Κορωνοϊός – ΟΗΕ: Αντιμέτωπη με την χειρότερη κρίση από το 1945 η ανθρωπότητα

Πρέπει να διαβάσετε

Αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση από το 1945 βρίσκεται η ανθρωπότητα σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αυτή της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες «η Γη ζει την χειρότερη παγκόσμια κρίση από την ίδρυση του ΟΗΕ πριν από 75 χρόνια».

«Είναι ο συνδυασμός μιας απειλητικής νόσου για όλο τον κόσμο και των οικονομικών επιπτώσεων που οδηγεί σε μία ύφεση άνευ προηγουμένου στο πρόσφατο παρελθόν», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ζήτησε από τους Aμερικανούς πολίτες να προετοιμαστούν, όπως και η Ευρώπη, για «πολύ, πολύ οδυνηρές εβδομάδες» απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού.

Αφού αγνόησε αρχικά τους κινδύνους που διατρέχει η χώρα του, ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε χθες τους συμπατριώτες του: «Θέλω κάθε Αμερικανός να είναι έτοιμος για τις δύσκολες μέρες που μας περιμένουν. Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι πολύ, πολύ οδυνηρές».

Ο ομόλογός του της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο, αφού αγνόησε επίσης αρχικά το κίνδυνο της πανδημίας , χαρακτηρίζοντας την νόσο «γριπούλα», αποφάσισε τελικά να υποχωρήσει και να την χαρακτηρίσει «την μεγαλύτερη πρόκληση της γενιάς μας».

Σε μία ένδειξη της σύγχυσης στην οποία βρίσκονται τα κέντρα αποφάσεων, ο διοικητής αμερικανικού αεροπλανοφόρου, το πλήρωμα του οποίου έχει προσβληθεί από τον ιό, αντιμετώπισε την άρνηση του Πενταγώνου να επιτρέψει την απομάκρυνση του πληρώματος από το πλοίο, που βρίσκεται παγιδευμένο στην νήσο Γκουάμ του Ειρηνικού.

Σε τετρασέλιδη επιστολή προς την διοίκηση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ο Μπρετ Κρόζιερ, διοικητής του USS Theodore Roosevelt, παραδέχεται ότι «η απομάκρυνση της πλειονότητας του πληρώματος ενός αμερικανικού πυρηνικού υποβρυχίου που βρίσκεται σε αποστολή και η απομόνωσή του επί δύο εβδομάδες μπορεί να φαίνεται μέτρο εξαιρετικού χαρακτήρα. Αλλά είναι ένα επιβεβλημένο ρίσκο». Ματαίως.

Τα τρία τέταρτα των Αμερικανών υπό περιορισμό

Στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανόν ότι θα καταγραφούν ακόμη περισσότεροι θάνατοι ημερησίως, καθ΄υπέρβασιν των θλιβερών ρεκόρ που κατέχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας.

Ο αριθμός των θανάτων στις ΗΠΑ έφτασε τους 4.076 σήμερα, διπλασιαζόμενος σε διάστημα τριών ημερών, ανακοίνωσε το αμερικανικό πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Περισσότερο από το 40% των θανάτων στις ΗΠΑ εντοπίζονται στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Ο Λευκός Οίκος παρουσίασε τις προβλέψεις του: η νόσος θα προκαλέσει 100.000 – 240.000 θανάτους στις ΗΠΑ με δεδομένη την ισχύ των περιοριστικών μέτρων που έχουν εφαρμοστεί έως σήμερα, έναντι 1,5 – 2,2 εκατομμυρίων θανάτων, εάν δεν είχαν ληφθεί μέτρα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κρίση συνεχίζει να επιδεινώνεται, με περισσότερους των 41.000 νεκρούς σύμφωνα με τον απολογισμό του AFP.

Από την έναρξη της πανδημίας τον Δεκέμβριο στην Κίνα, περισσότερα από 830.000 κρούσματα έχουν επισήμως καταγραφεί στον κόσμο, περισσότερο από το ήμισυ των οποίων στην Ευρώπη, 186.000 κρούσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και περισσότερα από 108.000 στην Ασία.

Στις ΗΠΑ, σήμανε εν τέλει γενικός συναγερμός: περισσότερο των τριών τετάρτων του αμερικανικού πληθυσμού ζει σε συνθήκες αποκλεισμού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν τον αριθμό των νεκρών, σύμφωνα με τα επισήμως ανακοινωμένα στοιχεία, της Κίνας, από όπου προήλθε η πανδημία.

Πηγή: Cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα