Στη σκιά της έγκρισης του εμβολίου της Pfizer για τις ηλικίες 12-15 ετών στον Καναδά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προβαίνει σε ισχυρή σύσταση ότι δεν θα πρέπει να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών για την Covid-19 εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί σε όλες τις χώρες οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

«Θα θέλαμε να επιμείνουμε και πάλι στο γεγονός ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί σε όλες τις χώρες του κόσμου στις ομάδες αυτές, προτού ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ατόμων που έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από την ασθένεια» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Δρ Κέιτ Ο’ Μπράιεν, διευθύντρια του τμήματος ανοσοποίησης και εμβολίων του ΠΟΥ.

Η σύσταση του ΠΟΥ ήλθε αφότου ο Καναδάς ενέκρινε την Τετάρτη τη χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τους εφήβους ηλικίας 12 ετών και άνω.

Είναι η πρώτη χώρα που εγκρίνει το εμβόλιο για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα του πληθυσμού, αναμένεται όμως ότι θα ακολουθήσουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, την επόμενη εβδομάδα.

Η Γερμανία έχει ανακοινώσει επίσης ότι είναι σε θέση να προτείνει τη χορήγηση του εμβολίου σε όλους τους εφήβους μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Η επέκταση του εμβολιασμού στους εφήβους, στις πλούσιες χώρες, θα άνοιγε τις εκστρατείες ανοσοποίησης σε εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά θα επέτεινε την ανισότητα στην πρόσβαση στα εμβόλια, την οποία καταγγέλλει ο ΠΟΥ.

«Όταν τα εμβόλια θα έχουν διανεμηθεί έτσι ώστε κάθε χώρα να λάβει αρκετά για τις ομάδες που αποτελούν προτεραιότητα, τότε θα δεχτούμε πολύ ευνοϊκά τη χρήση του εμβολίου» και στους νέους, υπογράμμισε η Ο ’Μπράιεν.

Πηγή: cnn.gr