Κορωνοϊός – Παραλλαγή της Μποτσουάνα: Πότε θα καταλάβουμε αν είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα

Πρέπει να διαβάσετε

Για την παραλλαγή της Μποτσουάνα, όπως προσωρινά έχει ονομαστεί, που έχει προκαλέσει συναγερμό στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα μίλησε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τους Σωτήρη Μεταξά και Μαρία Μπινιχάκη, ο καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Είναι μια παραλλαγή του ιού που φέρει πολλές μεταλλάξεις, οι οποίες δημιουργούν το ενδεχόμενο αυτή η παραλλαγή να είναι πολύ μεταδοτική και κυρίως υπάρχει ο φόβος να είναι ανθεκτική στο εμβόλιο», ανέφερε ο κ. Βατόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο το ενδεχόμενο εμφάνισης τέτοιων παραλλαγών ήταν άλλωστε ο λόγος που εδώ και πάρα πολύ καιρό σχεδόν όλοι οι επιστήμονες συζητούσαν για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού του παγκόσμιου πληθυσμού. «Αυτή ανισοκατανομή στα ποσοστά εμβολιασμού και στη διάθεση του εμβολίου δημιουργεί εστίες στις διάφορες περιοχές του πλανήτη, κυρίως στις υποανάπτυκτες χώρες», ανέφερε ο κ. Βατόπουλος κάνοντας λόγο για «εργοστάσια παραγωγής μεταλλάξεων». «Τέτοια είναι η Αφρική, η Ινδία, η Νότιος Αμέρική και γενικά περιοχές που δεν έχουν μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη».

«Όσοι περισσότεροι εμβολιαστούν τόσο περισσότερο θα δυσκολεύεται ο ιός να μετακινηθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος σημειώνοντας πως αυτός είναι και ο μόνος τρόπος να μπει ένας φραγμός στην προσπάθεια του ιού να δημιουργεί νέα πιο ανθεκτικά στελέχη.

Ανησυχία για το αν η νέα παραλλαγή είναι ανθεκτική στο εμβόλιο

«Ας ελπίσουμε ότι δεν θα γίνει αυτό που όλοι φοβόμαστε, δηλαδή η δημιουργία μιας μετάλλαξης που θα είναι ανθεκτική στα εμβόλιο», ανέφερε ο κ. Βατόπουλος σημειώνοντας ωστόσο πως είναι ακραίο το να εμφανιστεί μια μετάλλαξη που θα είναι πλήρως ανθεκτική στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να εμβολιαζόμαστε και προφανώς δεν σημαίνει και την αδιαφορία στη χρήση των άλλων δύο εργαλείων, που είναι τα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, αποστάσεις) και rapid test με τα οποία μπορούμε εύκολα να εντοπίσουμε τα κρούσματα και να τα απομονώσουμε», συνέχισε ο κ. Βατόπουλος.

Εκτίμησε δε πως σε κάθε περίπτωση οι εμβολιασμένοι πολίτες θα είναι προστατευμένοι σε κάποιον βαθμό και από τη νέα παραλλαγή του ιού. «Έτσι κι αλλιώς η παραλλαγή αυτή θα έχει κάποια ευαισθησία στο εμβόλιο, συνεπώς ο εμβολιασμένος πληθυσμός συνεχίσει να είναι προστατευμένος σε ένα βαθμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πότε θα φανεί αν είναι πιο μεταδοτική

Πέραν των εργαστηριακών ελέγχων που ήδη πραγματοποιούνται στο στέλεχος της νέας αφρικανικής παραλλαγής, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε πως θα φανεί και στην πράξη αν είναι πιο μεταδοτική από τα μέχρι τώρα γνωστά στελέχη του ιού.

«Όσο πιο μεταδοτική είναι τόσο πιο γρήγορα θα το καταλάβουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Για τη Δέλτα μάθαμε λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2020 και μέχρι την Καθαρά Δευτέρα είχε διασπαρεί σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον πλανήτη. Κάπως έτσι φοβάμαι θα γίνει και τώρα, αν δούμε ότι τα 10 κρούσματα σε λίγες μέρες γίνονται 1000 σημαίνει ότι είναι πάρα πολύ μεταδοτική», συμπλήρωσε χωρίς να κρύβει την ανησυχία του για την νέα αυτή εξέλιξη στην πορεία της πανδημίας.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα