπρεπε να εντατικοποιηθεί” αναφέρουν.

Σε ό,τι αφορά τη γενική πορεία της πανδημίας στη χώρα, επισημαίνουν στην ανάλυσή τους, πως, όπως είχαν προβλέψει, από τις 23 Ιανουαρίου και έπειτα διαφαίνεται αύξηση στον κυλιόμενο μέσο όρο των κρουσμάτων. “Η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, σε συνδυασμό με την επικρατούσα μετεωρολογία πρόκειται να επιφέρει μια σταθεροποίηση ή και ελαφρά μείωση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες. Παρ’ολ’αυτά, μετά από τις 17/2 σημειώνεται μια αύξηση των κρουσμάτων, η οποία αναμένουμε να συνεχιστεί” σημειώνουν ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Δρ. Καρακίτσιος.

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ελληνική επικράτεια

Σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας αυξήθηκε στο 4,4% (η ημερήσια τιμή την Τετάρτη ήταν 5,0%) ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) είναι πλέον 1,29 (τιμές του Rt πάνω από τη μονάδα υποδηλώνουν καθαρή αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα). Παρατηρείται δηλαδή εδώ και λίγες ημέρες, σύμφωνα με τους ειδικούς του ΑΠΘ, μια σταθεροποίηση της αύξησης της διασποράς του SARS-CoV-2 στη χώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, με βάση τα δεδομένα αυτής της εβδομάδας, καλώς εφαρμόσθηκε το lockdown στην Αθήνα, το οποίο έχει παραταθεί τουλάχιστον μέχρι τις 15 Μαρτίου, ωστόσο επιμένει στο γενικευμένο lockdown σε όλη τη χώρα για την ανάσχεση της πανδημίας.

“Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα μέτρα αυτά φαίνονται να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, και αναμένουμε να δούμε εάν θα αποδειχθούν ικανά και στην πράξη να αναχαιτίσουν την επέλαση ενός τρίτου κύματος, εν αναμονή και επιπλέον στοιχείων, τόσο για τη μεταδοτικότητα του στελέχους B.1.1.7. του SARS-CoV-2, όσο και της διασποράς του στην κοινότητα, οπότε συνολικά προτείνουμε την εφαρμογή καθολικού lockdown σε όλη τη χώρα, ώστε να αναχαιτιστεί η διαφαινόμενη ανοδική πορεία που διαμορφώνεται. Η πρόταση αυτή υποστηρίζεται και από το υψηλό ποσοστό πληρότητας των ΜΕΘ, των οποίων οι ανάγκες αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνουν” τονίζουν.

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αττική

Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, όπου την Τετάρτη ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε το φράγμα των 300, η πανδημία αναμένεται να περιέλθει σε πτωτική πορεία σε περίπου μια εβδομάδα. “Συνεπώς, παρότι η κατάσταση ήταν καλή μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, έχει ξεκινήσει η αναμενόμενη ανοδική τάση με βάση τη λειτουργία δραστηριοτήτων που ήδη ίσχυαν μέχρι και σήμερα, οπότε η εντατικοποίηση των ελέγχων ανά δήμο προτείνεται να γίνει και στη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης. Με βάση τις αβεβαιότητες που εισάγει η μη πλήρης εικόνα της πραγματικής διασποράς της βρετανικής και (κυρίως) της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του SARS-CoV-2 στην κοινότητα, ήταν απολύτως αναγκαία η λήψη επιπλέον μέτρων και στη Θεσσαλονίκη, δεδομένου ότι όσο νωρίτερα ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης της διασποράς στην κοινότητα, τόσο καλύτερη θα είναι η απόδοσή τους” υπογραμμίζουν οι επιστήμονες του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς επιβεβαιώθηκε ο κίνδυνος αύξησης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στην κοινότητα και αντίστοιχης αύξησης των κρουσμάτων που είχαν προβλέψει με την ομάδα του. “Ελπίζουμε να αναχαιτιστεί η άνοδος μετά από μια εβδομάδα” αναφέρουν στην έκθεσή τους.

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσσαλονίκη

Με βάση τους υπολογισμούς της πλατφόρμας CORE που έχουν αναπτύξει στο ΑΠΘ, εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, πλέον προβληματίζουν η Αχαΐα, η Αιτωλοακαρνανία, η Εύβοια, η Βοιωτία, η Θάσος, η Χαλκιδική, καθώς επίσης η Αρκαδία, η Αργολίδα, η Φθιώτιδα, η Λάρισα, τα Γρεβενά, η Χίος, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Ηράκλειο

Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Ρέθυμνο

Προσοχή πρέπει να δοθεί στην επιδημιολογική παρατήρηση στα Ιωάννινα και την Ημαθία.

Πηγή: enikos.gr