Κορωνοϊός: Πως «υποδέχθηκαν» δήμαρχοι του Ηρακλείου το αυστηρό lockdown

Πρέπει να διαβάσετε

Στο «κόκκινο» έχει ενταχθεί από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου και μέχρι τις 8 Μαρτίουολόκληρος ο νομός Ηρακλείου σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, το απόγευμα της Παρασκευής κατά την διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης και στην Μαρία Μπινιχάκη, ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, αναφέρθηκε στο πως οι πολίτες της περιοχής «υποδέχθηκαν» το αυστηρό lockdown σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα. «Το δέχτηκαν όπως όταν υπάρχουν αυστηρά lockdown, ο κόσμος έχει κουραστεί αυτό είναι ξεκάθαρο. Η οικονομία έχει κλονιστεί σε βαθμό που δεν πάει άλλο οπότε οποιοδήποτε μέτρο θα μπορούσε να επιβαρύνει την ψυχολογία του κόσμου και την οικονομία δεν είναι ευχάριστο. Υπάρχει ένα ειδικό σάιτ στο οποίο δέχομαι ενημέρωση σαν δήμαρχος για τα κρούσματα που είναι στην περιοχή μας. Δυστυχώς, η ενημέρωση δεν είναι σωστή ή αν είναι σωστή δεν υπάρχει λόγος για να μας επιβληθούν αυτά τα μέτρα. Έχω μια ενημέρωση ότι υπάρχουν 5 ενεργά κρούσματα εκ των οποίων 4 βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό και 1 είναι στο νοσοκομείο. Εμείς κάναμε εξετάσεις στους δύο μεγάλους βιολογικούς και τα αποτελέσματα έδειχναν ότι τα ίχνη του κορωνοϊού στα λύματα ήταν σχεδόν μη ανιχνεύσιμα. Είμαστε πιο ήρεμοι, όμως για να μπει και ο δήμος μας σε αυστηρό lockdown, κάτι παραπάνω θα ξέρουν οι ειδικοί». 

Ο κ. Νικολιδάκης αναφέρθηκε στην ελλιπή ενημέρωση που υπάρχει από την πλευρά του ΕΟΔΥ, λέγοντας πως οποιαδήποτε στιγμή επιβεβαιωνόταν κάποιο κρούσμα θα έπρεπε να υπάρχει και η αντίστοιχη ενημέρωση. «Μέχρι χθες που είδα το email, ήταν πέντε ενεργά κρούσματα. Ίσως να είναι περισσότερα από πέντε με μια γενική πληροφόρηση που έχουμε κι εμείς από κουβέντες, αλλά επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει».  

Ο δήμαρχος Φαιστού αναφέρθηκε στην καθηγήτρια που πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό σε σχολείο της περιοχής, λέγοντας πως αμέσως ενεργοποιήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα και πάρθηκαν τα απαραίτητα μέτρα. «Αν γίνεται σωστά η διαδικασία, έχοντας και το ιστορικό ότι πριν από έναν μήνα έγιναν rapid test στο κέντρο των Μοιρών όπου κι αυτά έδειξαν ότι μόνο ένα βγήκε θετικό, είναι στοιχεία που δεν είναι ανησυχητικά για την περιοχή μας». 

Αναφορικά με την τήρηση των μέτρων από την πλευρά των πολιτών, ο κ. Νικολιδάκης σημείωσε πως τουλάχιστον στις μεγάλες πόλεις που υπάρχει καθημερινή εικόνα, τα μέτρα τηρούνται τόσο στα καταστήματα όσο και στην κυκλοφορία του κόσμου. «Δεν μπορείς να ελέγξεις αν κάποιος πάει στο χωράφι του για τις ελιές, πόσο τηρούνται τα μέτρα. Μπορεί να μην τηρούνται όπως πρέπει, όμως παρόλα αυτά δεν είναι ανησυχητικά τα στοιχεία που είχαμε για να πούμε ότι θα μπούμε σε υποχρεωτικό lockdown και δεν μπορώ να καταλάβω τι θα επιφέρει». 

Δήμαρχος Χερσονήσου στον ΣΚΑΪ Κρήτης: Αναγκαίο το lockdown για την προστασία όλων μας

Ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος, αναφέρθηκε στην επιδημιολογική εικόνα του δήμου, λέγοντας πως όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Κρήτη υπάρχει μια αυξητική τάση όχι όμως σε επίπεδο έξαρσης. «Είναι ένα προληπτικό μέτρο το lockdown, παρότι τα κρούσματα έχουν αυξηθεί για να μην αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα προβλήματα στο υγειονομικό επίπεδο. Η κατάσταση βαίνει αυξανόμενη και πρόσφατα ως δήμος είχαμε κάνει και κάποιες ανακοινώσεις, διότι υπήρχε μια αυξανόμενη τάση στο ιικό φορτίο των λυμάτων. Είναι ελεγχόμενη η κατάσταση και αυτό το μέτρο όπως εκτιμούμε ήταν αναγκαίο να ληφθεί προκειμένου να προστατευτούμε όλοι».

Σύμφωνα με τον κ. Σέγκο, στις μικρότερες κοινωνίες επειδή ο τύπος σχέσεων των πολιτών είναι πιο στενός, κάνουν παρέες και μπορεί να μεταδοθεί εύκολα ο ιός. Με αποτέλεσμα, σε χωριά των 150 ατόμων να βρίσκονται 8 και 9 άτομα θετικά στον κορωνοϊό. «Εκείνο που είχε ανευρεθεί πρόσφατα ήταν κάμποσα κρούσματα στο Αβδού. Έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα τεστ και ήταν όλα αρνητικά. Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή, διότι αντίστοιχος αριθμός βρίσκεται ίσως και σε άλλες περιοχές. Είναι πολλοί οι ασυμπτωματικοί και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Εκτιμώ ξανά, ότι το μέτρο ήταν αναγκαίο προκειμένου να προστατευθούμε. Μεγάλη προσοχή για τους επόμενους δύο μήνες γιατί τόσο χρειάζεται να εμβολιαστεί ένας ικανός αριθμός του πληθυσμού μας. Η κατάσταση στο δήμο μας είναι διαχειρίσιμη». 

Ο κ. Σέγκος αναφέρθηκε στο ζήτημα του εμβολιασμού, λέγοντας πως το μοναδικό εμβολιαστικό κέντρο του δήμου βρίσκεται στο Λιμένα Χερσονήσου. «Μέχρι στιγμής, αυτό είναι το μοναδικό, σύμφωνα με το σχεδιασμό αυτό που παρατηρείται για να βγαίνουν οι ημερομηνίες για όσους πρέπει να εμβολιαστούν είναι ότι το κέντρο δέχεται πολίτες και από άλλους δήμους». 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα