Κορωνοϊός: Πάνω από 300 εισαγωγές την ημέρα στα νοσοκομεία

Πρέπει να διαβάσετε

Στην αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας και τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που πλέον εντοπίζονται σε όλη την επικράτεια έχει μετατεθεί η αγωνία για την πανδημία στη χώρα, η οποία κατά τα σημερινά στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) κινείται σε αριθμούς παρόμοιους με τους χθεσινούς και ελαφρώς μειωμένους, αν και «το επιδημιολογικό φορτίο συνεχίζει να αυξάνεται», σύμφωνα με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Με 2.215 νέα κρούσματα, 16.500 ενεργά σε όλη την επικράτεια, τους διασωληνωμένους στους 451 και τα νοσοκομεία να ασφυκτιούν, μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες αν τα έξυπνα μέτρα της κυβέρνησης θα προλάβουν τη διασπορά, επιτρέποντας έτσι -και σε συνδυασμό με τις στρατηγικές κινήσεις ενίσχυσης των νοσοκομείων- μια αργή αποσυμπίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) που έχει βρεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

Θα χρειαστούν εβδομάδες για την αποσυμπίεση του ΕΣΥ

Τα επιδημιολογικά στοιχεία προσφέρονται για δυσοίωνες προβλέψεις αλλά και ακριβείς υπολογισμούς. Ο μέσος όρος κρουσμάτων που διπλασιάστηκε σε 15 ημέρες φτάνοντας τα 1.909 κρούσματα ανά ημέρα, επιτρέπει μια εκτίμηση του βάρους που θα χρειαστεί να σηκώσει το σύστημα υγείας. Ήδη, σύμφωνα με τα δεδομένα που ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου, την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν 330 εισαγωγές σε νοσοκομεία ημερησίως κατά μέσο όρο, με τους νοσηλευόμενους ασθενείς COVID-19 στην επικράτεια να υπερβαίνουν τους 3.200. Μόνο χθες πραγματοποιήθηκαν 403 εισαγωγές.

Περίπου 200 ασθενείς θα χρειαστούν διασωλήνωση ή νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) μέσα στην επόμενη εβδομάδα, εκτίμησε η καθηγήτρια, αριθμός πολλαπλάσιας ανησυχίας με τη νοσηλεία παρατεταμένη κατά μία εβδομάδα σε σχέση με παλαιότερα και την αλματώδη αύξηση που παρατηρείται στο σκληρό δείκτη την τελευταία εβδομάδα: οι 196 νέες διασωληνώσεις σχημάτισαν την πληρότητα των ΜΕΘ COVID σε 63% για την επικράτεια και 87% για την Αττική, παρά την αύξηση διαθέσιμων κλινών (90 κλίνες ΜΕΘ-COVID-19).

Έντονη παραμένει η ανησυχία για την κατάσταση στο λεκανοπέδιο που δέχτηκε 1.600 ασθενείς στα νοσοκομεία του τις τελευταίες εφτά ημέρες, με τα νοσοκομεία του να φιλοξενούν τα μισά περίπου περιστατικά COVID-19.

Όσον αφορά τους αυξημένους θανάτους από τη νόσο -32 νέοι σήμερα-, φαίνεται πως δεν πολλαπλασιάζουν και τη θνητότητα της COVID-19 στη χώρα, ανέφερε η κυρία Παπευαγγέλου επικαλούμενη την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων Euromomo.

«Στην εποχή των μεταλλάξεων ο αγώνας μας είναι άνισος»

Με την παραπάνω φράση επέλεξε να περιγράψει την κατάσταση που βιώνουμε η κυρία Παπαευαγγέλου, η οποία απαιτεί αυξημένη σύνεση και προσοχή.

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, τα διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα καταγράφουν αύξηση στις διαγνώσεις που πιθανότατα σχετίζονται με τις παραλλαγές του SARS-CoV-2. Σύμφωνα με την καθηγήτρια, το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος εντοπίζεται σε 106 χώρες και σε 56 το νοτιοαφρικανικό.

Στην Ελλάδα οι μεταλλάξεις βρίσκονται παντού με κυρίαρχο το βρετανικό στέλεχος∙ ο ΕΟΔΥ το συνδέει με το 60-70% των νέων κρουσμάτων και έως και 90% για Αττική και Κρήτη. Το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 έχει δείξει 1.006 στελέχη στην Αττική, 200 στη Θεσσαλονίκη, 116 στο Ηράκλειο, 46 στο Ρέθυμνο και 30 στο Λασίθι, 28 στη Λάρισα, 22 στην Αχαΐα, 21 στην Κοζάνη (21) και 12 στην Εύβοια.

Δεδομένης της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας των μεταλλαγμένων στελεχών, η καθηγήτρια επανέλαβε την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας, ιδιαίτερα σε μια συγκυρία που σειρά παραγόντων οδηγούν στην επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Μεταλλάξεις, χειμωνιάτικος καιρός, μεγάλη ιική διασπορά στην κοινότητα και χαλάρωση του κόσμου εξαιτίας της κόπωσης δυσκολεύουν την προσπάθεια επαναφοράς δραστηριοτήτων. «Οι πολίτες που τα τηρούν αποτελούν ένα τείχος προστασίας», ανέφερε η καθηγήτρια για τα μέτρα που μας απέτρεψαν από χειρότερη μοίρα και που, σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς (1.059.304 έως σήμερα), θα οδηγήσουν στο τέλος του μαραθωνίου.

«Βράζει» η Αττική – Ανώγεια Κρήτης και Φωκίδα στο «βαθύ κόκκινο»

Ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 2.215 νέα κρούσματα κατόπιν 56.061 ελέγχων, με τα μισά σταθερά στην Αττική (1.057), 247 στη Θεσσαλονίκη και 107 στην Αχαΐα να σχηματίζουν την τριάδα στην επιδημιολογική κατάταξη.

Η πορεία της Αττικής παραμένει ανοδική, με πάνω από 8.100 ενεργά κρούσματα το τελευταίο 15ήμερο ενώ για σήμερα η κατάσταση δείχνει ανεξέλεγκτη στο Κέντρο με 314 νέες λοιμώξεις και ακολουθούν Πειραιάς (184), Δυτικός Τομέας Αθηνών (147), Ανατολική Αττική (122), Βόρειος Τομέας (113), Νήσοι (45) και Δυτική Αττική (35).

Αυξητικές τάσεις πως δείχνουν οι περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρα. Η Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, σημείωσε αύξηση 37% στο επιδημιολογικό της φορτίο την εβδομάδα αυτή, με 2.000 ενεργά κρούσματα.

Η επιδημιολογική επιβάρυνση οδήγησε την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας και τον Δήμο Ανωγείων της Π.Ε. Ρεθύμνου στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο), εξήγησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος έκρουσε καμπανάκι επιπλέον για τις περιφερειακές ενότητες: Κοζάνης (21 νέα κρούσματα), Καστοριάς (5), Ιωαννίνων (40), Καβάλας (20), Ημαθίας (10), Σερρών (8), Κιλκίς (3), Ζακύνθου (4), Χανίων (15) και Ρεθύμνου (18), οι οποίες πλησιάζουν το σημείο συναγερμού.

Πηγή: protothema.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα