Τέλος στα πιστοποιητικά και στα τεστ στους μαθητές

Προς παράταση μίας εβδομάδας οδεύει, όπως όλα δείχνουν, η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, θα προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Κατά τα λοιπά, για την άρση ή όχι των μέτρων ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού αποφασίζει σήμερα, Πέμπτη, η Επιτροπή των Ειδικών, εν μέσω έξαρσης κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη και καθώς οι σκληροί δείκτες της πανδημίας παραμένουν ψηλά και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στην άρση των μέτρων και γι’ αυτό είναι πολύ πιθανό να εισηγηθούν την παράτασή τους κατά μία εβδομάδα, καθώς η επιβάρυνση στο ΕΣΥ συνεχίζεται.

Ιδιαίτερα ανησυχεί ο επίμονα μεγάλος αριθμός νεκρών, καθώς περίπου 100 άνθρωποι καταλήγουν καθημερινά στη χώρα της από επιπλοκές του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, παρότι σποκλιμακώνεται σταδιακά ο δείκτης της θετικότητας του κορωνοϊού (υποχώρησε στο 2,59%), την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου καταγράφηκαν 115 νέοι θάνατοι.

Ωστόσο δεν αποκλείεται να υπερισχύσει το καλό σενάριο, που θέλει άρση των μέτρων, καθώς παρατηρείται τάση σταθεροποίησης των κρουσμάτων.

Η χαλάρωση που αναμένεται πιο πιθανή είναι αυτή της αύξησης των θεατών στα γήπεδα και μετέπειτα της επαναφοράς της μουσικής στην εστίαση.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου είχε εισηγηθεί την παράταση των μέτρων που αφορούν σε:

  • απαγόρευση της μουσικής στους χώρους διασκέδασης,
  • λειτουργία της εστίασης μόνο με καθήμενους έως έξι άτομα ανά τραπέζι
  • περιορισμό ωραρίου έως τις 00:00
  • υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας σε ΜΜΜ και σουπερμάρκετ.

Πλεύρης: Πάνω από οκτώ στους 10 θανάτους προέρχονται από μη εμβολιασμένα άτομα

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εκτίμησε ότι από την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται αποκλιμάκωση σε όλους τους δείκτες της πανδημίας.

Μιλώντας στο Open, απέδωσε τους αυξημένους θανάτους των τελευταίων ημερών στην υψηλή νοσηρότητα της μετάλλαξης Δέλτα, στις αρχές Ιανουαρίου, πριν επικρατήσει ακόμη στη χώρα μας η μετάλλαξη Όμικρον.

Διευκρίνισε ότι το 86% των θανάτων τις τελευταίες ημέρες, προέρχεται από ανεμβολίαστους ενώ το 80% είχαν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου.

Πηγή: cnn.gr